Bilgi

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemleri Nelerdir?

Tarih |

Bilgisayar donanımının yönetimi ve denetimini sağlayan uygulama ve programları çalıştıran sistem yazılımıdır. Bilgisayarın açılışı esnasında hafızaya yüklenen ve yüklendikten sonra diğer yazılımların çalışması için temel görevi gören bir yazılımdır. Birden fazla program aynı anda çalışabiliyorsa bunu işletim sistemi sağlar. Bilgisayarın açma tuşuna bastığımız anda bios açılıp donanım parçalarını tanıdıktan sonra verileri işlemeye başlamasıyla kendini açmaya başlar. Açılış sırasında hafızadan çalışmaya başlar. Açıldıktan sonra ekran görüntüsü gelince içerdeki uygulamalar çalışmaya başlar. Bu uygulamalar açıldıktan sonra çalışma işlemi biter, işlem yapmaya başlanır. En yaygın kullanılan işletim sistemlerinden biri UNIX akademik çevrelerde ve sunucu olarak kullanılırken, Windows ise evde, ofislerde ve masaüstünde tercih edilmektedir. Masaüstünde en çok tercih edilen sistem ise WİNDOWS’ tur ve pazar payı çok büyüktür.

DOS İŞLETİM SİSTEMİ: Bilgisayarlar için ufak ve basit bir işletim sistemi olup disket ve sabit disk gibi saklama ortamlarının yönetimidir. Dos sistemleri 90’ lı yıllara kadar her bilgisayarda görev yapmışlardır. Bugün çoğu alanda Windows öne geçmiştir. Dos grafik kullanıcı arabirimini kullanmaz, her şey komutlarla ve parametre ile yapılır.

LİNUX İŞLETİM SİSTEMİ: Açık kaynak kodlu özgür bir yazılımdır. Linusun geliştirdiği çekirdek GNU hareketinin bir meyvesi ve aynı zamanda taşıyıcısı haline gelmiştir.

MAC OS İŞLETİM SİSTEMİ: Macintosh işletim sistemi,  kısaca MAC OS, Apple firması tarafından piyasaya sürülen işletim sistemi ailesidir.

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ: Kullanıcaya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak programları çalıştırmak komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran MİCROSOFT firmasının geliştirdiği bir işletim sistemi ailesidir.

UNIX İŞLETİM SİSTEMİ: Çok kullanıcılı, çok görevli yapıyı destekleyen bir bilgisayar işletim sistemidir.Bu sistem çok ucuz ve çok pahalı makinalarda dahi sağlam ve esnek bir şekilde çalışır.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version