Bu yazımızda kısaca IP Adresi Nedir? IP Nasıl Öğrenilir? sorularına yanıt vermeye çalışacağız. IP Adresi (İngilizce: Internet Protocol Address) bir bilgisayara, cep telefonuna, tablete kısaca internete bağlanabilen veya bir ağ bağlantısına sahip olan cihazlar için tanımlanmış olan kimlik numarasıdır. Cihazlar bu kimlik numarası (IP Adresi) sayesinde birbirleri ile iletişim haline geçerler.
IP Adresi 2’ye Ayrılır:
1- Yerel IP (İnternal-İç IP): Aynı modem veya aynı ağ sistemi içerisinde bulunan bilgisayarların, laptopların, cep telefonlarının veya tabletlerin sahip olduğu IP numarasıdır. Sistemci veya Admin yetkisine sahip olan kişi dilediği zamanda dilediği bir IP numarasını verebilir. Cihazlar bu IP numarası sayesinde aynı ağ içerisinde birbirleri ile iletişim kurarlar. Örneğin: 192.168.2.10 veya 172.16.133.5 gibi. Bu IP numarasını öğrenmek için Başlat >>> Denetim Masası >>> Ağ ve İnternet >>> Ağ Paylaşım Merkezi >>> Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştir >>> Aktif Olan (Mavi Yanan) Ağ Bağlantınsını Klikle >>> Ayrıntılar >>> IPv4 yazan yer sizin İÇ IP Numaranızdır.
2- Dış IP (External-Dış IP): Bu IP numarasını bağlı bulunduğunuz, internet hizmeti aldığınız firma (TTNET, Smile ADSL, Uydunet v.s) verir. Bu IP’nin amacı ise sizi dünyadaki diğer bilgisayarlarla iletişim haline geçirmektir. Kısaca internete bağlanmanız için bu IP şarttır. Değiştirilmesi ancak hizmet aldığınız internet şirketi tarafından sağlanır. İç IP İkiye ayrılır. Dinamik ve Statik IP. Dinamik IP belirli bir sürede değişir, Statik IP ise belirli bir ücret karşığında satın alınır ve bu IP değişmez. Dış IP Numaranızı öğrenmek için BURAYI klikleyebilirsiniz. Dış IP Bağlı bulunan her modem için bir tane verilir. Yani 100 bilgisayar 1 modemden hizmet alıyorsa 1 DIŞ IP’si ve 100 İÇ IP’si vardır. Suçluların takibi v.s için DIŞ IP’den işlem yapılır.