Bir çok kişi İnternet (web) siteleri nasıl para kazanıyor? Sorusunun cevabını merak etmiştir. Dünyada herhangi bir “kazanç” amacı olmadan yayında olan web siteleri olduğu gibi “gelirini tamamen internet sitelerinden” sağlayan web platformları mevcut. Şimdi sizlere basit bir şekilde bunun izahını yapalım.
İnternetten para kazanma amacı olan web siteleri;
- Reklamlardan,
- Bağışlardan,
- Ürün satışından gelirlerini elde ederler.
Reklamlardan para kazanma amacı olan siteler dünyada en yaygın web siteleridir. Facebook, Twitter, Instagram gibi popüler sosyal medya hesaplarından tutunda birçok kişisel blog siteleri, haber siteleri, ürün tanıtım siteleri gelirlerini reklamlardan elde ederler. Bir web sitesinin sağında-solunda eğer bir banner, reklam görürseniz anlayacağınız şey bu sitelerinden bundan gelir elde ettikleridir. Bir çok web sitesi google’den reklamları alarak para kazandıkları gibi bazıları doğrudan kurum, kuruluş veya kişilerden reklam alarak para kazanırlar.
Bazı web siteleri ise tamamen bağışlardan gelirlerini elde ederler. Herhangi bir reklam yayınlamazlar. Hem reklam hemde bağış olabileceği gibi sadece bağışla para kazanan web siteleri vardır. Bunların en popüler olanı kuşkusuz Wikipedia. Bu platform hiçbir şekilde reklam yayınlamaz. Gelirlerini sadece bağışlardan elde ederler.
Ürün satışından gelirlerini elde eden web siteleri ise yaygın olarak e-ticaret siteleri dediğimiz portallardır. Mesela N11, Hepsiburada, Gittigidiyor gibi. Bu web siteleri doğrudan ürünü kendileri satarak para kazanabilecekleri gibi satış firmalarına aracı olup para kazanabilirler.
Hiçbir şekilde para kazanma amacı olmayan kişisel tanıtım siteleri, haber siteleri, vakıf siteleride olabilmektedir. Devlet kurumlarının neredeyse çoğu para kazanma amacı taşımaz. Üniversiteler, sağlık kurumları, askeri birimler, okullar, belediyeler çoğunlukla herhangi bir kazanç amacı olmadan sadece information dediğimiz bilgi servis etme ve hizmet amacı taşırlar.
Google gelirlerinin %99’unu reklamlardan elde eder. Örneğin 2016’da yaklaşık 100 milyar dolar gelir elde ederek rekor kırmıştır. Sistem satıcı-alıcı ilişkisi gibidir. Ürününü pazarlamak isteyen bir kişi reklamlarının web sitelerinde çıkması için Google’ye para öder. Google’de ürünün çıktığı web sitelerine her görüntüleme ve tıklama sayısına göre belirli bir miktar para öder. Kısaca para kazanma döngüsü böyledir.
Televizyonun mantığıda böyledir. TV kanalları gelirlerini reklamlardan elde ederler. İzlendikçe daha çok reklam alarak daha fazla para kazanırlar. Aksi halde yayın yapmalarının bir anlamı olmaz.
Sağda solda izlediğiniz videolarda öyledir. Videoyu çeken ve yayınlayan kişi çoğunlukla para kazanma amacıyla bunu yapar. İzlendikçe para kazanır. Sağda solda göreceğiniz anlamsız videoların çokluğu hep bu yüzdendir.
Mesela yeni çıkan 4000 TL’lik bir iPhone’yi kırdığının anın videosunu çeken adamın amacıda budur. Hali hazırda 4000 TL masraf yaparak aldığı bu iPhone’yi kırarak daha fazla para kazanır. Milyonlarca kişi çektiği bu videoda bulunan bir reklam ordaki ürünün sahibininde satıştan para kazanmasına yardımcı olur. Bu döngü tamamen para kazanma esası üzerinedir.