HDD (Harddisk) Nedir?
Harddisk, kısaca HDD veya Sabit Disk olarak da isimlendirilirler. Bilgisayar ortamında veri saklamaya yarayan bir iç donanım birimidir. Harddiskler (Sabit Disk) bilgisayarınızı açtığınız zaman işletim sistemini ve diğer yazılımları sistem belleğine yükler ve kalıcı olarak saklamak istediğimiz bilgileri bilgisayarınız olsa kapalı bile bilgileri saklamaya ve korumaya devam eder. Harddiskler saklamaları gereken veriyi disk üzerinde manyetik değişiklikler yaparak tutar.
HDD (Harddisk) Çeşitleri Nelerdir?
Teknoloji olarak Harddiskleri üç gruba ayırabiliriz. PATA (IDE), SCSI ve SATA Harddiskler. Üçü çeşidinde görevi aynı olmasına rağmen farklı özelliklere sahiptirler. PATA (IDE) eski bir teknoloji olup halen kullanılsa da yerini SATA’lara bırakmış durumda. Veri aktarım hızı oldukça düşüktür. SATA Harddiskler ise artık hemen hemen tüm yeni bilgisayarlda mevcut olan bir donanım. SCSI İngilizcesi Small Computer System Interface (Türkçe: Küçük Bilgisayar Sistem Arabirimi) kısaltması olup genellikle “SKAZİ” diye okunur. Yaygın olarak Apple ve Unix İşletim sistemine sahip bilgisalarkar tarafından kullanılan bir paralel arabirim standardıdır. Neredeyse Macintosh bilgisayarların tamamında bu teknoloji vardır.
NOT: PATA ve SATA ATA Teknolojisidir. Ayrı olarak değerlendirmede için bazı otoriteler karşı çıkmaktadır.
HDD (Harddisk) Yapısı
Harddiskler mekanik kısım ve elektronik kısım olarak 2 farklı şekilde ele alınır. Hareketli parçalar dış etkilerden korunmak için izole edilmiş bir bölmenin içinde yer alır. Sabit disk sürücülerindeki hareketli parçalar; mil, manyetik diskler, okuyucu/yazıcı kafalar, kafaların yerleştirildiği kollar ve kollara hareket veren sistemdir. Veriler ise disk kısmına yazılır. Sabit disklerin üzerindeki verilerin işlenme yoğunluğu disk kapasite performansını iyi yönde etkiler.
HDD (Harddisk) Nasıl Çalışır?
Harddiskler iç kısmında bir motor tarafından kontrol edilen ve üzerinde okuma/yazma başlıkları olan alüminyumdan yapılmış plaklardan meydana gelmiştir. Kollara bağlı okuma yazma kafaarı veri yazma ve okuma işlemlerini yapar. Ayrıca okuma/yazma kafaları diske ne kadar yakınsa veri o derece yoğun depolanır. Plakanın üstünde ve altında 2’şer tane okuma/yazma kafası bulunur. Plakalar dakikada 3000 ile 15000 devir arasında dönüş hızına sahiptirler ve bu dönüş hızı RPM olarak ifade edilir. Piyasada genellikle 5400 ve 7200 RPM harddiskler satılmaktadır.