Bilgi

Hangi SSD Almalıyım? En İyi SSD Markası Hangisidir?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Hangi SSD Almalıyım? En İyi SSD Markası Hangisidir?” sorularına yanıt vermeye çalışacağım. SSD (Solid-State Drive), veri depolamak için geliştirilmiş HDD’lerin (Sabit Disk veya Harddisk) yerini alan veri depolama aygıtıdır. SSD, sabit disk sürücülerde (HDD) bulunan plaklar ve diğer mekanik mekanizmalar yerine DRAM bellek yongaları veya NAND Flash kullanılarak üretilmektedir. Çalışma mantığı RAM‘ler ile hemen-hemen aynıdır, fark olarak verileri kalıcı olarak kayıt ederler. Veri yolları her mikroçipe paralel bağlanarak istenilen bilgiye eş zamanlı olarak erişilebilir. Bu nedenle SSD’ler çok yüksek hızlara erişebilir.

SSD’lerin HDD’lere göre en büyük avantajları; ısı, ses, düşük enerji sarfiyatı ve mekanikliğin ortadan kalkmasıdır. SSD’lerin geliştirilmesinin temel amacı; HDD’lerin okuma/yazma oranının belirli bir limitte kalması, dizüstü bilgisayarların daha yaygın hale gelmesi ve dizüstü bilgisayarlardaki sabit disklerin düşme-sarsılma sonrası içindeki verilerin, sabit diskin bozulması sonucu kaybedilmesidir. Normal HDD’ler, 2 milisaniye içinde 350 G’ye dayanabilirken, SSD’ler 0,5 Milisaniye içinde 1500 G’ye dayanabilmektedir. SSD içinde hareketli parça olmaması SSD’lerin sessiz/gürültüsüz çalışmasına olanak sağlamaktadır. Bu durum, enerji tüketimini olumlu yönde etkilemektedir. Normal 2,5 inçlik dizüstü HDD’ler yaklaşık 2-3 Watt harcarken, SSD’ler yaklaşık 0.5-1 Watt harcamaktadır. SSD’ler, ısı değişimine daha dayanıklıdırlar. Bilinen HDD’ler  0C– 60 C’de çalışırken, SSD’ler -25C ile 85C’de çalışabilir. SSD’lerin belkide negatif tek özelliği HDD’lere göre çok pahalı olmasıdır. SSD’lerin yaygınlaşması ile birlikte fiyatların gün geçtikçe düşüşe geçeceği düşünülmektedir. HDD’lerin maksimum yazma hızı ortalama 150Mb/sn iken (bazı modeller 270Mb/s’ye kadar çıkabilir) SSD’lerde bu hız 560mb/sn’dir.

Bir SSD almayı düşünüyorsanız öncelikle ihtiyacınız olana kapasiteyi -depolama miktarını- belirlemenizde fayda var. Eğer alacağınız SSD’ye işletim sistemi kurmayı planlıyorsanız mümkünse 480 GB veya üzerinde bir SSD tercih edin. 240 GB gibi bir SSD almaya kalkarsanız bir süre sonra depolama alanınızın yetmemeye başladığını fark edeceksiniz. Windows 10 işletim sistemi ile beraber temel programları yüklediğinizde doğrudan 50 GB gibi bir alan kullanılacaktır. Özellikle yeni nesil grafik tabanlı oyunların 30, 40, 50 GB gibi kapasiteleri düşünüldüğünde bilgisayarınıza birkaç oyun yükledikten sonra depolama alanınız tükenecektir.

SSD’ler kendi içerisinde farklı bağlantı özelliklerine sahiptir. Şimdi bunları kısaca biraz açıklamaya çalışalım.

M.2 SSD

1- M.2 slotuna takılan SSD’ler ile günümüzde hızla yaygın hale gelmeye başladı. Bunlar tıpkı RAM’ler gibi bir fiziksel görünüme sahiptirler. Anakart üzerinde yer alan M.2 slotuna takılarak kullanılan M.2 SSD’leri kullanabilmek için masaüstü veya dizüstü bilgisayarınıza ait anakart üzerinde M.2 form faktörü olması gerekiyor.

M.2 PCI-Express SSD

2- M.2 PCI-Express SSD’ler ise M.2 SSD’ler için tasarlanmış özel bir PCIe 3.0 X16 1U Genişleme Kartı ile kullanılması sayesinde bağlantı sağlanıyor. Bu özellik M.2 yuvasına sahip olmayan sistemler ya da ek M.2 SSD sürücüsüne ihtiyacı olan kullanıcılar için tasarlanmıştır.

SATA 3.0 SSD

3- SATA 3.0 SSD’ler hali hazırda en çok kullanılan SSD türleri arasında yer alıyor. Bu tipte bir SSD’yi doğrudan HDD (Sabit Diskin) bağlantı sağladığı SATA kısmına kablo ile bağlantı sağlayabiliyorsunuz. Günümüzde tüm masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar için kullanabilirsiniz.

Thunderbolt 3 SSD

4- Thunderbolt 3 SSD’yi ise Thunderbolt 3 destekli cihazlar için geliştirilmiş bir çeşit taşınabilir SSD’dir. Muhtemelen önümüzde yıllarda tüm bilgisayar sistemlerinde; tablet ve telefon gibi taşınabilir cihazlarda kullanılmaya başlanacak. Ayrıca yeni çıkan bazı dizüstü bilgisayarlarda bu bağlantı bulunmaktadır.

USB 3.1 SSD

5- USB 3.1 SSD’ler ise taşınabilir HDD’lerin yerini alacak olan SSD türleridir. Ancak fiyatları çok yüksek olduğundan pek tercih edilmediğini söyleyebiliriz.

Artık HDD devri kapandı. Eğer hızlı bir bilgisayar sistemine sahip olmayı düşünüyorsanız SSD almanız kaçınılmaz hale geliyor. Bir oyunun, programın, uygulamanın yükleme süresini inanılmaz derecede kısaltan SSD’ler sayesinde bilgisayarınızın açılış süresini saniyelere indirgeyebilirsiniz.

En İyi SSD Markası Hangisidir?

Piyasada çok sayıda farklı marka modelde SSD bulunuyor. Bunlar içerisinde tanınan ve adını kanıtlamış markalar baktığımızda; Samsung, WD, Toshiba, Corsair, Crucial, Kingston, OCZ, Sandisk vs. olduğunu görüyoruz.

Samsung 860 Evo 1TB

1- Samsung 860 Evo 1TB: Oyun, fiyat ve performans için en iyi SSD’ler arasında bulunuyor. İlk tercihiniz arasında olması gereken bir SSD modeli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Eğer 1.100 TL gibi bir bütçeniz varsa almanızı tavsiye ediyorum.

Kapasite: 1TB | Arayüz: SATA 6 Gbps | Sıralı IO: 550/520MB/s Okuma/Yazma | Random IO: 98K/90K IOPS Okuma/Yazma | Dayanıklılık: 300 TBW

Crucial MX500 1TB

2- Crucial MX500 1TB: Uygun fiyata bulabileceğiniz bu model ikinci tercih olarak seçeneklerinizin arasında bulunabilir.

Kapasite: 1000GB | Arayüz: SATA 6Gbps | Sıralı IO: 560/510MB/s Okuma/Yazma | Random IO: 95K/90K IOPS Okuma/Yazma | Dayanıklılık: 360 TBW

Samsung 860 Pro 1TB

3- Samsung 860 Pro 1TB: İlk sıradaki SDD’ye alternatif olarak alabileceğiniz en hızlı SATA performansı ve mükemmel dayanıklılık özelliği gösteren bir model.

Kapasite: 1024GB | Arayüz: SATA 6Gbps | Sıralı IO: 560/530MB/s Okuma/Yazma | Random IO: 100K/90K IOPS Okuma/Yazma | Dayanıklılık: 1.200 TBW

WD Blue 2TB

4- WD Blue 2TB: Uygun bir fiyata yüksek kapasiteli bir SSD almak istiyorsanız bu model tam size göre. WD diğer adıyla Western Digital depolama alanında kendisini kanıtlamış bir marka. Fiyatı ise 2500 TL civarında olduğunu söyleyelim.

Kapasite: 2000GB | Arayüz: SATA 6 Gbps | Sıralı IO: 560/530 MB/sn Okuma/Yazma | Random IO: 95K/84K IOPS Okuma/Yazma | Dayanıklılık: 500 TBW

Samsung 860 Evo 4 TB

5- Samsung 860 Evo 4 TB: En yüksek kapasite ve en yüksek performans SATA SSD özelliğine sahip bu model 4000-4500 TL arasında değişen fiyat etiketine sahip. Kurumsal yapılar veya yüksek kapasiteli SSD isteyenler için oldukça ideal.

Kapasite: 4096GB | Arayüz: SATA 6 Gbps | Sıralı IO: 550/520MB/sn Okuma/Yazma | Random IO: 98K/90K IOPS Okuma/Yazma | Dayanıklılık: 2.400 TBW

Mushkin Reactor 960GB

6- Mushkin Reactor 960GB: Biraz eski bir model gibi gelebilir ama şu anda en iyiler arasındaki konumunu kaybetmiş değil. Fiyatı yaklaşık 133 dolar. Türkiye’de bulmanız imkansız. Amazon gibi sitelerden spariş verebilirsiniz.

Kapasite: 960GB | Arayüz: SATA 6Gbps | Sıralı IO: 560/460MB/s Okuma/Yazma | Random IO: 73K/67K IOPS Okuma/Yazma | Dayanıklılık:  3 years (Belirtilmemiş)

Gigabyte UD Pro 512GB

7- Gigabyte UD Pro 512GB: Gigabyte’yi genellikle laptoplarda hatırlıyoruz. Ancak dünyada çok saygın bir marka olduğunu hatırlatalım. Türkiye’de pek bir pazarı bulunmuyor. Ancak ilerleyen günlerde adından çokça söz ettirecek gibi.

Kapasite: 512GB | Arayüz: SATA 6Gbps | Sıralı IO: 530/500MB/s Okuma/Yazma | Random IO: 80K/75K IOPS Okuma/Yazma | Dayanıklılık:  200 TBW

1 Yorum

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı