Sağlıklı beslenmenin temeli genel olarak yediklerimiz ile ilişkilendirilse de bu kadar basit değildir. Çünkü yediklerimiz kadar bunları hangi hızda yediğimizde son derece önemlidir. Hızlı yemek yediğinizde belki de sağlıklı gıdalar tüketseniz dahi bazı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Hızlı yemek yemenin zararları nelerdir ve bu zararlar nasıl engellenir sizlere bilgi vermek istiyoruz. Sağlıklı beslendiğiniz halde kilo kontrolü yapamıyor ve bu konuda sorun yaşıyorsanız muhtemelen yemekleri yediğiniz sürede bir sıkıntı vardır. Sizlere genel olarak hızlı yemek yemenin zararları hakkında bilgi vermek istiyoruz.
İdeal Yemek Yeme Süresi Nedir?
Yemek yerken bazen kontörlü kaybederiz ve farkında olmadan çok hızlı bir şekilde yemek yeriz. Özellikle sevdiğimiz yemekleri yediğimizde veya uzun süren açlık sonrasında son derece hızlı bir şekilde yemek yenilmektedir. Bu durum karşısında birçok kişi yediği yemekten oldukça rahatsız olmaktadır. Hatta bu yemek deneyimi sonrasında az bile yese fazla yemiş gibi bir hisse kapılmaktadır. Peki ideal yemek yeme süresi nedir ve bu süre aşılmadığında bu durum nasıl zararlar oluşturur merak ediyor musunuz? Merak edenler için ideal yemek yeme süresi en az 20 dakika olmalıdır.
Tabi bu durum yenilen yemeğe göre değişkenlik göstermektedir. Yani tüketilen öğüne ve yemeğe göre süre değişmektedir. Ancak siz genel olarak en az 20 dakika süre ayırarak hızlı yemek yemenin zararlarından korunabilirsiniz.
Sağlık Açısından Hızlı Yemek Yemenin Zararları Nelerdir?
Hızlı yemek yemek özellikle mide ve sindirim sistemi üzerinde önemli zararlar oluşturan kötü bir durumdur. Tabi bununla birlikte farklı fiziksel ve psikolojik zararları da mevcut olmaktadır. Temel olarak hızlı yemek yemenin zararları şöyle olmaktadır;
- Yediğimiz yemeklerin sindirimi genel olarak ağızda başlar. Ağzımızda yediğimiz yemekleri ne kadar küçük parçalara bölersek sindirim o kadar kolaylaşır. Hızlı yemek yediğinizde ise besinler yeterince ufalmadığı için sindirim zorlaşır. Ayrıca ağızda bulunan tükürük bezlerindeki enzimler yine yiyeceklerin midede daha kolay sindirilmesini sağlamaktadır. Hızlı yemek yediğinizde tüm bu sağlıklı süreç yaşanmaz ve bununla birlikte midede hazımsızlık, şişkinlik ve ilerleyen dönemlerde gastrit gibi sorunlar yaşanır.
- Hızlı yemek yemenin bir diğer önemli zararı beyin ile mide arasındaki koordinasyonun sağlanamamasıdır. Yani hızlı yemek yiyen kişilerde beyne doyma sinyali daha geç gidecektir. Bu da kişilerde doyma duygusunun oluşmamasını ve bu sebeple de kişinin daha geç doymasına neden olmaktadır. Bu da kişilerin özellikle kilo vermeye çalışırken sorun yaşamasına neden olmaktadır.
Hızlı Yemek Kilo Vermeyi Nasıl Engeller?
Hızlı yemek kilo vermek isteyen kişiler için son derece önemli bir engeldir. Kilo verme döneminde hatta genel olarak beslenme düzeninde kişilerin hızlı yemek yememeye özen göstermesi gerekir. Hızlı yemek yemek kişilerin doyma hissini geciktirdiğinden dolayı kişiler daha fazla yeme ihtiyacı duymaktadır. Bu da kilo verme sürecinde oldukça zorlayıcı bir durumdur. Kilo vermek istiyorsanız veya sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorsanız sadece yediklerinize dikkat ederek değil aynı zamanda yeme hızınızı ayarlayarak da bu duruma katkı sağlayabilirsiniz. Aynı sürede daha az yemek sizler için son derece faydalıdır.
Hızlı Yemek Yemeyi Engellemenin Yolları
Hızlı yemek yiyor ve bu durumdan kurtulmak istiyorsanız bazı önemli ipuçları ile bu durumdan rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Hızlı yemek yemeyi engellemenin yolları neler sizlere bilgi vermek istiyoruz. Şöyle ki;
- Az öğünlerle beslenmek sizleri daha fazla acıktırır ve sofraya oturduğunuzda daha hızlı yemek yersiniz. Bu durumu değiştirmek için öğünlerinizi ara öğünler ile artırabilirsiniz.
- Küçük çatal, kaşık kullanarak daha küçük lokmalar alabilirsiniz. Bu da yine aynı öğünü daha uzun sürede yemenizi sağlayacaktır.
- Her lokmanızda bıçak, çatal veya kaşığı elinizden bırakın ve bir sonraki lokmada tekrar alın böylece daha yavaş yemek yiyebilirsiniz.
- Çiğnemek için fazla efor gerektiren lif bakımından zengin gıdaları tercih edin. Bu durum hem diyet yaparken de sağlıklı kilo vermenizi sağlayacaktır.
- Etrafınızda yavaş yemek yiyen kişileri gözlemleyin ve onlara eşlik etmeye çalışın.
- Olabildiğince tek başınıza yemek yememeye dikkat edin. İnsanlar ile sohbet ederek yemek yiyin.
- Yemek öncesinde 1 bardak su içerek açlığınızı biraz bastırabilir ve daha yavaş yiyebilirsiniz.
- Ağzınıza lokmayı aldığınız anda içinizde 10-15 sayarak çiğneyebilirsiniz. Bu yeme hızınızı oldukça yavaşlatabilirsiniz.
Yukarıda yer alan ufak tefek ipuçları ile sizlerde rahatlıkla yemek yeme hızınızı düşürebilirsiniz. Böylece hem sindirim sisteminize yardımcı olabilir hem de kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.
Fazla veya Hızlı Yediğinizde Neler Yapabilirsiniz?
Herhangi bir öğün fazla veya hızlı yediyseniz muhtemelen karnınızda şişkinlik, ağrı ve rahatsızlık hissi oluşur. Bu durumda kişilerin yapabileceği en iyi şey yemek yedikten sonra yürüyüş yapmaktır. Hafif tempolu yapılacak olan yürüyüş midede rahatlama hissi oluşturacaktır. Aşırı yemek sonrası ağır ve tempolu spor yapmak pek iyi bir fikir değildir. Bunun yerine hafif tempoda 30 ila 45 dakika arasında yürüyüş yapabilirsiniz.
Sağlıklı beslenmeye özen gösteriyor ve beslenme düzenini buna göre ayarlıyorsanız mutlaka yeme hızınızı da düzenlemesiniz. Hızlı yemek yemenin zararları görüldüğü gibi önemlidir. Bu zararlardan etkilenmemek istiyorsanız yeme hızınızı düşürebilir ve sadece bu kadar basit bir işlemle bile çok daha sağlıklı beslenebilirsiniz. Ayrıca bu şekilde midenize de son derece etkili bir iyilik yapabilirsiniz.