Bilgi

İmmobilizer Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

Tarih |

İmmobilizer Nedir? Ne İşe Yarar?

İmmobilizer, motorlu taşıtlarda kullanılan anahtar tanıma sistemidir. Araç kontak anahtarının içine düzenek yerleştirilmesi ve aracı çalıştıracak devrenin yalnızca bu anahtar ile çalışabilmesi esasına dayanır. Anahtar, devreyi tamamlar. Başka bir anahtarla veya düz kontak ile motor çalışmaz. Sistem genel olarak bu şekilde çalışmasına rağmen, farklı otomobil firmaları değişik teknikler kullanabilmektedir. Motorlu taşıt hırsızlığını büyük oranda azaltmaktadır.

1944 yılında Frank Marugg tarafından bulunan İmmobilizer sistemi; günümüzde artan hırsızlık olaylarıyla beraber tüm otomobil üreticilerinin kullandığı bir teknoloji haline gelmiştir. İmmobilizer kelimesi İngilizce’den gelmiş olup, Türkçe’deki anlamı “hareketsiz hale getirmek” olan, immobilize kelimesinden türetilmiştir. Sona gelen “-er” takısı, “Hareketsiz Hale Getirici” anlamına getirmiştir bu kelimeyi. Dilimizde, “çipli oto anahtarı sistemi” de denilmektedir. Kullanımı gittikçe yaygınlaşmaktadır, günümüzde hemen tüm araçlarda immobilizer teknoloji kullanılmaktadır.

İmmobilizer Sistemi Nasıl Çalışır?

Parçalardan biri, arabanın motor sistemine yerleştirilir. Bu yerleştirilen parça, ne kadar derindeyse; otomobilin hırsızlığa karşı önlemi de o derece artar. Ulaşılıp üzerinde oynanma riski o derece azalır çünkü. Diğer parça ise, kontak anahtarının içine yerleştirilir. Arabaların çalışabilmesi, motor sistemine yerleştirilen immobilizer parçasının; kontak çevrildiği sırada bu anahtarda bulunan parçayla eşleşmesi üzerine kurulmuştur.

İmmobilizer sistemini kullanan bir otomobilin kontağı ve anahtarı özeldir. Kaputun altına gizlenmiş bir bölgede ana ünitesi bulunmakta olup anahtar uyumsuzluğunda motora yakıt gönderilmesini veya ateşleme sisteminin bujileri tetiklemesini elektronik olarak engeller. Bu sayede filmlerde sıkça gördüğümüz düz kontak yapılarak otomobil yürütme olayı tarihe karışmıştır. Sistemin özel bir çip barındıran anahtarı kontağa takıldığında ana üniteden bir elektrik sinyali gönderilerek manyetik alan oluşturulur. Bu manyetik alana maruz kalan anahtar çipi kendisine entegre bobin vasıtasıyla şarj edilerek üzerindeki şifreli kodu radyo frekanslarıyla ana ünitenin okuyucu alıcısına gönderir. Alıcı, kodun doğru olması durumunda motorun çalışmasına izin verir ve marş motoru, distribütör ve yakıt pompası tetiklenir.

Anahtar kontağa takıldıktan milisaniyeler içinde gerçekleşen bu işlem döngüsü anahtar kontaktan çıkarıldığı an devre dışı kalmaz. Eğer anahtar çıkarıldıktan 20sn. sonra tekrar araç çalıştırılmak istenirse, immobilizer sistemi devreye girmez ve doğrudan motor çalışır. 20sn. dolduğunda ise immobilizer sisteminin sağladığı tüm güvenlik unsurları aktifleşir.

Otomobil hırsızlığını tüm dünya verilerinde ortalama %75 oranında azaltan bu sistemin de zayıf noktaları bulunmaktadır. Kaput açılıp immobilizer ana ünitesine ulaşılırsa kolay birkaç işlemle devre dışı bırakılabilmektedir. Bu nedenle immobilizer’e güvenmek tek başına yeterli olamamaktadır. Oto alarm sistemleri bu noktada güvenlik artırıcı unsurların en başında gelmektedir. Tabi teknolojinin ilerlemesiyle immobilizer sistemlerinde de ulaşılmasını ve devre dışı bırakılmasını zorlaştırıcı önlemler geliştirilmiştir.

İmmobilizer sistemi eskiden çok pahalı ve üst segment araçlarda kullanılan bir donanımken, şu an oldukça makul seviyelerde tüm araçlara fabrika çıkışlı olarak bağlanıp piyasaya sürülmektedir. Bu sistemin en sıkıntılı noktalarından biriyse, anahtarın kaybedilmesidir. Bu durumda birçok kullanıcı çok yüksek fiyatlar sebebiyle mağdur kalmakta olup orjinal anahtarın yenisini temin etmekte zorluk yaşamaktadır. Bu gibi durumlarda profesyonel destek sağlayan ve kaybolan anahtarın neredeyse birebir yedeğini sağlayabilen özel kuruluşlar bulunmaktadır.

Kaynak: 

  • https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0mmobilizer
  • http://www.bilgiustam.com/immobilizer-nedir-otomobillerdeki-cipli-anahtar-sistemi-nasil-calisir/
  • http://bilgihanem.com/immobilizer-nedir-nasil-calisir/

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version