Bilgi

Kreatin Nedir? Ne İşe Yarar?


Son yıllarda ister amatör olsun ister profesyonel olsun sporcuların çoğu performanslarını arttırmak için besin destek ürünlerini kullanmaya başladılar. Bu ürünler ergojenik denilen kas çalıştıran ve verim attıran destek ürünleridir.  Bunlar dopinglerle karıştırılmamalıdır. Çünkü doping kategorisinde bulunan ilaçlar oldukça risklidir ve bunların kullanımı olimpiyatlarda yasaklanmıştır. Bu yazımızda legal destek ürünlerinden olan kreatinlerden kısaca bahsetmeye çalışacağız.

Kreatin; omurgalılarda ve memelilerde bulunan aminoasit türevidir. Kreatin böbrek, karaciğer ve pankreasta sentezlenir ve kanın akışıyla birlikte kaslara, kalbe, beyne ulaşır ve buralarda enerji sağlar. Özellikle kaslarda fazla miktarda bulunur enerji (ATP) depolarını doldurarak kas kuvvetinin sürekliliğini sağlar.

Kaslarda su tutulmasını artıran kreatin kasların daha da dolgunlaşmasına neden olur ve görüntünün olduğundan daha hacimli hal almasını sağlar.

Elebette doğal beslenerek günlük besin değeri karşılanabilir, fakat bu oldukça küçük bir değerdir, bu yüzden kreatinin spor yapanlar tarafından dışardan alınması gerekir. İlk alındığında kilo alımı görülebilir bu kilolar ilk başlarda su içerir fakat bu ilerde kas gelişimine katkı sağlar. Bilindiği gibi kasların gelişimi için suya ihtiyaç vardır dolayısıyla kreatinle su ihtiyacı karşılanmış olur.

Kas kütlesini artırmasının yanı sıra, güç ve dayanıklılığı artırır, kaslardaki liflerin büyümesini sağlar, spor sırasındaki hareketleri yaparken eforu artırır, kas yorgunluğunu geciktirir.

Kreatin toz halinde, sıvı halde ya da hap olarak alınabilir. Daha çok toz formu kullanılır.

Peki kreatinin zararı var mıdır? Özel kullanım şekline uyulduğu sürece bugüne kadar herhangi bir zararı olmadığı bildirilmişir. Tabii gerekenden fazla, ara verilmeden kullanılırsa ve günlük su tüketimi gereğinden az olursa ortaya çıkacak semptomlar kaçınılmazdır. Spor yapmadan bu destek ürününü kullanmakta sadece vücutta su toplanmasına neden olur. Oysa bu ürünü kullanmanın yanı sıra, doğru beslenerek, su tüketimine dikkat ederek ve antrenmanlara aksatmadan devam ederek hayalinizdeki vücuda kavuşabilirsiniz.

Not: Sitemizde bulunan makalelerin hiçbiri doktor tavsiyesi değildir, konuların uygulanması veya kullanılması kişinin kendi sorumluluğundadır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı