Bilgi

İşletim Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?


İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi, belli kurallar dahilinde programların çalışmasını ve kullanıcı ile bilgisayar arasındaki iletişimi sağlayan komutlardır. Bilgisayarın güç düğmesine basılmasıyla ekrana biosta kayıtlı olan bilgiler gelir hemen ardındın da hangi işletim sistemi kullanılıyorsa o sistemin adı görüntülenerek sistem açılıp kullanılmaya hazır hale gelir. Eğer hard diskte veya diskette geçerli bir işletim sisteminiz yoksa ekranda non sistem disk uyarısı görülür. Genel amaçlı bir işletim sisteminin üstlenmesi gereken işler şunlardır;

İşletim Sistemi Görevleri

  • Çevre birimleri ile programlar arasındaki iletişimi sağlamak.
  • Saklama aygıtlarındaki dosyalara belli bir düzende ulaşılması için bir dosya yönetim sistemi oluşturmak.
  • Programlar arası veri iletişimi sağlamak.
  • Özellikle çok kullanıcılı sistemlerde kaynaklara güvenli erişim sağlamak.
  • Sistemin belleğini yönetmek, disk tamponu gibi ek olanaklar sağlayarak belleğin etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamak.
  • Kullanıcının programları çalıştırmasını ve çeşitli komutlar vermesini sağlamak.

Dünyada en yaygın kullanılan işletim sistemlerine baktığımızda Linux, Microsoft Windows,Android ,Mac OS X ve iOS karşımıza çıkmaktadır.

İşletim Sistemi Çeşitleri

Chromium İşletim Sistemi: Chromium google tarafından Linux çekirdeği esas alınarak tasarlanmış bir işletim sistemidir

GNU/Linux İşletim Sistemi: Linux, Unix’e benzeyen ancak tamamen orijinal kod ile ücretsiz ve açık bir işletim sistemi yaratmaya çalışan bir programcı kitlesi işbirliğidir. Bugün dünyanın dört bir yanına yayılmıştır ve sürekli olarak gelişim içerisindedir. Bu sistemde bir hata tespit edilirse dünyanın herhangi bir yerindeki bir programcı çok kısa sürede bu sorunu çözebilir.

Pardus İşletim Sistem: Tübitak Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü bünyesinde yürütülen bir Linux dağıtımı projesidir. kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını karşılayan, mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan bir ulusal dağıtımdır.

Windows İşletim Sistemi: Microsoft şirketinin geliştirdiği Windows (pencereler) kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, dünyada en çok kullanılan işletim sistemi ailesidir. İlk Windows 1981 yılında satışa sunulmuştur. Günümüzde en çok kullanılan sürümü Windows 7 olmuştur. Özellikle tablet bilgisayarlar için Windows 8 geliştirilmiştir. Son olarak Windows 10 sürümü bulunmaktadır.

Unix İşletim Sistemi: Çok esnek bir işletim sistemidir. Çok pahalı makinalardan en ucuz dizüstü bilgisayarlara kadar kullanılabilen bir işletim sistemi olmakla birlikte eğitim ve öğretim kurullarında kullanılmıştır. Çeşitleri: 1- BSD Unix >>> AIX 2- Open Solaris >>> SCO Unıx 3- Hp – UX >>> SUN OS

Linux İşletim Sistemi: Virüs bulaşma olasılığı düşük olan bir işletim sistemidir. (%5 kadardır). Bilgisayarı ağırlaştırmaz ve fazla kasmaz. Program çalıştırma özelliği diğerlerine göre daha yüksektir. Windows kadar basit bir işletim sistemi değildir ancak ne yaptığını bilmeyen birisi için sistem tam bir eziyettir.

Mac OS İşletim Sistemi: Apple firması tarafından piyasaya sürülen Apple bilgisayarlarında çalışan sistem yazılımı ilk olarak 1984 yılında orijinal Machintosh adı ile tanıtılmıştır. En son ana sürümü OS X (10.11 El Capitan)’tir tir. Güzel göründüğü kadar kullanım kolaylığı da sunan bir tasarıma sahiptir. basit, sezgisel hareketlerle kontrol edilebilir bir sistemdir.

Android İşletim Sistemi: Android, Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmekte olan, açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemidir. Son sürümü 6.0 (Marshmallow) dır. Günümüz telefonlarının vazgeçilmez işletim sistemlerindendir. Android açık kaynak kodlu olması dolayısıyla geliştirmeye çok açık bir platform. İnsanlardan gelen istekler ve ihtiyaçlar çok kısa sürede karşılanıyor.

7 Yorum

7 Yorum

  1. Ahmet

    6 Mart 2018 at 13:45

    tebrik edıyorum guzel calısma olmus

  2. Tunahan

    6 Mart 2018 at 13:46

    çok iyi çalışma tebrik ederim

  3. Cevdet

    6 Mart 2018 at 13:53

    serkan bilgin adamdır

  4. isimsizgüzel

    22 Nisan 2018 at 19:38

    iyi olmuş çok beğendim ellerinize sağlık çook müthiş

  5. Şerif İnanır

    22 Eylül 2018 at 18:57

    “İşletim Sistemi Çeşitleri” başlığı altında GNU/Linux deploylarını paylaşmanız bir tarafda dursun, GNU/Linux ve Linux işletim sistemi olarak iki farklı alt başlık açma sebebiniz nedir?

    Tamamiyle menfaat sebebiyle yazılmış bir yazı olarak değerlendiriyorum. Bilgi içerikli bir yazının, kişisel menfaatler uğruna dezenformasyonlara uğraması ve konu üzerinde hakimiyet sağlanmadan bilgi verilmeye çalışılmasını yanlış buluyorum.

    • Cüneyt Çağala

      22 Eylül 2018 at 19:03

      merhaba şerif. düzeltmemi istediğiniz yada hatalı olan yeri daha net açıklarsanız daha doğru olacağına inanıyorum. ayrıca bizim buradan ne gibi bir menfaatimiz olacak anlamış tam değilim. bu sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmış bir yazı. ticari, dezonformasyon, çıkar vs. gibi bir amacımız bulunmuyor.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı