Bilgi

Kayyum Nedir? Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?


Bu yazımızda sizlere kısaca Kayyum Nedir? Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir? Sorularına cevap vermeye çalışacağız. Bir hukuk terimi olarak Kayyum, belli bir malın belli bir süre yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için resmi makamlar tarafından yetkili olarak görevlendirilmiş kimseye verilen isimdir. Kayyum da vasi gibi vesayet organlarından bir tanesidir. Ancak vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetlemek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atandığı halde, kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.

Kayyum günümüzde yaygın olarak usülsüzlük yaptığı tespit edilen özel kurumlara, şirketlere devletin el koyduktan sonra atadığı bir yöneticidir.

Kayyumun görev ve yetkileri mahkeme tarafından verilen bir kararla belirlenir. Kayyumun görevi her halde geçici bir işlem olduğundan, süresi, yetkileri, ücreti kararda açıkça kararda belirtilir. Unutulmaması gereken şey, kayyumun atanmasına yol açan durumlarla sınırlı yetkili olduğudur.

Kayyum kelimesinin Arapçadan gelmektedir ve kelime anlamı; “gökleri, yeri ve herşeyi tutan yada herşeyin varlık sahibi olabilmesi için gerekeni veren” anlamında olup aynı zamanda Kayyum için diğer bir kullanılan anlam ise “Cami Hademesi”dir.

Kayyum hukuki terim olarak belli bir malın yönetilmesi yada belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimseye verilen isimdir.

Kayyum atamaları üç çeşit yapılır. Ergin kişilerin isteği üzerine kayyum ataması olabilir. Buna ‘İstek Üzerine Kayyımlık’ denir. Vesayet makamı bazı sebeplerden veya kanunda belirtilen hallerde, bir ilgilinin isteği üzerine de kayyım atayabilir. Buna da ‘Temsil Kayyımlığı’ denir. Son olarak da vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan yerler için gereken önlemleri alır ve bazı hallerde yönetim kayyumu atar. Buna da ‘Yönetim Kayyımlığı’ adı verilir.

Kayyum ataması aynı zamanda miraslarda da yapılmaktadır. Kalan mirasın durumu ile ilgili mahkeme bir kayyum atayarak karar vermesini sağlamaktadır. Çünkü oluşabilecek duruma karşı kişilerin mağdur edilmemesi için kayyum ataması yapılır ve böylelikle mirasçılar arasındaki sıkıntılar halledilmeye çalışılır.

Etiket: #kayyum nedir görevleri nelerdir, #kayyım nedir, #kayyum nedir hukuk, #kayyum kelime anlamı, #kayyum nedir islam, #kayyum nedir ekşi, #kayyum nedir kısaca, #kayyum nedir vikipedia.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı