Ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov, robotların davranışlarını sınırlayan ve var olmalarının temel dayanağı olan dünyaca ünlü Üç Robot Yasası’nı geliştirmiştir. Bu üç önemli kural öyle sanılır ki gelecekte, gerçek yaşamda da robot biliminin vazgeçilmez ilkeleri olacaktır. Robotların kesinlikle uymaları gereken ve bu kurallar dışında hareket etmelerini imkansız kılan üç ünlü yasa şunlardır:
Yasa 1: Bir robot bir insana zarar veremez. Ya da hareketsiz kalarak bir insanın zarar görmesine neden olamaz.
Yasa 2: Bir robot insanların verdikleri emirlere uymak zorundadır. Ancak bu tür emirler birinci yasayla çeliştiği zaman durum değişir.
Yasa 3: Bir robot birinci ve ikinci yasalarla çelişmediği sürece varlığını korumak zorundadır.
Ben, Robot, Alex Proyas’ın yönettiği ve başrolünde Will Smith’in olduğu, 2004 yapımı bilimkurgu filmidir. Isaac Asimov’un aynı adlı kısa öyküsünden uyarlanmıştır. 2035 yılında insanların her işini robotlar yapmaktadır. Dedektif John Spooner (Will Smith) U.S.Robotic şirketinin bilim adamı Alfred Lanning’in ölümünü soruşturmakla görevlendirilir. Cinayetin bir numaralı zanlısı Sonny adlı bir robottur. Fakat kimse robotların bir insanı öldüreceğine inanmamaktadır. Çünkü robotların programlanırken uymak zorunda olduğu kurallar vardır. Örneğin Bir robot bir insana zarar veremez. Ya da: Bir robot bir insanın zarar görmesine seyirci kalamaz. İşte bu iki kuralın nasıl birbiriyle çeliştiğini bu filmde göreceğiz.
Isaac Asimov’un, “Bir robot, insana zarar veremez veya bir insanın zarar görmesine seyirci kalamaz” ile başlayan, robot etiği anayasasının adı nedir?
a) Robot Hall
b) Robot Anayasası
c) Üç Robot Yasası
d) Robot R2 D2
Cevap: Üç Robot Yasası