Bilgi

KOSGEB Nedir? Ne İşe Yarar?


KOSGEB Nedir?

KOSGEB en basit haliyle devletin, işletme kurulumu için ihtiyacı olan vatandaşlarına belirli eğitimler sonrasında sağladığı mali destektir.  KOSGEB programının ortaya çıkartılma amacı devlet içerisinde başarılı ve ismi duyulmuş işletmelerin oluşturulması, halk arasında girişimciliğin daha da yaygınlaştırılması ve devlet olarak vatandaşa her türlü girişimcilik atılımında destek olunmasıdır.

kosgeb nedir

KOSGEB programı vatandaşlara açılırken öncelikli olarak 18 yaşını geçmiş olma zorunluğu, girişimcilik üzerine bir çalışma yapılması zorunluluğu getirmiştir. Bunun dışında bu programdan yararlanacak kurum ve kuruluşlar girişimci kişiler, işletici kuruluşlar (bu maddede kastedilen İş Geliştirme Merkezi’ni yönetmek adına kurulan tüzel kişilikten bahsedilmektedir) ve hem küçük hem de orta ölçekli işletmelerden bahsedilmiştir

KOSGEB Programının Kapsamı Nedir?

KOSGEB programı, toplam dört ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; uygulamalı girişimcilik eğitimi, yeni girişimci desteği, İŞGEM denilen iş geliştirme merkezi desteği ve iş planı ödüllerinden meydana gelmektedir. Bu noktada en çok merak edilen “KOSGEB kredilerinden nasıl yararlanılır?” sorusuna cevap bu dört adımı tamamlamanın ardında gizlidir.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Nedir?

KOSGEB kapsamında yapılan uygulamalı girişimcilik eğitimleri, Türkiye çapında girişimcilik adına geliştirilen kültürün yaygınlaştırılması ve bu kültür sayesinde çok başarılı işletmelerin oluşturulması hedefine dayandırılmaktadır.

Bu hedeflerin kapsamında, girişimci adayı bireylere hem iş kurma hem de kurdukları işi yürütmeleri adına hem bilgi hem de beceriye sahip olma, hem atılım yaptıkları konularda sorumluluk sahibi olma hem de akıllıca iş planı hazırlama amaçlı yardımcı olacak eğitimler verilmektedir.

Bu eğitim seminerleri kendi içerisinde bizzat KOSGEB tarafından düzenlenen girişimcilik eğitimleri, KOSGEB ile işbirliği yapan kurumların verdikleri girişimcilik eğitimleri, ulusal projelerde ya da uluslararası projelerde yer alan KOSGEB tarafından yürütülen işlerle ilgili girişimcilik eğitimleri ve üniversitelerin örgün eğitim süreçlerinde verdikleri girişimcilik dersleri olarak ayrılabilmektedirler.

Verilen bu uygulamalı girişimcilik derslerinin sürelerin toplamı en az 32 saati kapsamaktadır. Bu eğitimlere isteyen herkes katılabilsin diye “genel katılıma açık” ibaresi konulmuştur ve daha da önemlisi bu dersler ücretsiz olarak verilmektedir.

Yeni Girişimci Desteği Nedir?

Sürecin bu kısmından yararlanabilmek için ilk aşama olan uygulamalı girişimcilik eğitiminin tamamlanması ve İŞGEM sürecinde yer alınacağının kesinleştirilmesi gereklidir.

Eğer bir KOSGEB girişimcisi bu aşamaya geldiğinde, bu KOSGEG hibesine başvurduğu tarihten geriye son 1 yıl içerisinde hiç bir şekilde kendi şahsına münhasır bir şirket yapılanmasının bulunmaması gerekmektedir.

Bunun dışında kendi üzerine olmasa bile aynı süreçlerde tüzel kişi vasfıyla kurulmuş bir şirkette de yüzde ellinin yukarısında bir hissedarlığının ya da ortaklığının bulunmaması gerekmektedir. Bunun dışında KOSGEB hibesiyle yeni bir işletme kuracak kişi, Türk Ticaret Kanunları’nda tanınabilecek tüzel ya da gerçek kişi statüsüne sahip olmalıdır.

İŞGEM (İş Geliştirme Merkezi) Desteği Nedir?

Yeni işletme açacak kobilere işletmelerini geliştirmeleri adına iş geliştirme koçluğu yapma, destek ağlarına kolay ulaşımlarını sağlama, istedikleri koşullara uygun iş yerleri konumlandırması, finans kaynaklarına kolaylıkla erişim imkanı sağlama, ofis hizmetlerine katkıda bulunma ve ofis ekipmanlarını tamamlamalarına yardımcı olma gibi kısımlarda İŞGEM devreye girmektedir. Bu merkezin desteğiyle birlikte hazırlanan tüm bu sayılanlar işletme sahibine işletmesi açıldıktan sonra hizmet olarak sunulmaktadır. Aynı zamanda bu hizmetler sunulurken işletmenin kendi içinden çıkan giderlerine de destek fon sağlanmaktadır.

İş Planı Ödülü Nedir?

Yazımızın başında da bahsettiğimiz üniversitelerin örgün eğitim süreçlerinde yer alan girişim dersini alan katılımcılar, kendi aralarında da bir yarışmaya tabi tutulurlar. Bu yarışmanın adı iş planı ödülü yarışmasıdır ve bu yarışmaya katılmak isteyen üniversiteler, KOSGEB yönetimine başvurup kabul almaktadırlar.

Daha sonrasında iş planı ödülü kapsamında ilk 3’e giren öğrencilere, mutlaka 24 ay içerisinde kendi işlerini kurmaları şartı sunularak bir miktar para ödenmektedir. Birinci öğrenciye 15.000, ikinci öğrenciye 10.000, üçüncü öğrenciye de 5.000 TL ödül verilmektedir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı