Bilgi

Grip ve Nezle Arasındaki Fark Nedir?

Tarih |

Bu yazımızda -kısaca- “Grip ve Nezle Nedir? Grip ve Nezle Arasındaki Farklar Nelerdir?” sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Grip Nedir?

Grip, influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Grip virüsü Orthomyxoviridae familyasına mensup örtülü bir RNA virüsüdür. Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkiler ve hastalandırır. Bu nedenle her yıl sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide görülen bu hastalık mevsimsel grip olarak ifade edilmektedir.

Grip, virüs enfeksiyonu olduğu için tedavisi yoktur. Antibiyotikler tedaviye yaramazlar, çünkü antibiyotikler yalnızca bakterilere etki ederler. Yaklaşık bir hafta içinde hastalık kendiliğinden iyileşecektir; ancak -her durumda- doktora gitmek ve 3-5 gün iyice dinlenmek tavsiye edilir. Bol sıvı tüketilmesi de salgıların rahatça dışarı atılmasını sağladığından iyileşmeyi hızlandırır. Grip aşısı vardır fakat grip virüsü sürekli değiştiğinden aşı %100 bağışıklık sağlayamaz. Titreme, halsizlik, baş ağrısı, ışıktan rahatsız olma, kuru öksürüğün hastalık ilerledikçe balgamlı öksürük haline gelmesi, yüksek ateş, eklem ağrısı, göz arkası ağrısı gribin belirtileridir. Grip şiddetli bir şekilde kendini gösterir ve bir anda ortaya çıkar.

Hastalığın herkesçe bilinen ismi olan “Grip” kelimesi; Fransa, Belçika, İsviçre ve İtalya’nın kuzey bölgelerini içeren alanda yaşayan Galya yerlilerinin dilinde bulaşmak manasına gelen “Gripan” kelimesinden köken almaktadır. Hastalığın tıbbi literatürdeki adı olan “İnfluenza” kelimesi ise İtalyancada ”yıldızlardan gelen gizli kuvvet” manasına gelen bir kelimeden türemiştir. Hastalığa “Flu, Nezle ve Paçavra Hastalığı” gibi isimler de halk tarafından verilmiştir.

Nezle Nedir?

Soğuk algınlığı (veya diğer bilinen adıyla nezle), influenza virüsü dışında; 200’e yakın virüsün sebep olduğu, çok daha hafif seyirli bir hastalıktır. Üst solunum sisteminde oluşarak kolay şekilde yayılan ve en çok burnu etkileyen bir bulaşıcı hastalıktır. Semptomlar arasında öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı (rinore) ve ateş yer alır. Semptomlar genellikle 7 ile 10 gün içinde ortadan kaybolur. Bununla birlikte, bazı semptomlar üç haftaya kadar sürebilir. Nezlenin en yaygın nedeni rinovirüs(ler)dir. Belirtileri gripten farklı olup; daha hafif seyreder ve aşağıdaki tabloda grip ve soğuk algınlığının farkları belirtilmiştir.

Nezlenin tedavisi yoktur, ancak semptomlar tedavi edilebilir. Nezle, insanlarda görülen en yaygın bulaşıcı hastalıktır. Ortalama bir yetişkin insan yılda iki ya da üç kez nezle olur. Ortalama bir çocuk yılda altı ila on iki kez nezleye yakalanır. Bu enfeksiyonlar antik çağlardan beri insanlarda görülmektedir.

Grip ve Nezle Arasındaki Fark Nedir?

Belirtiler ve Bulgular Grip Soğuk Algınlığı/Nezle
Hastalığın Başlangıcı Hastalık ani başlar. Yavaş başlangıçlıdır.
Ateş/Titreme Ateş sık görülür ve 38 derecenin üzerindedir. 3-4 gün devam edebilir. Ateş nadiren görülür.
Öksürük Sık görülür, şiddetlidir. Daha az görülür, hafif veya orta şiddettedir.
Baş Ağrısı Belirgindir Nadirdir ve hafiftir.
Kas Ağrısı Sıklıkla görülür ve genellikle şiddetlidir. Hafif ağrı görülebilir.
Kırgınlık ve Halsizlik Sıklıkla görülür ve şiddetlidir. 2-3 hafta sürebilir. Çok hafiftir.
Burun Akıntısı Bazen görülür. Sıklıkla görülür.
Hapşırma Bazen görülür. Sıklıkla görülür.
Boğaz Ağrısı Bazen görülür. Sıklıkla görülür. Genellikle ilk belirtidir.

Not: Antibiyotikler bakterilere karşı etkili olan ilaçlardır. Virüs enfeksiyonlarında ve dolayısıyla soğuk algınlığı ya da nezlede hiçbir etkileri yoktur. Nezleyi antibiyotikle tedavi etmeye çalışmak ters tepebilir zira ilaca dirençli bakterilerin türemesine ve alerjik reaksiyonlar gibi yan etkilere ya da bağırsak florasının bozulması neticesiyle diyare (ishal) oluşumuna sebebiyet verebilir.

Kaynak:

  • https://grip.gov.tr/
  • https://www.wikipedia.org/

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version