Bilgi

Japon Antropolog Kalyo Yasuo’nun Türk Dizileri Hakkındaki Yazısı


Son günlerde -özellikle sosyal medyada- birçok kişi Japon Antropolog Kalyo Yasuo’nun “Türk Dizileri” hakkında yazmış olduğu bir eleştiri yazısını paylaşıyor. Söz konusu yazıda “Üç yıldır Türk Kültürünü inceliyorum. Batı bir ülkeyi savaşmadan yok ediyor. Ülkede 3-5 dizi hariç hepsi Türk din ve geleneğine ters. Garip olan ise herkes bunu biliyor ama yine de izliyor. Anne baba ise çocuğuyla izliyor. Hayret…” deniliyor. Tabi bu yazı sosyal medyada yayılmakla kalmıyor köşe yazılarına hatta gazetelerde bile haber konusu oluyor.

Google ve farklı kaynaklardan (Scholar vs.) “Kalyo Yasuo” hakkında bilgi edinmek için araştırdığımızda, nedense bu bilim adamı olduğu iddia edilen şahısla ilgili hiçbir veri bulunmuyor. Tabi akla ismin Japonca’dan Türkçe’ye çevirisinde hatalı olabileceği ihtimaline karşılık Japon sitelerini tarattırdığımızda yine karşımıza bu isimde veya bu isme yakın herhangi bir şahıs çıkmıyor.

Google Trends analizlerine baktığımızda aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere ilk olarak 27 Ocak 2019’da bu isim Google’da aranmış olduğunu görüyoruz.

Yine ülkeler bazında kontrol ettiğimizde sadece Türkiye’de bu isimle ilgili aramaların olduğunu görüyoruz. Buda muhtemelen bizim/sizin gibi meraklı kullanıcıların aramaları sonucunda oluştuğunu söyleyebiliriz.

Muhtemelen -viral türünde- bir sosyal medya deneyi veya trolleme maksatlı bir paylaşımla karşı karşıyayız. Aslında bu yazı ile insanların herhangi bir tespiti onaylaması için; yazı içeriğinde Profesör, Doktor, Uzman vs. unvana sahip Amerikalı, Alman, Japon bilim insanı gibi bir etiketin olması gerekiyor.  Burada içeriğin doğru veya yanlış olması söz konusu değil tabi. İlginç olan herhangi bir konuda mutabık kalmak için farklı bir ülkeden herhangi bir alanda eğitim almış birinin tespitine ihtiyaç duyuyor oluşumuz. Örneğin, Atatürk Üniversitesinden bir Sosyoloji Profesörü böyle bir açıklama yapsa bırakın haber olmasını paylaşmaya bile ihtiyaç duyulmayacaktır.

Bu arada fotoğraf, şahıs ve açıklama tamamen uydurma olduğunu söyleyebiliriz. Yine fotoğraf muhtemelen bir video görüntüsünden alınmış. Aksini iddia eden varsa yorum kısmına yazabilir.

2 Yorum

2 Yorum

  1. merakli biri

    28 Mart 2019 at 09:25

    ben de gercek bir bilim insani mi diye arastirirken boyle bir yaziya denk geldim. teşekkürler yazi için.

  2. Ali ihsan Dilmen

    13 Haziran 2019 at 08:47

    Hocam üzülerek belirtmeliyim ki,şayet bizim üniversitelerimizden bir akademisyen böyle bir açıklamada bulunsa inanın tefe koyarlar.
    Ne gericiliği kalır, ne de faşist milliyetçiliği..

    Haberin doğru olması veya olmamasını bu bakımdan önemli görmüyorum.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı