Bilgi
Grip Nedir? Grip Nasıl Bulaşır ve Belirtileri Nelerdir?
Grip Nedir?
İnfluenza virüslerinin neden olduğu, toplumda yaygın olarak görülen Grip; genellikle bahar ve kış aylarında görülen, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalık hafif seyredebileceği gibi bazen hayati tehlike oluşturabilir. Mevsimsel grip, dünyada her yıl 500 milyon kişiyi etkilemektedir. Grip nedeniyle 5 milyon kişi hastaneye yatmış ve 250-300 bin ölüm görülmüştür.
Grip hastalığının etkeni, sürekli yapısal değişime uğrayarak insanların bağışıklık sisteminden kaçmayı başaran influenza virüsleridir. İnfluenza virüsünün A, B, ve C olmak üzere üç tipi mevcuttur. A tipi virüs hem insanlarda hem de yaban kuşları, kümes hayvanları ve domuz gibi hayvanlarda hastalık yaparken, B tipi sadece insanlarda hastalık yapar. C tipi ise çok hafif derecede hastalık yaptığı için salgınlara yol açmaz bu nedenle önemi çok azdır ve aşı içeriğinde bulunmaz. Grip denildiğinde söz konusu etkenler influenza A ve B tipleridir.
Grip Nasıl Bulaşır?
Hasta kişilerin, öksürük veya aksırık sonucu etrafa saçtığı damlacıkların solunması veya bu damlacıkların bulaştığı yüzeylere temas edildikten sonra ellerin ağız, burun veya göze sürülmesi ile bulaşır.
Hastalığın bulaştığı bireyde hastalık belirtileri başlamadan 1 gün önce bulaştırıcılık başlamakta ve hastalık başladıktan sonraki 5-7 gün devam etmektedir. İnfluenza virüsünün bulaştığı bazı bireylerde hastalık belirtileri oluşmasa da bulaştırıcılık görülebilmektedir.
Grip ile Soğuk Algınlığının Farkı Nedir?
Grip, nezle (soğuk algınlığı) değildir. Soğuk algınlığı, influenza virüsü dışında; 200’e yakın virüsün sebep olduğu, çok daha hafif seyirli bir hastalıktır. Belirtileri gripten farklı olup; daha hafif seyreder ve aşağıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı görülür:
- Ateş çok hafif olabilir ya da hiç görülmez,
- Hafif boğaz ağrısı olabilir ya da hiç görülmez,
- Baş ağrısı çok hafif olabilir ya da hiç görülmez,
- Burun akıntısı görülebilir
- Burun tıkanıklığı görülebilir
- Öksürük görülebilir
- Vücut ağrısı görülmemektedir.
- İshal ve kusma görülmemektedir.
Grip Belirtileri Nelerdir?
Virüsle karşılaşıldıktan sonra 1-3 gün içerisinde belirtiler ortaya çıkar. Aşağıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı görülebilir;
- Ateş (koltuk altından ölçülen 38 °C ve üzeri)
- Titreme
- Kuru öksürük
- Boğaz ağrısı
- Burun akıntısı ve tıkanıklığı
- Baş ağrısı
- Vücut ağrıları
- Titreme
- İshal, nadiren kusma
Gripte; genellikle şikâyetler 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir.
Hastalığın Tedavisi Var mı?
Gribin genellikle belirtilerine yönelik, hastanın konforunu sağlayıcı tedavi verilmektedir. Hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanılmamalıdır. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler. Risk grubundakiler, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar ve belirtilerin ağır seyrettiği hastalar (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük) kesinlikle hekime başvurmalı ve hekim gerekli görürse virüse yönelik ilaç kullanmalıdır.
“Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi (CDC)” ve Dünya Sağlık Örgütü gripten korunmak için en etkili yol olarak her yıl aşılanmayı önermektedir. Aşılamaya ek olarak hastalıktan korunmada önemli yolları sıralarken hasta bireylerle yakın temastan kaçınmak, öksüren, tıksıran kişilerden uzak durmak ve düzenli el yıkamanın önemini vurgulamaktadır.
Hastalıktan Nasıl Korunmalıyım?
Aşılama, gripten korunma yollarından birisidir. Özellikle risk grubunda bulunanlar grip aşılarını grip mevsimi boyunca yaptırabilirler.
Gripten korunmanın en önemli yolu kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve ellerin bol su ve sabun ile yıkanmasıdır.
Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir.
Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.
Ağız, burun ve gözlere kirli eller ile temas edilmemelidir.
Yüzeyler sık sık temizlenmelidir.
Kaynak:
- https://www.gsksaglik.com/tedavi-alanlari/tr/asilar/asi-ile-onlenebilir-hastaliklar/grip.html
- http://grip.gov.tr/halk-sagligina-yonelik-bilgiler.html