Bu yazımızda sizlere –kısaca- Kat Mülkiyet ile Kart İrtifak Arasındaki Fark Nedir? Sorusuna yanıt vermeye çalışacağız.
Kart İrtifak Nedir?
Yapılacak ya da yapılmakta olan binaların üzerinde kat irtifakı kurulur. Kat irtifakı olan bir bina tapuya kayıtlı demektir. Ruhsat alımı sırasında herhangi bir sıkıntı yaşanmayan bu tapu türlerinde her hak sahibinin kendi yeri bellidir. Kat irtifakı kat mülkiyetine geçişten bir önceki adım olarak da düşünülebilir.
Örneğin; 5.000 m2 bir arsa üzerinde 100 eşit daireden oluşan bir sitede 1 daire aldınız, yani sitenin 1/100ü sizin ise, 5.000 m2 arsanın 1/100ü olan 50 m2 arsa sizin oluyor ve kat irtifakı tapusunda aldığınız daireye ait 50 m2 arsa olarak belirtiliyor. Tapu dairesinden alınan bu tapuda, ortada daire olmamasına rağmen, yapılacak tüm dairelerin adres ve kapı numaraları belediye tarafından belirleniyor.
Burada hak sahipleri daha sonra tapu müdürlüğüne başvurarak kat mülkiyetli tapu sahibi olabilirler. Bankalar bu tür tapuya sahip olan gayrimenkuller için de kredi kullandırabilirler.
Kısaca kat irtifakı tapusu, inşaatı henüz başlamamış ya da inşaat halindeki ev için, müteahhit ile evi satın alan arasında yapılan karşılıklı bir anlaşmadır ve tapu dairesinden alınır. Tarafların bu belgeyle birbirleri hakkında yükümlülükleri vardır. Bu belgeyle binayı yapan binanın özellikleri, metrekaresi, modeli vs hakkında taahhüt verirken, evi satın alan da ödemeler konusunda söz vermiş olur.
Konut kredisi kullanırken bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermezler. Kat irtifakı henüz inşatına başlanmamış ya da yeni başlanmış bir bina için alınan bir belgedir ve tapu dairesinden alınır.
Bina bitmiş ve iskanı alınmışsa, bu kez kat mülkiyeti tapusu almanız gerekir. Bu da aslında sizin evin tam olarak sahibi olduğunuzu gösteren bir belgedir. Eviniz, daire numaranız net olarak belli olur. Kanunen ev satın aldığınızda 1 ya da 2 yıl içeriside kat mülkiyetine geçmeniz gerekir. Eğer geçmezseniz ceza ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu arada kat mülkiyeti olmayan bir binanın yönetimi de zordur. Binada kat mülkiyeti yoksa bina harcamalarıyla ilgili bazı konulara katılmak istemeyen komşularınıza da yaptırım uygulamayamazsınız.
Tabii kat mülkiyeti tapusunu çıkarmanın mali yükümlülükleri de var. Kat mülkiyeti masrafı 2.000-6.000 TL’yi bulabilir. Bu bulunan kente/semte göre değişiklik gösterir.
Kat irtifakı olan bir evin nadir de olsa iskan alamama durumu olabilir. Bu ihtimali de göz önünde bulundurak kat mülkiyeti tapusuna önem vermenizi hatırlatalım. Özellikle satın alma işlemi esnasında tapuya başvurarak tapu hakkında detaylı bilgi almanızda fayda var.
Kat Mülkiyeti Nedir?
Kat mülkiyeti; bir arsa üzerinde inşa edilen, bağımsız bölüm, ortak yerler, eklentiler ve arsa payından oluşan özel bir mülkiyet biçimidir. Bu nedenle, kat mülkiyeti sahipliğinde kendine özgü bir tapu senedi düzenlenmektedir.
Kat mülkiyeti, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda öngörülen şartların yerine getirilmesi ve bunun sonucunda tapu siciline tescil ile doğan bir haktır. Kat mülkiyetinin kurulabilmesi için; inşaat ruhsat, plan ve projesinde belirtilen tüm bağımsız bölümlerin tamamlanmış olması; inşa edilen gayri menkulde müstakil kullanıma elverişli yapı kurulması, binanın ahşap veya toprak olmaması ve Kat Mülkiyeti Kanunu’nda (KMK) öngörülen belgelerin ilgili tapu müdürlüğüne sunulması zorunludur.
Kat mülkiyeti tapusu, yukarıda aldığınız dairenin inşaatı tamamlanıp oturma raporu alındıktan sonra bir önceki aşamada arsa hissesi olarak aldığınız mülk cins değiştirerek arsadan binaya dönüşüyor, ve kat mülkiyeti tapusu ile belgeleniyor. 1/100 hisseli arsa tapusu iken, 1/100 hisseli, diyelim ki 150 m2 daire, daire tapusu haline geliyor. Eğer aldığınız bu ev 40 sene sonra yıkılıp arsa haline gelip daha büyük bir inşaat yapılırsa, sizin o arsada 1/100 hakkınız baki oluyor.