Kod öğrenmek mi istiyorsunuz? Sabırlı ve azimli olmalısınız! Çabuk sıkılan biriyseniz kesinlikle kod öğrenmek istemeyeceğinize eminim. Eğer gerçekten yazılım öğrenip bir yazılımcı/programcı olma hayaliniz varsa oldukça kısa bir zamanda bir programlama dili öğrenip kod yazmaya başlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler öncelikle bilgisayardan iyi anlamak. Gerçekten bilgisayardan anlamıyorsanız bu iş size çok ama çok zor gelecektir. Bilgisayar bilginiz ne derece yüksekse o derece daha rahat ve hızlı öğreneceğinizi söyleyebilirim. Sırada bilmeniz gereken şey ise İngilizce. Programlama dillerininin hemen hemen hepsi İngilizce ile yazılmaktadır. İngilizceniz –az biraz- yoksa ilk iş olarak İngilizce bilmek durumunda olduğunuzu hatırlatmak isterim. Kodlamalar genel olarak İngilizce kelimeler veya algoritma şeklindedir. Herhangi bir komutu kodlama ile yazacağınız zaman anlamını bildiğiniz kelimeler daha kolay öğrenmenizi sağlayacaktır.
İngilizce –az biraz- biliyorsunuz ve bilgisayardan anlıyorsanız artık yazılımcı olma yolunda ki ilk adımınızı atmışsınız demektir. Bu aşamadan sonra öğrenmeniz gerekenler CSS ve HTML! Bir yazılımcının –bence- bilmesi gereken temel kodlamalar CSS ve HTML’dir. HTML ve CSS web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir. HTML ve CSS bir programlama dili olarak tanımlanamaz. HTML, CSS kodlarıyla kendi başına çalışan bir program yazılamaz. Ancak bu dili yorumlayabilen programlar aracılığıyla çalışabilen programlar yazılabilir. Programlama dili denilememesinin nedeni tam olarak budur. Temel gereği yazı, görüntü, video gibi değişik verileri ve bunları içeren sayfaları birbirine basitçe bağlamak, buna ek olarak söz konusu sayfaların web tarayıcısı yazılımları tarafından düzgün olarak görüntülenmesi için gerekli kuralları belirlemektir. HTML kodunu web tarayıcıları okur, yorumlar ve görsel hale dönüştürürler, dolayısıyla aynı HTML kodunun farklı tarayıcılarda farklı sonuç vermesi olasıdır. CSS ve JavaScript ile beraber kullanıldığında HTML vasıtasıyla görsel ve dinamik web siteleri oluşturulabilir. Kısaca bir web sitesini ziyaret ettiğiniz o gördüğünüz bütün görsel özellikler, renkler, çizgiler, metinler vs. HTML ve CSS ile oluşturulur.
HTML ve CSS öğrendikten sonra bilmeniz gereken temel dil SQL dilidir. SQL dilinin amacı veritabanından veri çekip anlamlı sonuçlar üretmektir. Örneğin bir Excel tablosunu veritabanı olarak düşünün. Burada öğrencilere ders notları olsun. Siz bir öğrenciye ait sınav sonucu öğrenmek, eklemek, silmek, düzeltmek isterseniz bu kodlama dili ile gerçekleştiriyorsunuz. SQL, (Structured Query Language) verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir veritabanı yönetim sistemidir. SQL, kendisi bir programlama dili olmamasına rağmen birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir. SQL ile yalnızca veri tabanı üzerinde işlem yapılabilir. SQL’e özgü cümleler kullanarak veri tabanına kayıt eklenebilir, olan kayıtlar değiştirilebilir, silinebilir ve bu kayıtlardan listeler oluşturulabilir. Veritabanı Yaklaşımı ile birlikte bir veri sorgulama diline veya aracına ihtiyaç duyulmuştur. SQL dili ilişkisel alanda büyük ilgi görmüş ve İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemlerinin tümünde yer alan standart dil görünümü kazanmıştır. Bu nedenle Veri Tabanı konusunda çalışan tüm bilişim teknik personeli tarafından bilinmesi gereken bir dil konumundadır.
SQL Tamamsa artık bir programlama dili öğrenme vakti gelmiştir. Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının standartlaştırılmış yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar. Şu ana kadar 150’den fazla programlama dili yapılmıştır. Bunlardan bazıları Pascal, Basic, C, C#, C++, Java, JavaScript, Cobol, Perl, PHP, Python, Ada, Fortran, Delphi ve Swift’tir. Cihaza komut göndermeyi sağlayan, verileri cihaza aktarma stilidir. Şu anda hemen hemen tüm yazılım dilleri İngilizcedir. Bazı uygulamaların dili ise İspanyolca olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Kodlama Nasıl Öğrenilir?
Tamamen görsel içereklere dayalı materyalleri (video, pdf gibi) dökümanlardan faydalanın. İlk başta piyasada gördüğünüz kalın kitaplara aşık olup almanızı pek tavsiye etmiyorum. Çünkü yazılım konusu tamamen dinleyerek ve görerek öğrenilir. Kesinlikle kitaptan öğreneceğiniz bir şey değil. Kitap sadece bilginize bilgi katmak içindir. Yazılım konusu çok karmaşık gelebilir. Ama emin olun sanıldığı gibi zor değil. Algoritma mantığını biliyorsanız size dahada basit gelecektir. Birde bir anda yazılımcı olamayacağınızı unutmayın. Sabrederek, deneyerek öğreneceksiniz. Hatta yüzlerce belki bin kez deneyip doğru sonuca ulaşmaya çalışacaksınız. Çünkü yazılım dediğimiz şey olasılıkları hesaplayarak veri işletme mantığına dayanıyor. Pascal, Basic, C, C#, C++, Java, JavaScript, Cobol, Perl, PHP, Python, Ada, Fortran, Delphi veya Swift hangisinden başlarsanız başlayın mantığının aynı olduğunu göreceksiniz. Hatta bazıları birbirine çok benzer kavramlarla çalıştığına tanık olacaksınız. Birisini öğrendiğinizde diğerlerinin daha kolay öğrenildiğini rahatlıkla söyleyebilirim.
Eğer zamanınız varsa ve gerçekten öğrenmek istiyorsanız emin olun ilerde çok büyük bir yatırım yaptığınızın farkına varacaksınız.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org