Intel Optane Memory, bilişim dünyasında bir devrim niteliğindeki hiper hızlı bir bellek modülüdür. DRAM ve depolama arasında bir köprü oluşturan bu modül HDD (Harddisk), sistem performansı ve sistemin genel tepki süresini hızlandırır. Sahip olduğu akıllı yazılımı sayesinde bilgisayardaki –standart- davranışlarınızı otomatik olarak öğrenir ve sürekli yaptığınız işlemleri –tekrarları- hızlandırarak bilgisayar deneyiminizi size özel hale getirir.
Intel’in Micron ile birlikte uzun süredir çalıştığı 3D Xpoint teknolojisine sahip Intel Optane Memory, gecikmeyi azaltarak uyumlu makinalarda transfer hızlarını arttırarak genel sistem performansını geliştirir.
Yüksek kapasiteli sabit disk (HDD) ile bir arada kullanıldığında Optane Memory her iki noktada da daha iyi performans sağlar.
Bir çok yeni nesil anakartlar Optane Memory teknolojisine destek vermektedir. Böylece özellikle oyuncular HDD hızını sınırlı bir bütçeyle bile arttırabilirler.
NAND belleklerin temel aldığı değişken olmayan bellek teknolojisi üzerine inşa edilen 3D XPoint, NAND belleklere göre 1000 kat daha hızlı ve 1000 kat daha fazla dayanıklı olabilmektedir. Ayrıca standart belleklere göre 10 kat daha fazla yoğunluk ve kapasite sunabiliyor. Bu sayede maliyetler düşüyor, gecikme zamanları azalıyor, kapasite ve performans artıyor.
Intel Optane doğru bir şekilde ifade etmek gerekirse olarak bir SSD olarak görev yapıyor ancak Intel Memory Drive teknolojisi sayesinde sisteme DRAM olarak da gösterilebiliyor. Böylece ihtiyaca göre depolama veya RAM bellek olarak kullanılabiliyor. Yani Optane bilinen SSD’lerden biraz daha farklıdır. HDD’nin SSD’ye yakın hızlara ulaşmasını sağlar. RAM ile sistem depolama (HDD/SSD) arası hızlı bağlantı kurar.
Intel‘in kısa bir süre önce piyasaya sürdüğü yeni 3D depolama teknolojisine sahip Optane Memory SSD‘leri Sunucu/Server tarafında olduğu gibi kullanıcı bilgisayarları tarafında da artık 16 GB ve 32 GB olarak satılmaktadır.
Intel Optane Memory SSD‘ler, 375 GB’a varan alanları sunucu tarafı için kullanılırken, bilgisayar kullanıcıları içinse şu anda 16 GB ve 32 GB olarak bulunuyor. Bu alana herhangi bir veri kaydetme söz konusu olmadığını hatırlatmakta fayda var.
Özellikle gaming/oyuncuların tercihi olan SSD Optane Memory Modülleri, hibrit olarak bulunabildiği gibi, M.2 formuyla da karşımıza çıkıyor. M.2 slotunu kullanan SSD’lerin performansları ise muazzam seviyelerde. Ayrıca M2 Slotu dışında PCI Express slotuna da bağlanmaktadır. Intel Optane Memory de CrystalDiskMark’ta yapılan ölçümlerde sıralı okumada 1330 MB/s oranını yakalayabiliyor.
Eleştiri/Yorum:
Bu teknolojinin geliştirilmesinde ana amaç tam olarak bilinmiyor desek daha doğru olacaktır. Çünkü hali hazırda bir Intel Optane 16 GB 250 TL gibi bir fiyata satılmaktadır. Oysaki 128 SSD Diski bu fiyata yakın rahatlıkla piyasada bulabilirsiniz. Tanıtımlarda 7. nesil işlemcilerle uyumlu olabileceği açıklanırken ek bir bütçe ile bu özelliğe sahip olmanın mantığını işin açıkçası pek çözemedim. Yani siz 1 TB HDD+ Optane yerine gidip 256 GB bir SSD alabilirsiniz. Tabi şimdi SSD Fiyatları yüksek düzeyde ama birkaç sene sonra neredeyse SSD ile HDD yakın fiyata denk gelecektir.