Bilgi
İnsan Vücudu Hangi Elementlerden Meydana Gelmiştir?
İnsan varlığını maddeye indirgediğimizde kuşkusuz evrende bilinen elementlerin içeriğine sahip olduğunu görüyoruz. Bir insan vücudunun %65’i oksijen, %18’i karbon, %9.5’i hidrojen, %3.2’si nitrojen (azot), %1.5’i kalsiyum, %1.2’si fosfor, 0.4 potasyum, %0.2 sülfür, %0.2 sodyum, %0.2 klor, %0.1 magnezyum ve %1 gibi eser miktarda farklı elementler içerdiğini biliyoruz. Yani insan vücudunun %99’u sadece 6 elementten (oksijen, karbon, hidrojen, azot, kalsiyum ve fosfor) meydana gelmiştir. Farklı açıdan baktığımızda ise %65’i su, %16’sı protein, %16’sı yağ, %6’sı mineral ve %1’i karbonhidrattan meydana gelmiş olduğunu görüyoruz.
Oksijen (O) – % 65: Oksijen, hidrojen formlu su ile birlikte, vücutta bulunan birincil solventtir. Sıcaklık ve ozmotik basıncı düzenlemek için kullanılır. Oksijen birçok temel organik bileşikte bulunur.
Karbon (C) – % 18: Karbonun diğer atomlar için dört bağlanma alanı vardır, bu da onu organik kimya için temel atom yapar. Karbon zincirleri karbonhidratlar, yağlar, nükleik asitler ve proteinler oluşturmak için kullanılır. Karbon bağları koparmak için bir enerji kaynağıdır.
Hidrojen (H) – % 10: Hidrojen, suda ve tüm organik moleküllerde bulunur.
Azot (N) – % 3: Azot, proteinlerde ve genetik kodu oluşturan nükleik asitlerde bulunur.
Kalsiyum (Ca) – % 1.5: Kalsiyum vücutta en bol bulunan mineraldir. Kemiklerde yapısal bir materyal olarak kullanılır, ancak protein regülasyonu ve kas kasılması için gereklidir.
Fosfor (P) – % 1.0: Fosfor, hücrelerdeki birincil enerji taşıyıcısı olan ATP molekülünde bulunur. Kemikte de bulunur.
Potasyum (K) – % 0,35: Potasyum önemli bir elektrolittir. Sinir impulslarını ve kalp atışı düzenlemelerini iletmek için kullanılır.
Sülfür (S) – % 0.25: İki amino asit sülfür içerir. Bağlar kükürt formları, proteinleri işlevlerini yerine getirmek için ihtiyaç duydukları şekli vermeye yardımcı olur.
Sodyum (Na) – % 0,15: Sodyum önemli bir elektrolittir. Potasyum gibi sinir impulslarını iletmek için kullanılır. Sodyum, vücuttaki su miktarını düzenlemeye yardımcı olan elektrolitlerden biridir.
Klor (Cl) – % 0,15: Klor, sıvı dengesini korumak için kullanılan önemli bir negatif yüklü iyondur (anyon).
Magnezyum (Mg) – % 0,05: Magnezyum 300’den fazla metabolik reaksiyonda yer alır. Kasların ve kemiklerin yapısını oluşturmak için kullanılır. Enzimatik reaksiyonlarda önemli bir kofaktördür.
Demir (Fe) – % 0.006: Demir, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınmasından sorumlu molekül olan hemoglobinde bulunur.
Bakır (Cu), Çinko (Zn), Selenyum (Se), Molibden (Mo), Flor (F), İyot (I), Manganez (Mn), Kobalt (Co) – toplam % 0.70’den az ve Lityum (Li), Stronsiyum (Sr), Alüminyum (Al), Silikon (Si), Kurşun (Pb), Vanadyum (V), Arsenik (As), Bromin (Br) – eser miktarda bulunur. Diğer birçok element son derece küçük miktarlarda bulunabilir. Örneğin, insan vücudu çoğunlukla eser miktarda toryum, uranyum, samaryum, tungsten, berilyum ve radyum içerir.
Hasan
26 Şubat 2019 at 18:59
Teşekkür ederim. Tam da istediğim bilgiler varmış.