Bilgi

Gorilla Glass Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tarih |

Gorilla Glass Corning şirketinin geliştirdiği ve ürettiği, şimdi beşinci nesli olan inceliği hafif ve hasara karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış uzmanlaşmış sertleştirilmiş bir cam markasıdır. Gorilla Cam Corning’e özgüdür; Ancak Asahi Glass Co. Dragontrail ve Schott AG Xensation da dahil olmak üzere yakın benzerlikler mevcut.

Alkali alüminosilikat levha camı öncelikle cep telefonları, portatif medya oynatıcılar, taşınabilir bilgisayar ekranları ve televizyon ekranları gibi taşınabilir elektronik cihazlar için kapak camı olarak kullanılır. Cam, tescilli, sıcak potasyum tuzu iyon değişim banyosuna daldırılarak yüzey kuvveti, kusurları ve çatlamaya karşı direnç kazandırır.

Corning, “Proje Kasları” inisiyatifi kapsamında 1960 yılında kimyasal olarak güçlendirilmiş cam denedi. Birkaç yıl içinde Chemcor olarak pazarlanan bir “kaslı cam” geliştirdiler. Ürün 1990’ların başına kadar otomotiv, havacılık ve farmasötik kullanımlar da dahil olmak üzere ticari ve endüstriyel uygulamalarda, özellikle yaklaşık yüz 1968 Dodge Dart ve Plymouth Barracuda yarış otomobillerinde kullanıldı. Deney, 2005 yılında camın tüketici elektroniklerinde kullanılabilecek kadar ince olabileceğini araştırarak yeniden canlandı. Apple Corning’e ince, sertleştirilmiş bir cam istediğinde ticari kullanıma girdi; Yeni iPhone’da kullanıldı.

Corning, bir dizi şirket için çeşitli akıllı telefonlar ve diğer tüketici elektroniği cihazları için materyal geliştirdi. Üretici, malzemenin birincil özelliklerini, yüksek çizilme direnci (koruyucu kaplama) ve camın kırılmaya uğramadan ince olmasını sağlayan sertliği ile pazarlamaktadır. Geri dönüştürülebilir. 2010 yılına kadar, cam dünya genelindeki mobil el cihazlarının yaklaşık% 20’sinde, yaklaşık 200 milyon ünite kullanılmaktadır. “Gorilla Glass 2” olarak adlandırılan ikinci nesil, 2012 yılında tanıtıldı. Corning, 24 Ekim 2012’de bir milyardan fazla mobil cihazın Gorilla Glass kullandığını açıkladı. Gorilla Glass 2, orijinal Gorilla Camından % 20 daha incedir.

Gorilla Glass 3, Consumer Electronics Show 2013’te piyasaya sürüldü. Corning’e göre, malzeme normalde camı zayıflatan derin çiziklere dirençli gelişmiş kabiliyet ile önceki versiyondan üç kat daha çizilmeye dayanıklıdır. Gorilla Glass 3’ün tanıtım materyali, daha esnek olmanın yanı sıra% 40 daha fazla çizilmeye karşı dayanıklı olduğunu iddia ediyor. Gorilla Glass 3’ün tasarımı, malzeme laboratuvarlarda eritilmeden önce Corning’in atomik ölçekli modellemenin ilk kullanmasıydı.

Gorilla Glass 3 açıklandığında Corning, gelecekteki iyileştirmeler için alanların reflektivitenin ve parmak izi lekelerine duyarlılığın azaltılması ve yüzey işlemlerinin ve bitmiş şeklinin değiştirilmesini içerdiğini belirtti. Yüzeye anti-bakteriyel olan, iyonik gümüşlü antimikrobiyal Gorilla Camı, 2014 yılının başında gösterildi.

2014 yılı sonunda Gorilla Glass 4, daha iyi hasar direnci ve selefi ile aynı performansla daha ince hale getirilme kabiliyeti ile açıklandı. Gorilla Glass 5 ilk kez 2016 yılında Samsung Galaxy Note 7’de kullanıldı. Gorilla Glass SR +, ilk olarak 2016 yılında Samsung Gear S3 akıllı gözetim cihazında kullanıldı. Gorilla Glass da otomobil pazarına hitap etti. Ford Motor Company, Ford GT spor otomobilinde ön ve arka camlar için 2016 yılı başında kullanılacak malzemeyi kullanacağını duyurdu.

Üretimi sırasında, cam iyon değişimi ile sertleştirilir. Madde, yaklaşık 400 °C (750 °F) bir sıcaklıkta eritilmiş bir alkalin potasyum tuzuna daldırılır, burada camdaki daha küçük sodyum iyonlarının tuz banyosundan daha büyük potasyum iyonları ile değiştirilir. Daha büyük iyonlar daha fazla hacim kaplar ve böylece yüzeyde yüksek rezidüel basınç stresine sahip bir yüzey tabakası oluştururlar, böylece cam yüzeyi güçlenir.

İlgili Corning Cam Teknolojileri

Corning, 26 Ekim 2011’de, OLED ve yeni nesil LCD ekranlar için tasarlanmış Lotus Glass’un ticari lansmanını duyurdu. Lotus Glass’ın öz termal kıvamı, yüksek sıcaklıkta işleme sırasında şeklini ve kalitesini korur. Kristalleşme ve aktivasyon aşaması esnasında sıkıştırma ve değişimin azaltılması substrata stres ve çarpıklıkları daha da azaltmaktadır. Bu, gelişmiş arka planlarda daha yüksek çözünürlük ve daha hızlı tepki süresi için daha sıkı tasarım kuralları sağlar. Corning’e göre, Lotus Glass, sıvı kristal ekran panellerinde kullanılmak üzere bir cam substrat olarak tasarlanmışken, Gorilla Glass özellikle ekran aygıtlarının dış kaplamasıdır. Bir başka deyişle, bir ürün hem Gorilla Cam’ı hem de Lotus Cam’ı kullanabilir. 2 Şubat 2012’de Corning Incorporated ve Samsung Mobile Display Co., Ltd., Kore’de OLED cihaz pazarı için özel cam yüzeylerin imalatı için yeni bir ortak girişim kurmak için bir anlaşma imzaladılar. Ortak girişim Lotus Glass’a dayanıyor. Lotus XT Glass 2013’te kullanıma sunuldu. Corning, 2012 yılında, Willow Glass’ı borosilikat camı temel alan esnek bir camı tanıttı, bir ekran substratı olarak kullanıma sundu.

Kaynak: Wikipedia

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version