Bilgi

Internet Kopma Sorunu Çözümü


Sürekli internet bağlantınızda kopma sorunu yaşıyorsanız büyük ihtimalle ilk yaptığınız şey servis sağlayıcınızın (TTNET, SuperOnline, Smile ADSL v.s) müşteri hizmetlerini arayarak sorunu çözmeye çalışmışsınızdır. Aslında kriz tamda bu noktada başlıyor. Servis sağlayıcı (internet hizmeti aldığınız firma) herhangi bir sorun yok dediğinde muhtemelen sorunu çözmek için bin dereden su getirmişsinizdir.

Sizlere bu yazımızda sık sık tekrarlaran internet kesintilerine karşı yapabileceğiniz işlemleri sıralamaya çalışacağım. Anlayamadığınız veya çözemediğiniz bir nokta varsa yorum kısmından bize iletebilirsiniz. Zamanımız olduğunca cevap vermeye çalışalım.

1- İnternet kopma sorunu için ilk yapmanız gereken elbette servis sağlayıcınızı TTNET v.s aramanız. Bu işlemi yaptığınız halde sorun devam ediyorsa diğer maddeye geçebiliriz.

2- Eğer birden fazla kişi interneti ortak kullanıyorsanız ve interneti kullanan herhangi bir kullanıcı Torrent gibi indirme programları ile birşeyler indiriyorsa kesintilerin olması gayet normaldir. Bu tipteki programlar özellikle size sağlanan bant genişliğini büyük oranda sömürdüğünden size veya diğer kullanıcılara damla-damla internet kullanmak kalıyor.

3- Wifi bağlantısı kullanıyorsanız mümkünse şifreyi değiştirin ve karmaşık bir şifre oluşturarak yeniden belirleyin. Artık günümüzde wifi şifresi kırmak neredeyse çocuk oyuncağı haline geldi. Yan komşunuz şifreyi kırdıysa limitleri zorlayacaktır. Ayrıca wifi acces pointse veya modemse arayüz giriş şifresini kesinlikle değiştirin veya yoksa bir şifre belirleyin. Farklı bir şifre olacak şekilde!

4-  Bir diğer olay bir çok kişi adi switchler kullanarak internet dağıtımı yapıyor. Tabi bu tarz sistemlerde modem veya diğer cihazlar tarafından otomatik dağıtılan IP bazen kullanıcı tarafından alınmayabiliyor. Mümkünse DHCP’yi pasif hale getirip bilgisayarın IP’lerini elle verin. Ayrıca kaliteli bir swtich kullanmanız tavsiyemizdir.

5- Modeminizi 5 dk kapalı tuttuktan sonra yeniden başlatın. Bu şekilde kontrol edin. Modemler kolay kolay bozulan cihazlar değildir. Ancak bulunan ortamdaki nem, sıcak hava v.s gibi etmenler modemize zarar vereceğini aklınızdan çıkarmayın. Modem hava alan bir yerde ve oda sıcaklığının altında bulunması her zaman ideal olan bir seçenektir. Modemler doğal olarak ısınır ancak bu ısınma çok şiddetli ise modeminizi kontrol etmenizde fayda var. Uzun süre modemin açık kalması çok önemli bir konu değildir. Modemler tasarım olarak sürekli açık kalacak şekilde çalışırlar. Yani uzun süre açık kalması önemli bir konu değil. Ancak baştan dediğim gibi bulunan ortamdaki ısı yoğunluğu modeminizde kesinti yaşanmasına neden olacaktır. Bu nedenle modemin üzerine altına veya yakınına ısı yayan, modemin hava almasını engelleyen etmenleri ortadan kaldırın.

6- Modeme reset atmak, fabrika ayarlarına çevirmek çoğu zaman çözüm olmasada eğer sorunlar deva ediyorsa reset atmanızda fayda var. Ancak reset attıktan sonra (modemin arkasındaki ufak deliğe bir kalemle 10-20 sn’ye basılı tutarak yapılır.) ayarları ya kendiniz yapacaksınız yada müşteri hizmetlerini arayarak yapacaksınız. Çok zor bir işlem olmasa da destek almanızda fayda var.

7- Çok önemli bir nokta ise MTU değeridir. Modemlerdeki MTU değeri bazen yüksek düzeyde olduğundan sistem veri akışını karşılayamaz ve bağlantı kesilir. Özellikle fiber sistemlerde veya üst düzey modemlerde yaşanan bir durumdur. Bu nedenle MTU değerinizi düşürerek (örneğin 1492 iken 1400 yapmak gibi) seçenekleri kullanarak yapabilirsiniz. Modem arayüzünden MTU değerine bakabilirsiniz.

8- DNS sorunlarından dolayı sıklıkla kesinti yaşamanız normal. Bu nedenle modeminizden veya bilgisayarınızda (dilerseniz her ikisinden de) standar bir DNS kullanın. Telekom, Open DNS veya Google DNS kullanmanız yararınıza olacaktır.

