Bilgi

Klimalarda Kullanılan Teknik Terimler


Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere “Klimalarda Kullanılan Teknik Terimler” konusunda bilgi vermeye çalışacağız. Bir klima satın alırken veya özelliklerini kontrol ederken aşağıda verdiğimiz terimleri bilmeniz size klimanın tam olarak nasıl olduğu ve performansı konusunda size bilgi vermede yardımcı olacaktır.

Klimalarda Kullanılan Teknik Terimler

Split: İngilizceden gelen bir kelimedir. “Ayrık” anlamına gelir. Klimanın iç ve dış iki ayrı üniteden geldiğini anlatır.

Heat Pump: Türkçe karşılığı ısı pompasıdır. Bu özelliğe sahip klimalar elektrik enerjisini direkt olarak ısıya çevirmek yerine, dışarıdaki ısıyı içeriye taşıyarak ortamı ısıtır.

Kompresör: Soğutucu akışkanı evaparatörden kondensöre pompalayan klimanın önemli bir parçasıdır.

Evaparatör: Klimanın soğutma yaparken soğutucu akışkanın sıvı olarak girip buharlaşarak gaz olarak çıktığı bölümdür. Split klimalarda iç ünitelerdedir.

Kondanser: Klimanın soğutma yaparken soğutucu akışkanın gaz olarak girip soğuyup yoğunlaşarak sıvı olarak çıktığı bölümdür. Split klimalarda dış ünitelerdedir.

BTU: İngilizce British Thermal Unit (İngiliz ısı birimi) sözcüklerinin kısaltılmasından oluşur. Bir libre suyun sıcaklığını bir Fahrenhayt değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Klimalarda Btu/h olarak yani klimanızın bir saatte ortamdan taşıdığı ısı miktarını belirtmek için kullanılır.

COP: Klimanın birim zamanda yaptığı ısıtma ya da soğutma miktarının harcadığı elektrik enerjisine oranıdır. COP iç, dış ortam sıcaklıklarına ve klimanın kalitesine bağlıdır.

dB: Ses seviyesi anlamına gelen “desibel” kelimesinin kısaltmasıdır. Klima satın alırken emsallerine göre gürültü seviyesi en düşük olan seçilmelidir. 40 dB civarı ses seviyesi rahatsız bir uykuya neden olur. İyi bir uyku için ses seviyesinin 40 dB’in altında olması gerekir.

Kcal: Isı bir enerjidir. Kcal ısının farklı ifade ediliş biçimidir. 1 kcal, 14.5 ºC’deki 1 kg saf suyun sıcaklığının 1 ºC yükseltilmesi için gereken ısı miktarıdır.

Enerji sınıfı: “A” sınıfı klima, “G” sınıfı klima ile aynı soğutma ve/veya ısıtma kapasitesinde çalışırken (12.000 Btu/h); “G” sınıfı klimaya göre daha az elektrik enerjisi harcar. “A” sınıfından “G” sınıfına doğru (B-C-D-E) elektrik sarfiyatı artarken enerji verimlilik oranı azalır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, elektrik dağıtım sistemine ve çevreye verdiği zararların önlenmesi için düşük kaliteli ve çok enerji harcayan klimaları iç pazardan çekmeye hazırlanıyor.

İnverter: İnverter klima oda yüküne bağlı olarak kompresör devrini kontrol edip soğutma/ısıtma kapasitesini değiştirebilen klimadır. İnverter teknolojisi enerji tasarrufu sağlamak için geliştirilmiş yeni bir özelliktir. Klimaların dış ünitelerinde kompresör bulunmaktadır. Kompresör devri elektronik donanım desteği ile değiştirilerek yüke göre kapasite değişimi sağlanabilmektedir. Böylece bazı koşullarda enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Alternatif akımdan doğru akıma, doğru akımdan, alternatif akıma 3 faz biçimine dönüştürülebilen, frekansı, gerilimi ayarlanabilen düzeneklere inverter sistemler adı verilir. Kalkış akımları olmadığından şebekeye zarar vermez. On-Off sistem ile çalışmaz. Minimum ve maksimum aralıklarda çalışır.

EER: İngilizce “Energy Efficiency Ratio” (Enerji Verimlilik Oranı) sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Birim zamanda yapılan BTU biriminden soğutma enerjisinin Vat biriminden harcanan elektrik enerjisine oranıdır.

Cool (Soğutma Modu): Odanın havasını soğutur. Süzgeçler istenen oda sıcaklığını sürdürür.

Auto (Otomatik Çalışma Modu): Oda koşullarına göre istenen sıcaklığı” soğutma veya ısıtma” yaparak istenilen oda sıcaklığını sürdürür.

Dry (Kurutma ile Nem Alma Modu): DRY mode (kurutma modunda) odanın nemini alır ve yavaşça soğutur, klima yüksek anti nem gücünde çalışır.

Fan (Fan modu): Oda havasını yeniden devir daim ettirir ve filtreler sabit hava devrimi sağlar.

Auto Fan (Otomatik Fan): Klima oda sıcaklığına uygun olarak” fan “hızını otomatik olarak seçer. Başlangıçta ünite yüksek fan hızında çalışır. Odanın havası istenen sıcaklık derecesine yaklaşırken fan klimayı otomatik olarak daha düşük hıza geçirir.

Sleep (Uyku Modu): Elverişli uyku koşullarına göre tasarlanmıştır. “Sleep” (uyku) modundayken klima yedi saat sonra otomatik olarak kapanacaktır. Sonuç huzur vericidir ve zinde bir uyku ile sabahleyin enerji dolu bir şekilde uyanılır.

Timer (Süre Ölçer): Gerçek süre denetim ekranı, eve dönüşte elektrik sarfiyatı olmaksızın istenen konumu temin etmek üzere günün saatine göre klimayı otomatik olarak çalıştırır, durdur işlevidir. Klimayı uyku durumundayken otomatik olarak kapatır.

Kaynak: Megep

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı