Bilgi

iPhone Nerede Üretiliyor?


iPod, iPhone veya diğer Apple ürünlerini satın alan herkes şirketin ambalajı üzerinde Kaliforniya’da tasarlandığına dair not görür. Ancak bu, burada üretildikleri anlamına gelmiyor. iPhone’un nerede üretildiği sorusunu cevaplamak o kadar basit değil.

Apple’ın aygıtlarını nerede ürettiğini anlamaya çalışırken, birbirine benzeyen ama aslında birbirinden farklı iki temel kavram vardır: montaj ve imalat.

İmalat, iPhone’a giren bileşenlerin üretim sürecidir. Apple, iPhone’u tasarlar ve satar; bileşenlerini üretmez. Bunun yerine, Apple dünyanın tek tek parçalar kullanıyor. Üreticiler belirli parçalarda uzmanlaşmışlar- kamera uzmanları mercek ve kamera montajını yapıyor, ekran uzmanları ekran oluşturuyor vb.

Diğer taraftan, montaj,  uzman imalatçılar tarafından inşa edilen bütün bileşenlerin alınması işlemidir ve  sonunda iPhone’a birleştirilerek çalışan bir iPhone elde edilir.

iPhone’un Parça İmalatçıları

Her iPhone’da yüzlerce ayrı bileşen bulunduğundan, telefonda bulunan her bir parçanın üreticisini listelemek mümkün değildir. Ayrıca, bu bileşenlerin tam olarak nerede yapıldığını listelemek de çok zordur (özellikle de bazen bir şirket aynı bileşeni birden çok fabrikada kurduğundan).

iPhone 5S, 6 ve 6S için (IHS ve Macworld’a göre) anahtar veya ilginç parçaların tedarikçilerinden bazıları ve nerede faaliyet gösterdikleri aşağıda sıralanmıştır:

Accelerometer: İvme ölçer. Bosch Sensortech. Almanya merkezli, ABD, Çin, Güney Kore, Japonya ve Tayvan’da

Audio chips: Cirrus Logic. ABD merkezli, İngiltere, Çin, Güney Kore, Tayvan, Japonya ve Singapur’da

Batarya: Samsung. 80 ülkede yer alan Güney Kore merkezli

Batarya: Sunwoda Electronic.  Çin merkezli.

Kamera: Qualcomm. ABD mekezli, Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Avrupa ve Latin Amerika’da bir düzineden fazla yer.

Kamera: Sony. Japonya merkezli, onlarca ülke

3G / 4G / LTE ağı için chipler: Qualcomm.

Pusula: AKM Semiconductor. Japonya merkezli, ABD, Fransa, İngiltere, Çin, Güney Kore ve Tayvan.

Cam ekran: Corning. ABD merkezli, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çin, Danimarka, Fransa, Almanya, Hong Kong, Hindistan, İsrail, İtalya, Japonya, Güney Kore, Malezya, Meksika, Filipinler, Polonya, Rusya, Singapur, Güney Afrika İspanya, Tayvan, Hollanda, Türkiye, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri

Jiroskop: STMicroelectronics. İsviçre merkezli, 35 ülke

Flaş bellek: Toshiba.  Japonya merkezli 50’den fazla ülke

Flaş bellek: Samsung.

LCD ekran:Sharp. Japonya merkezli, 13 ülkede

LCD ekran: Güney Kore merkezli ,Polonya ve Çin

A-serisi İşlemci: Samsung.

A-serisi İşlemci.:TSMC. Tayvan merkezli, Çin, Singapur ve ABD’de.

Dokunmatik ID:TSMC

Dokunmatik ID: Xintec. Tayvan merkezli.

Dokunmatik ekran denetleyicisi: Broadcom. ABD merkezli, İsrail, Yunanistan, Birleşik Krallığa, Hollanda, Belçika, Fransa, Hindistan, Çin, Tayvan, Singapur ve Güney Kore’de.

Wi-Fi chip: Murata. ABD merkezli, Japonya, Meksika, Brezilya, Kanada, Çin, Tayvan, Güney Kore, Tayland, Malezya, Filipinler, Hindistan, Vietnam, Hollanda, İspanya, İngiltere, Almanya, Macaristan, Fransa, İtalya ve Finlandiya

iPhone’un Montajcıları

Dünyanın dört bir yanındaki bu şirketler tarafından üretilen parçalar nihayetinde sadece iki şirkete gönderilerek iPod, iPhone ve iPad’lere monte edilir.

Bu şirketler Tayvan’da bulunan Foxconn ve Pegatron’dur.

Teknik olarak, Foxconn şirketin ticari adıdır; firmanın resmi adı Hon Hai Precision Industry Co. Ltd.’dir. Foxconn, Apple’ın bu cihazlarının yapımında uzun süredir çalışan ortağıdır. Şu anda Apple’ın iPhone’larının çoğunluğunu Shenzen, Çin,  monte ediyor Tayland, Malezya, Çek Cumhuriyeti, Güney Kore, Singapur ve Filipinler dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki fabrikaları Faxconn  sürdürüyor.

Pegatron, iPhone montaj işleminde nispeten daha yenidir. Çin fabrikalarında iPhone 6 siparişlerinin yaklaşık% 30’unu inşa ettiği tahmin ediliyor.

Sonuç

Gördüğünüz gibi, iPhone’un nerede üretildiği sorusunun cevabı basit değil. Tüm bileşenlerin toplandığı ve nihai aygıtların oluşmasının özü Çin gibi gözükse de  aslında iPhone’u oluşturan tüm parçalar dünya çapında çaba gerektiren bir süreçtir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı