Kaza-i Rüşt mahkeme tarafından verilen karar ile ergin olma halidir. 15 yaşını dolduran kişilere mahkeme tarafından sen erginsin şeklinde bir karar verilirse, çocuk olmaktan çıkılıp ergin olma haline geçiştir.
15 yaşını dolduran bir kişi, kendi isteği ve velisinin rızasısının bulunması şartı ile asliye mahkemelerine başvurmak suretiyle reşit olabilir.
Mahkemeden kazai rüşt kararının çıkabilmesi için kişinin 15 yaşını doldurmuş olması gerekir.
Medeni kanunun 12. maddesine göre 15 yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir.
Ancak çocuk vesayet altındaysa iş vesayet dairelerinin iznine kalmaktadır. Bu durumdaki farklılık anne babanın muvafakatinden farklıdır bir özellik arzetmektedir. Bu nedenle vasinin muvafakati istenmez, sadece görüşü alınır. Yargısal rüşt kararı kesindir ve hiçbirşekilde geri alınamaz.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa Göre:
Genel olarak 18 yaşını tamamlıyanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12 nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartiyle Devlet memurluklarına atanabilirler.
Kazai rüşt bir yaş büyütme durumu değildir. Kazai rüşt hakkı tanınan ve ergen sayılan kişi yaşı büyütülmüş sayılmaz. Bu nedenle bazı kamu kurumları da istenen yaş sınırına dahil etmeyerek hak kazanamaz. DMK’ya göre Kazai rüşt sayesinde bir kişi 18 yaşına gelmeden devlet memuru olabilecek şartları sağlamış olmaktadır.
KPSS Klavuzuna Göre:
Bu sınav sonucuna göre kamu kurum ve kuruluşlarının personel alımlarına başvuracak adayların aşağıdaki genel şartlara sahip olmaları gerekmektedir.
18 yaşını tamamlamış olmak. (Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12’nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.
Ferhat
3 Haziran 2017 at 21:21
Lütfen bilen biri cevaplasın ben kazai rüşt davası açarak ergin kılınmışım bu sınıfı ehliyet almak istiyorum alınabilir mi?