Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Kaç Araba Satma Hakkım Var? Bir Kişi Üstüne Kaç Araba Alabilir? Yılda Kaç Araç Sattığımı Nasıl Öğrenebilirim? 3 Araçtan Sonra Vergi Ne Kadar?” gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Öncelikle ikinci el araç alım satımı ile ilgili yeni getirilen son düzenlemeler sürücülere; satacakları araçla ilgili vergi ödeme zorunluluğu getirdi. Çünkü araç sahiplerinin birden fazla araç alım ve satımı yapması artık ticari bir işlem olarak görülüyor.
Yapılan son düzenlemeler ile birlikte ticari yetkisi olmayan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satışı yapabiliyor. 3’ten fazla araç alım – satımı gerçekleştirenler vergiye tabi tutuluyor. Bu 3 araç limiti, kişinin kendi üzerine olan araçlar ve vekaleten satma amacıyla aracı olduğu tüm araçlar için geçerlilik taşıyor. Hem araç hem de ev alım satımında Maliye eğer ek bilgilerle işlemin ticari kar amaçlı olduğunu tespit ederse, alım satım gelirini de “ticari kazanç” olarak değerlendirme hakkında sahip. Bu durumda araba ilanındaki kontak bilgileri ve fiyatlar da maddi delil sayılabiliyor.
Bir kişi satma yan ticari amaç gütmeden 1 yıl içerisinde dilediği kadar otomobil satın alabilir. Üzerine dilediği kadar otomobil alabilir. Ancak şu unutulmamalıdır ki; ne kadar otomobil satın almış olursa olsun yetki belgesi olmadan 1 yılda en fazla 3 araç satışı yapabilir.
Hesaplama takvim yılına göre yapılır. Diğer bir deyişle, 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında, o kişinin kendi adına veya bir acente aracılığı ile sattığı maksimum araç sayısı 3’tür. Her yıl 3’ten fazla otomobil satılırsa yani yıllık araç alım satım kotası aşılırsa, kişinin faaliyetleri doğrudan ticari faaliyet olarak kabul edilecek ve cezalandırılacaktır.
Yasanın bu şekilde düzenlenmesinde emsal bir kararın var olduğunu da unutmamak gerek. 2015 yılında yapılan habere göre 3 sene de 5 araç alım satımı yapmış kişiyi; Maliye Bakanlığı vergi mükellefi olarak kabul etmiştir.
Peki bir yıl içerisinde 3’ten fazla araç satışı yapmak isteyenler ne yapmalı?
Bu işlemi gerçekleştirebilmek için iki belge gerekiyor. Bunlardan biri yetki belgesi diğeri ise satış sertifikasıdır.
Yetki Belgesi: İş yerlerine ve kurumlara verilebilen bir belgedir. Bu belgeyi ile ikinci el araç alım satımı yapılabilir.
Satış Sertifikası: Yetki belgesine sahip olan kişilere verilen belgedir. Bu belgeye sahip olan kişiler yetkilendirilmiş oldukları kuruluşlar adına araç alım satım gerçekleştirebilirler. Bu kişiler belgelerini notere ibraz ederek bir yıl içerisinde birden fazla satış yapabilirler.
Üzerime Kaç Araba Alabilirim?
Yukarıda 1 yılda kaç araç alıp satabilirim sorusunun cevabını verdik. Peki satmayacağım üzerime alacağım üzerimde veya eşimde duracak bu da ticari faaliyet sayılır mı? Hayır tabi ki sayılmaz. Üzerinize istediğiniz kadar araç alabilirsiniz. Burada önemli olan yukarıda da belirttiğimiz gibi takvim yılı içerisinde yapılacak satışın 3’ten fazla olmaması. Eğer takvim yılında 3 araçtan fazla satış yapmazsanız aldığınız araçlar için herhangi bir takip yapılmaz ve ya cezai işlem uygulanmaz.
Ali
11 Haziran 2022 at 15:54
Merhaba. 4 araç satımında vergi cezası ne kadar oluyor ?
Emre Çağatay
18 Kasım 2022 at 03:45
Merhaba hayırlı günler. Ben ilk arabamı galeriden aldım ve noterde 222.000₺ ye aldığım aracı 110.000₺ olarak gösterttiler galerici tanıdık olduğu için sorun etmedim. Şimdi ben arabamı satacağım ve 240.000₺ istiyorum. Şimdi benim de galerici gibi fiyatı 110.000₺ civarında mı göstermem lazım yoksa gerçek satış bedelinde gösterirsek bana vergi falan çıkar mı ya da öğretmenim bu benim vergi dilimimi etkiler mi? Çünkü ben noter kayıtlarında 130.000₺ para kazanmış gibi görüneceğim bu sorun teşkil eder mi?
Emrah
9 Şubat 2023 at 20:17
Hayır bu sizin için bir soru. Teşkil etmez.3 araç satma hakkınız var bir yıl içinde istediğiniz kadarda kar etme hakkınız vardır.vergi dilimi ile hiç bir alakası yoktur
Ali
21 Şubat 2023 at 21:13
Selamlar, uzerime kayitli 4 tane motosiklet var ve bunlari satmakbistiyorum, bu duzenlemeye bende takilirmiyim
Kartal
25 Şubat 2023 at 08:16
Arkadas bana vekalet gönderdi aracını ben sattım bu benim yıllık hakkından dusermi .tüm mali işlemleri onlar yaptı ben sadece vekaletle satış yaptim