Türkiye’de tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasını kapsayan dört aylık süre boyunca “Kış Lastiği” kullanımı zorunludur. Kış lastiği kullanma zorunluluğu ile ilgili usul ve esaslar hakkında tebliğe göre; Kış lastiğinin zorunlu olduğu süre içerisinde; kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranır.
Bulunulan il sınırları içerisinde kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir ve gerekli duyurular yapılır. Valilikler, kış lastiği uygulamasını Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1’er ay arttırabilir.
Ülke sınırları içerisinde seyreden yabancı plakalı ticari araçlar için de zorunluluk vardır. Tüm araçlara mal ve can kaybını önlemek için kış lastiği önerilse de hususi araçlar için herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. Fakat valilikler hava sıcaklıklarını göz önünde bulundurarak özel araçlar için de kış lastiğini zorunlu kılma yetkisine sahiptir.
Kışın sıcaklığın 7 °C’nin altında geçtiği yerlerde “ambulans, itfaiye, belediye araçları, polis, jandarma, okul servisi, taksi” gibi görev araçlarına ve tabii ki şehir içi ve şehirlerarası yolcu otobüslerine kar yağmadan, yollar buz tutmadan, henüz kışın başında iken “Kış Lastiği” takılmalıdır. Yapılan son düzenlemeye göre bu araçların 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında Kış Lastiği takmaları zorunludur.
Kış lastiği (veya kar lastiği), kar ve buz üzerinde kullanılmak üzere tasarlanmış lastiklerdir. Kış lastikleri, yaz lastiklerindekilerden daha büyük aralıklı taban tasarımı ile kar ve buz üzerinde çekişi arttıran özelliklere sahiptir. Dilimize İngilizceden çevrilen “Snow Tire – Kış Lastiği” sözcüğü yanlış bir çeviri ile “Kar Lastiği” olarak da kullanılır. Ancak doğrusu kış lastiğidir. Çünkü sadece karda kullanılmak üzere üretilmiş bir lastik türü yoktur. Yağmurlu, buzlu, karlı, soğuk zeminde yol tutuşu sağlayan farklı ölçü ve tutunma kabiliyeti özelliğinde üretilen lastiklerin tamamına kış lastiği denir. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler kış lastiği yerine geçer.
2018 yılı için Kış Lastiği Cezası 625 TL‘dir. (Karayolları Trafik Kanunu, Madde 65/A). Ayrıca kanuna göre ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir.
Üzerinde “M+S” harfleri (“Mud ve Snow” yani İngilizce “Çamur ve Kar” ) ile “Üç Zirveli Dağ Kar Tanesi Sembolü” bulunan araç lastikleri, fren özelliğinin yanında çekiş özelliği de artırılmış Kış Lastiği’dir. Tek başına M+S harfleri “Dört Mevsim Lastiği” anlamına gelir. Bu lastikler “Kar lastiği” olarak da bilinen, hem fren hem de çekiş özelliği arttırılmış kış lastiğidir.
M+S Kış Lastiği Nedir?
RMA’un (Rubber Manufacturers Association) tanımlamasına ve ASTM‘nin (American Society for Testing and Materials) test metoduna göre kış şartlarını temsil eden kaygan bir yolda yapılan çekiş kuvveti testinde “referans lastiğin” çekiş kuvvetinden en az %10 daha fazla çekiş kuvveti sağlayan lastikler “Kış Lastiği” sembolünün yanında M+S veya M/S işaretleri taşıyabilmektedirler.
M+S Dört Mevsim Lastiği Nedir?
“Dört Mevsim Lastiği“ olarak da bilinen M+S lastikleri (M=Mud=Çamur S=Snow=Kar) Çamur ve Kar üzerinde daha iyi sonuç almak için üretilmiş ancak bu ek özelliklerinin standardı olmayan lastiklerdir.
Kış lastiğinin ömrü, kullanıma ve markaların kalitesine göre değişiklik gösterir. Kullanım ömürleri genellikle 5 yıldır. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olamaz. Diş derinliği lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülür.
Her yıl sadece bir kaç kere hafif bir kar yağışı görüyorsanız ve kaygan, buzlu yollar her yıl çektiğiniz bir çile olmaktan çok bir sürpriz ise, muhtemelen dört mevsim lastiklerini tercih etmelisiniz. Ama her sene buzlu yolların problem olacağı bir dönem olacağını biliyorsanız, kış lastikleri takmak abartılı bir önlem değil, hayatınızı kurtarabilecek temel bir güvenlik önlemidir. Yaz lastiklerinden kış lastiklerine geçmek için kar, yağmur ve buzlanma gibi kötü hava koşullarını beklemeye gerek yoktur.
Kaynak:
- https://www.bridgestone.com.tr/
- http://www.kugm.gov.tr/
- http://www.resmigazete.gov.tr/
- http://www.turktrafik.org/