Hepimizinde bildiği gibi İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin millî marşı olup Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmıştır. 12 Mart 1921’de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.
Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, İstiklâl Harbi’nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921’de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif’in yazdığı şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir.
Ayrıca Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiştir.
Bu makalemizde İstiklal Marşımızın 571 hece 1453 harften oluştuğunu biliyor muydunuz? sorusuna kısa bir cevap vermeye çalışacağız. Bizler millet olarak mucizelere, efsanelere, dedikodulara bayılan bir toplumuz. Realiteden ve gerçeklikten uzak bu durum başımıza gerçekten bela. Daha İstiklâl Marşının ilk kıtasını ezbere okumayacak insanlardan “yahu İstiklal Marşımız 571 hece 1453 harften oluşuyor” demesi ayrı bir trajedi! Mucize şiirin kendisi iken tutup saçma-sapan şeylerle milletin kafasını karıştırmak abesle iştigal etmektir. Copy-Paste şeklinde dağıtılan her bilginin çöpten farkı yok.
İstiklal Marşının 571 hece ile Peygamber efendimizin doğum tarihi, 1453 ile de İstanbul’un fethine atıfta bulunduğunda dair düşünce var. Osmanlı Devleti Tanzimat dönemine kadar Hicri takvim uygulanmış, Tanzimattan sonra hicri ve Rumi takvimler birlikte kullanılmaya başlanmış; ardından sadece Rumi takvim kullanılır olmuştu. 26 Aralık 1925’te çıkarılan 698 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti’nde resmi devlet takvimi olarak Milâdî Takvim kabul edildi. Ülkede 1 Ocak 1926’dan itibaren miladi takvim kullanıldı.
Buradan çıkaracağımız sonuca göre 1921’de Rumi/Hicri Takvim kullanılırken Mehmet Âkif Ersoy’un şiirini miladi takvime göre uyarladığını söylemek büyük bir hata olur. Birincisi İstiklâl Marşı Latince değilde Osmanlıca harflerle yazıldı.
Eğer İstiklal Marşı latince olarak hesaplanırsa hece sayısı 666, harf sayısı 1455’dir. Osmanlıca söz konusu olduğunda ortaya bambaşka bir durum çıkıyor. Osmanlıca 1300 harfe denk gelen şiiri tutup be heceliyecem diyenlere burada sadece gülmek düşer. Edit: Çok bilmiş gibi şiir aruz ölçüsü ile yazılıyor hece ölçüsüyle değil notunu eklemek istiyorum.
Şimdi istediğinize inanabilirsiniz.
İlgilisine Not:
Biçim: Manzume
Tür : Şiir
Şiir Türü : Lirik ve epik şiir
Nazım Birimi: 9 dörtlük, 1 beşlik
Ölçü: Aruz ölçüsü