9- Eğer hattınız ara ara kesiliyorsa telefon kablonuzun yani kutudan gelen hattın bir tanesi kopuk olabilir. Telefon hattından iki kablo şeklinde gelerek modeme bağlanır. Eğer bir tanesi kopuk ise internet olur ancak ara ara kesilir. Bunu kontrol etmenizde fayda var.

10- Kullandığınız kablolar (Ethernet kabloları) sorunlu olabilir. Özellikle temas kısımlarında yani RJ45 Soker uçları ile Modeme bağlanan bağlantı noktaları hasarlı ise bu sorun meydana gelecektir.

11- Data altyapınızdaki kabloları kontrol ederek çakışan kablolara özellikle bakın. Eğer büyük yada orta ölçekli bir ağ sisteminiz varsa tüm data hatlarını tek tek bağlantılarını sonlandırarak ağınızın sağlıklık çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

12- Ağınızda bulunan akıllı switchler veya diğer yönetilebilir cihazların durumunu kontrol edin. Ayrıca kamera sistemi gibi yapılar entegre ise bunların çakışma sorunlarına yol açabileceğini unutmayın.

13- Eğer internet kopmalarını test etmek istiyorsanız mümkünse doğrudan modem Ethernet girişine bir kablo ile bağlanarak ve diğer kabloları çözerek kontrol edin. Böylece sorunun modemmi yoksa ağınız mı olduğunu bulun.

14- Sistemlerde bulunan birden fazla otomatik IP dağıtımı hattınızı berbat hale getirebilir. Bu nedenle bir ağ üzerinde sadece bir IP dağıtan DHCP dediğimiz sistem olmalı. Yani modem IP dağıtıyorsa diğer sistemlerde IP dağıtan sistem bulunuyorsa ağ içinde karmaşa olacaktır.

15- Kullanıcı sayınız çok az ise modeminizde MAC ile erişim hakkını sadece istediğiniz kullanıcılara verebilirsiniz. Böylece olası farklı kullanıcıların interneti sömürmesine engel olabilirsiniz. Ayrıca IP tarayıcı programlarla hattınızda bulunan tüm cihazları (bilgisayar, laptop, telefon v.s.) kontrol ederek tanımadığınız yada farklı yollarla hattınıza bağlanan kullanıcıları bloke edin.

16- Yapınızda Firewall gibi bir yazılım veya cihaz kullanıyorsanız mümkünse sadece modemden testlerinizi yapın.

18- Mümkünse her zaman bir DNS kullanın. DNS’ler internete daha hızlı bir erişim sağlayacaktır. Modemin DNS’ini kullanmak çoğu zaman tercih edilmeyen bir durumdur.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Selametle kalın.

13 Yorum

13 Yorum

  1. Atilla

    22 Kasım 2016 at 19:31

    Merhaba.Ben 1 aydır türktelekom internetine üyeyim. Bu güne kadar sorunsuz çalışıyordu fakat bugün modemde internet kısmı yanmıyor. Müşteri hizmetlerini aradım. Modemin resetlendiğini söylediler. Kurulum falan yaptık. Ama olmadı. Ne yapmalıyım?

    • Cüneyt Çağala

      22 Kasım 2016 at 20:17

      kısaca şunu yapın. gelen hattı normal sabit telefona bağlayın. eğer çalışıyorsa sorun modemdedir. çalışmıyorsa telekom 444 1 444 arıza kaydı bırakmanız gerekiyor. eğer sabit hattınız yoksa yani sadece modeminiz varsa başka bir modem bulup onunla deneyin. ayrıca modem kendiliğinden resetlenmez. resetlemek için arkasındaki küçük deliğe sivri bir cisimle tüm ışıkları sönene kadar basmak gerekiyor. modem resetlendikten sonra sadece kullanıcı adı: telefonnumarası@ttnet ve şifre: 123456 yazmak bile bağlantıyı sağlar. kurulumu oldukça basitttir. modem çalışıyor yani power ışığı yanıyor fakat üzerindeki web ışığı yanmıyorsa iki problem akla gelir. ya size gelen (bina girişinden odanıza gelen kablo) sorunludur veya modem konfigrasyonu doğru yapılmamıştır. modemler kolay kolay bozulacak cihazlar değildir. çok basit yapıdaki devrelerden oluşur. sadece gelen ses sinyallerini dijitale çevirir.

  2. Burak

    28 Ocak 2017 at 12:46

    İyi günler. Uzun süredir bağlantımda anlık kopmalar yaşıyorum. Özellikle evdeki telefonlar wifiye bağlı gözükmelerine rağmen dakikalarca internete bağlanamadıkları oluyor. Modem değiştirmemize rağmen sorun hala çözülmedi. İnternet bağlantısı var olmasına rağmen (modemde ışık yanıyor ve telefonlarda bağlantı var olarak gözüküyor) internet kopuyor. Sorun ne olabilir ? Müşteri hizmetleri bir türlü yardımcı olamadı aylardır.

    • Cüneyt Çağala

      28 Ocak 2017 at 23:38

      binanın girişindeki kutudan eve gelen telefon hattını değiştirin. büyük ihtimalle o kutudan modeme kadar gelen kablonun içindeki bir kablo zarar görmüş. kesinti bundan kaynaklanıyor. telefon hattından geçen iki kablodan bir tanesi bile bağlantıyı sağlar ancak kopmalar oluşturur.

