Keylogger diğer ismiyle “Klavye Dinleme Sistemi” (Klavye Yakalama Sistemi) klavyede herhangi bir tuşa dokunulduğunda casus yazılımın bunu kaydetme mantığına dayanmaktadır. Keyloggler programları –kötü niyetli bir kişi tarafından- doğrudan bilgisayar sistemine yüklenebileceği gibi spam şeklindeki mesajlarla kullanıcı tarafından farkedilmeden yüklenebilir.
Özellikle web sitelerinde gezinirken kendiliğinden inen programlar buna örnek verilebilir.
Bir keylogger programı bilgisayara yerleştikten sonra kullanıcının klavyeden girdiği tüm verileri kaydeder. Kayıt sonrasında kaydedilen veriler karşı tarafa görünmeden e-mail vs. aracılığı ile gönderilebileceği gibi sonradan bilgisayardan veriler çekilebilir.
Bankalar veya çeşitli platformların sanal klavye ile şifre girme isteğinin nedeni buna dayanır.
Bu tarz programlar bilgisayara kurulabilmesi için antivirüs ve bilgisayarın güvenlik duvarının kapalı olması gerekmektedir. Ancak yeni nesil bir Keylogger henüz tanınmamışsa güvenlik duvarını aşarak kurulabilir. Kötü niyetli kişi bilgisayara bunu yüklemek istediğinde çoğunlukla antivirüs programı alarm vermektedir. Bazı antivirüs programları bunun önüne geçebilmek işin şifre kullanımı istemektedir. Böylece zararlı bir yazılım bilgisayara yüklenmek istediğinde kullanışı şifreyi bilmiyorsa söz konusu yazılım bilgisayara yüklenmeyecektir.
Bir internet cafede veya benzeri bir alandan bir bilgisayara girdiğinizde banka yada sosyal medya hesaplarınızın başkaları tarafından çalınma ihtimali bulunmaktadır.
Keylogger bilgisayar üzerinde yaptığınız sohbet, anlık mesajlaşma uygulamalarındaki yazışmaları da kayıt altına alabilmektedir. Ayrıca gelen hem de giden mesajları kaydedebilen bu yazılım görüntülü sohbetlerin ekran görüntülerini alabilmektedir. Keyloggler’lar mikrofonunuzu kullanarak odanızda ses kaydı almanızı da mümkün kılmaktadır.
Bilgisayarımda Keylogger Olduğunu Nasıl Anlarım? >>> Devamı Oku