Bilgi

Hangi Marka Laptop Tavsiye Edersiniz?

Tarih |

Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere “Hangi Marka Laptop Tavsiye Edersiniz?” sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Öncelikle şunu belirteyim. Önceki zamanlarda bu konu ile ilgili birkaç yazı paylaşımında bulundum ancak piyasaya yeni marka/model ve özellikte laptopların girmesi ile birlikte yeniden bir yazı yazma zorunluluğu hissettim.

Elektronik ürünlerin neredeyse tamamı dolar ile ithal edildiğinden doların artması etiket fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Basit bir örnek vermem gerekirse bundan üç ay önce 1400 TL’ye aldığım ASUS GeForce GTX1060 3GB 192Bit Ekran Kartı aynı mağazada şu anda 1700 TL civarında. Yani 300 TL gibi bir artış olduğunu görüyoruz. Burada anlatmak istediğim şey doların düşmeye başladığı veya düşük olduğu dönemlerde elektronik ürünler tercih etmek daha mantıklı.

Laptop satın almak aslında çok basit bir konu. Eğer detaylara fazla takılmazsanız küçük bir araştırma ile kendinize en uygun seçenekte bir laptop alabilirsiniz. Bilmeniz gereken bir kaç terim var. Bu terimlerin ne olduğu konusunda bir fikre sahip olduğunuzda aldığınız laptopun performansı ilgili aşağı-yukarı bir bilgiye sahip oluyorsunuz.

Bir laptopu laptop yapan şey işlemci, ram ve ekran kartıdır. Bu özellikler ne kadar yüksek olursa haliyle bilgisayardan alacağınız performans o derece artıyor.

İşlemci dediğimiz bilgisayarın temel işlem birimini oluşturan, belirli mantık ve matematik işlemlerini elektronik olarak yapabilecek biçimde, verilen komutları yorumlayan ve yürüten, yongalardan oluşmuş tümleşik devredir. Bilgisayarın beyni diyebiliriz. Günümüz bilgisayar işlemcilerini üreten daha çok iki marka bulunmaktadır. Bunlar INTEL ve AMD işlemcilerdir. Her iki işlemci türününde kendine göre üstünlükleri bulunuyor. İNTEL tarafında -daha çok- i3, i5, i7 şeklinde işlemciler karşımıza çıkıyor. Ancak şunu unutmamak gerekir her zaman i7 işlemci i5 işlemciden üstündür diye genel bir kural yok.

RAM dediğimiz şey, rastgele erişimli hafıza mikroişlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri deposudur. Kısaca bilgisayarın hafızasıdır. RAM’lerde kendi işerisinde frekans hızlarına göre 1333, 1600, 2333 ve 2400 Mhz gibi sınıflandırılır. Frekansı (Hafıza Bus Hızı) yani Mhz değeri yüksek ile RAM kapasitesi (2 GB, 4 GB, 8 GB vs.) en yüksek olanlar daha performanslıdır sonucuna varabiliriz.

Ekran kartı ise bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan birimidir. Ekran kartları günümüzde daha çok PCI-Express veriyollarını kullanan PC kartları olarak veya anakart üzerinde chipset içerisinde yerleşik olarak bulunmaktadır. Günümüzde ekran kartları için GPU (Grafik İşlemci) üreten iki büyük firma bulunmaktadır. Nvidia ve AMD aralarındaki sürekli rekabetten dolayı her geçen gün GPU mimarilerini güçlendirmekte ve kapasitelerini arttırmaktadır.

Kapasite yani depolama birimi olarak laptoplarda karşımıza genellikle HDD (Sabit Harddisk) ve SSD Diskler karşımıza çıkmaktadır. HDD veya Harddisklerin yerini günümüze yavaş yavaş SSD’ler aldığını söyleyebiliriz. SSD’ler HDD’lere göre içerisinde hareketli parça bulunmaya ve bu nedenle çok sessiz çalışan depolama birimlerdir. Ayrıca sağlamlık ve hız konusunda HDD’lerin oldukça üstünde bir teknolojiye sahiptirler. Örneğin bir programı veya bir oyunu çalıştırıken SSD Diske sahip bir laptop oldukça hızlı çalışır. Yada başka bir örnek vermek gerekirse bilgisayar açılış süreleri -power tuşuna bastığınız anda- SSD Disklerde 10 saniye gibi kısa bir süreyi bulmaktadır. Fiyat konusuna baktığımızda SSD’ler HDD’lere göre biraz daha pahalıdırlar.

Laptop satın almak istediğimizde karşımıza çıkan ilk sorun FreeDos (Endless) olayı olduğunu söyleyebilirim. FreeDos laptoplar içerisinde bir işletim sistemi bulunmuyor ve bilgisayar açıldığında simsiyah bir ekran geliyor. Bunun için format dediğimiz yöntemle işletim sistemi kurmanız gerekiyor. Eğer formattan anlayan veya bilişimle uğraşan bir tanıdığınız varsa FreeDos laptopların daha ucuz olduğunu söylememde fayda var. Eğer tanıdığınız yoksa doğrudan Windows 10 gibi bir işletim sistemine sahip laptop almanız daha uygun olacaktır.

Bazı laptoplarda DVD/CD Sürücüsü opsiyonel olabiliyor. Yani olmayabiliyor. Eğer DVD/CD ile uğraşan biriyseniz buna dikkat etmeniz veya ekstra bir taşınabilir USB özelliği olan DVD/CD almanız gerekiyor.

Marka olarak her zaman üç kuruş fazla olsun ama kaliteli olsun düşüncesiyle hareket etmenizi tavsiye diyorum. Çünkü elektronik ürünlerde gerçekten şans faktörü oldukça önemli. Öyle böyle donanımsal bir sorun çıktığında ya bilgisayar çalışmıyor veya çeşitli yazılımsal hatalarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Böyle bir durumda ürününün arkasında duran, teknik desteği olan, her zaman ulaşabileceğiniz bir müşteri temsilcisi bulunan markayı tercih etmenizi öneriyorum. Bu konuda her zaman Asus, MSI, Gigabyte, HP, Toshiba, Dell, Sony, Mac, Lenovo gibi markalardan yana tercihinizi kullanmanız size daha uzun bir süre laptop kullanma olanağı sunacak.

Tabi genellikle şöyle bir düşünce hakim. En uygun fiyata en yüksek performanslı laptopu almak. Aslında bu düşünceyle adı-sanı belli olmayan performans değerleri olabildiğince yüksek bir laptop satın almanız mümkün. Ancak bir-iki yıl kullanımdan sonra laptopun çöpe gittiğine tanık olacaksanız. Satın aldığınız firma kullanıcı hatası dediğinde soluğu belki tüketici mahkemelerinde alabilirsiniz. Ancak bu durum bazen çözüm olmayabiliyor. Buradaki temel mantık fiyat-performans yerine fiyat-uygunluk ilişkisine bakmak gerekiyor.

Laptoplar segment segment üretilirler. Yani iş için, ofis kullanımı için, oyun için, günlük kullanım için, multimedya için gibi. Bazı kişiler sırf performans değeri yüksek diye oyun kullanımı için gidip multimedya laptoptan satın alıyor. Sonuç: Hüsran! Neden çünkü laptop çok ısınmaya başlıyor, kasıyor, donuyor. Tıpkı otomobil seçmek gibi. Siz kalkıp köy yolunda Ferrari kullanırsanız aracınız kısa sürede teklemeye başlar. Yine mesela bazı kişiler “param var ulan gidip en iyi bilgisayarı alayım” diye oyun bilgisayarı alıyor. Sonuç: Hüsran! 5 kg’lık laptopu ne taşıyabiliyor nede bir cafede açıp hava atabiliyor. Janjanlı, bol ışıklı, uzay aracı gibi laptopu kimse dışarda (okulda, işte vs.) kullanmak istemez. Bu yüzden bu ufak detaya dikkat etmeniz gerekiyor.

Şimdi bu bilgilerden sonra Hangi Marka Laptop Tavsiye Edersiniz? Sorusunun cevabına gelelim. Bir bilgisayar donanımını sadece bir firma üretmiyor. Bilgisayarın neredeyse her donanımı farklı teknolojilerle farklı firmalar tarafından üretiliyor. Bazı firmalar bazı parçaları kendisi üretirken bazıları ise sadece montaj yapıp ürünlerini satmaktadır. Buradaki detay markayı tanımaktan geçiyor. Mesela Asus, 1989 yılında kurulmuş Tayvan merkezli bir bilgisayar ve donanım üreticisidir. Dizüstü Bilgisayar, Anakart, Cep telefonu, LCD Panel, Ekran Kartı gibi geniş bir üretim ağına sahip olan şirket özellikle son dönemde ürettiği dizüstü bilgisayarlarla dünya çapında en çok satılan ve beğenilen modelleri içermektedir.

Dünyanın en iyi 10 laptop markasına baktığımızda 2018 yılı itibariyle Lenovo, HP, Dell, Acer, Asus, Microsoft, Apple, Razer, MSI ve Samsung ilk 10’daki sıralamayı oluşturuyor. Tabi bu sıralama aşağıda tablosunu gördüğünüz üzere araştırma şirketleri tarafından inceleme, tasarım, teknik destek, innovasyon ve performans özellikleri dikkate alınarak hazırlanıyor.

Türkiye’de en çok tercih edilen laptop markalarına baktığımızda ise Lenovo, HP, Asus, Apple, Toshiba, Samsung vb. markalar olduğunu görüyoruz.

Sormak istediğiniz yorum, görüş ve önerilerinizi yorum kısmında bize iletebilirsiniz. Laptop tavsiyesi almak için bütçenizi yazarsanız kısa zamanda cevap vermeye çalışacağım.

Selametle.

Kaynak: 

https://www.laptopmag.com/articles/laptop-brand-ratings

11 Yorum

  1. erol

    6 Haziran 2018 at 12:43

    tv kanalları,belgeseller,karşılıkl yorum yazmalar,beyendiklerimi hafızaya alıp tekrar bakmak bu tür işlere ne almalıyım.oyun işim olmaz

  2. bilge

    10 Eylül 2018 at 11:23

    merhabalar, üniversite öğrencisiyim. okul işlerimde kullanmalık, dizi/film izlemelik aynı zamanda dosyalar ve fotoğraflar için sağlam bir laptop arıyorum. bütçem ise 3bin tl ye kadar. yardımcı olabilir misiniz?

    • Cüneyt Çağala

      12 Eylül 2018 at 00:10

      merhaba. size önereceğim laptop 3600 TL civarında Asus X540LA-XX972T laptop.(tıkla) bununla gündelik işlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. daha ucuz modeller var. ancak işinize yaramayacağına eminim.

  3. Öznur

    14 Eylül 2018 at 00:59

    Merhaba ben toshiba laptop kullanıcısıyım en büyük problem ısınıp kapanması ders videosu dinliyorum sürekli kapanıyor bana laptop önerir misiniz. Film ders falan kullanıcam bi de beyaz takıntım var yardımcı olursanız sevinirim

  4. HALE

    25 Eylül 2018 at 13:34

    Merhaba ben iki çocuk okutuyorum. Takdir edersiniz çok zor. Biri gemi yapımı diğeri mimari dekorasyon. Şimdi ikisinede bilgisayar lazım elimdeki masa üstü işe yaramıyor. İki adet alacağım için. tavsiye edeceğiniz bir bilgisayar varmıdır. yardımcı olursanız sevinirim.

  5. Yekta

    20 Ekim 2018 at 17:35

    Merhabalar güzel yazı olmuş. Kardeşime bilgisayar almayı düşünüyorum. 3500₺ bandında önereceğiniz ne olur?
    i5 işlemci içinde SSD alan olması önemli

  6. Akın Kamil

    9 Mayıs 2019 at 20:35

    Merhabalar. Öncelikle yazınız kafamda bilgisayar tanımının yerleşmesinde çok faydalı oldu. İkinci olarak gelecek eğitim-öğretim senesinde mimarlık bölümü için önerebileceğiniz bilgisayar türü ya da bilgisayarlar hangileridir? Bütçe 7000 civarlarında

  7. Yahya ÇAKMAK

    5 Haziran 2019 at 20:15

    Öncelikle merhaba.
    Bu yazıyı kaleme aldığınız için de çok memnunum.
    Benim sorum şu yönde, masaüstü bilgisayar mı laptop bilgisayar mı?
    Kafam karışmaya başladı.
    Kafamda lenovo y530 var fakat beni ne kadar idare eder bilgisayarı 2.5 – 3 yıl güncel oyunlarda sorunsuz kullanabilir miyim?
    Yok sa bir türk firması var bu ilgimi çekti.
    https://www.teknobiyotik.com/amd-ryzen-tm-5-2600-3-4ghz-rtx2060-6gb-8gb-ram-1tb-hdd-oyun-bilgisayari-27286.html
    lenovoya gelince;
    https://www.amazon.com.tr/Lenovo-Legion-Intel%C2%AE-CoreTM-i5-8300H/dp/B07JC8FRCG
    bunlardan hangisini seçmeliyim.
    Birde amd çok ısınıyor diyorlar bu doğrumu?
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. iyi günler dilerim…

  8. Gamze

    28 Ağustos 2019 at 14:29

    Merhaba ben laptop almak istiyorum daha çok ofis işi araştırmalarimi yapmak ve film izlemek icin oyunlarla ilgim yok. Sadece çok isinmasin şarjı uzun süre dayansin ve taşıması kolay hafif olsun. Asus 5i işlemci var aklımda ama siz ne önerirsiniz

  9. Nazlı

    28 Ağustos 2020 at 23:40

    Öncelikle merhabalar. Ben 1 hafta sonra bir laptop satın alacağım. Çok fazla anlamıyorum bana 4000-5000 civarlarında iyi bir laptop önerebilir misiniz?

  10. İlhami bay

    11 Haziran 2023 at 19:13

    Merhabalar Casper laptop almak istiyorum marka nasıl sır oneririmisinz

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version