      • Burak

        4 Şubat 2017 at 11:31

        Öncelikle bu cevabınız için teşekkürler. Bir şey daha sormak istiyorum. Kablolama işlemi çok kısa bir süre önce yapıldı. Yani neredeyse 6 ay oluyor. Bu süre boyunca hiçbir sıkıntı yaşamadım. Ama son 2 aydır anlık kopmalar yüzünden iş yapamaz duruma geldim. Bu kadar kısa sürede kabloların zarar görmüş olması mümkün mü ? Süperonline fiber internet kullanıyorum bu arada.

        • Cüneyt Çağala

          4 Şubat 2017 at 15:54

          genelde binanın veya evinizin girişinde ki kutudan modeminize kadar gelen telefon kablosu iki bakır telden oluşuyor. bir tanesi koparsa kısa süreli kopmalar yaşarsınız. internet sürekli kesilir. modeminizde problem yok. eğer telefon hattınız varsa ve çalışıyorsa. bir yerleri arayabiliyorsanız %100 telefon kablosunda problem var. eğer kutudan gelen kablo bir tanesi telefona diğeri modeme geliyorsa bağlantı noktasındaki sorunda kesinti yapar. düze bir şekilde telefon kullanmadan bağlantıyı deneyin.

          • Burak

            4 Şubat 2017 at 21:48

            Eve gelen kablo cat6 dedikleri kablodan. Ve telefon bağlantısını modem üzerinden alıyoruz. Yani telefon hattı üzerinden gelen bir bağlantı yok. Ama yine de telefon hattını da devreden çıkararak bir süre test ettim. Sonuç değişmedi. İnternet var gözüküyor. Girdiğimde kullanabiliyorum. Ancak özellikle cep telefonları bildirimleri sürekli geç alıyor. Yeni kopma devam ediyor. Bu anlamda son yazdıklarınız sanırım ADSL bağlantıları için geçerli sanırım. Ya da ben anlayamadım ?

          • Cüneyt Çağala

            5 Şubat 2017 at 14:45

            anladım. sonuçta sizin kutudan gelen cat6 kablonun içinde bulunan 8 adet tel kablodan iki tanesi kullanılıyor. ya bu iki kablodan biri zarar gördü yada kabloların bağlantı noktalarında temassızlık gibi bir problem var. başka bir sorun olduğunu sanmıyorum. uçlarını bir pense ile rj11 konnektörüçakabilir veya yeni bir hat çekebilirsiniz. dediğiniz gibi modemi değiştirdiyseniz ve sorun hala devam ediyorsa %100 cat6 kablonuz sorunlu. bir elektrikçiyede kablo çektirebilirsiniz. çok zahmetli bir işlem değil.

  3. Burak

    12 Şubat 2017 at 14:02

    Sorunum çözüldü. Fakat sorun kablodan kaynaklanmıyormuş. Eve gelen 6. teknik ekip gerekli incelemeleri yaparken aboneliğime tanımlanan ip adresinin sorunlu olduğunu fark etti ve bu nedenle internete çıkışımı sağlıklı olarak gerçekleştiremediğimi söyledi. Teknik ekibin söylediğine göre 100’le ve 10’la başlayan ip adreslerinde Süperonline kullanıcıları sorun yaşıyormuş. Doğal olarak ben de bunun değiştirilmesini talep ettim. Fakat bunun mümkün olmadığını istersem aylık 9 TL’ye statik ip alabileceğimi söylediler. Sorunumun düzelip düzelmeyeceğini görmek adına bu teklifi kabul ettim. Ve o günden beri hiçbir sorun yaşamadım. Aynı sorunu yaşayan arkadaşlar varsa bilgilenmeleri için paylaşmak istedim. Ancak yine de benden kaynaklanmayan bir durum için ekstra ücret almalarını normal bulmuyorum. En kısa zamanda bunun düzeltilmesi için gerekli adımları atacağım. Son olarak Cüneyt Bey, ilgilendiğiniz ve zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum.

    • Cüneyt Çağala

      12 Şubat 2017 at 23:02

      sorunun çözülmesine çok sevindim. iyi günler dilerim.

  4. Ceyhan

    14 Şubat 2018 at 14:47

    İş yerimde 20 bilgisayar aynı ağa bağlıyız. Sadece benimkinde kopmalar oluyordu. Elle ıp verdim düzelmedi , sorun sihirbazıyla düzelmedi , ağ bağdaştırıcımı sildim yükledim düzelmedi en son windowsum orjinal olmasına rağmen windows orjinal yapma programıyla licence değiştirdim düzeldi.

  5. TURHAN AKINCI

    19 Mayıs 2018 at 17:14

    Bir tanıdığımin wifi ile internetine bağlantı kuruyorum fakat bazen 1&2dk bazense tahmini 5&10dk kesiliyor internet wifi bunun için ne yapmaliyim özellikle telefonlar v.b aletlerde yapıyor bunu

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı