Bilgi

Google Yapay Zekası Duplex Nedir?

Tarih |

Google bu yıl gerçekleşen Google I/O geliştirici konferansında bir çok yeni projesini tanıttı ve belki de bunlar içerisinde en dikkat çekeni kuşkusuz Google Duplex adlı yapay zekalı dijital asistandı. Örnek vermek gerekirse Duplex sizin adınıza telefon aramaları yapabiliyor, ancak burada sadece numarayı çevirmekten bahsetmiyoruz, Duplex kendi sesi ve aklı ile gerçek kişilerle sohbet edebiliyor.

Google, geliştirdiği yapay zekalı sohbet programı Duplex‘in iletişime geçeceği kullanıcıların, karşılarındakinin insan değil yapay zeka programı olduğu konusunda uyarılacağını açıkladı. Duplex’in konuşma yetenekleri bu hafta Google I/O geliştirici konferansında sergilenmiş, görüşmede bir kullanıcının berberden randevu alması sağlanmıştı.

Duplex konuşma sırasında insanları yaptığı gibi duraksıyor, gündelik konuşma dili kullanıyor ve dolaylama yapabiliyor. Google’ın DeepMind WaveNet adlı yazılımı tarafından kontrol edilen ve eğitilen Duplex, insanların dil kullanımını verimli bir şekilde taklit edebiliyor. Duplex’in performansını izleyen bazı teknoloji uzmanları bunun “korkunç” sonuçları olabileceğini söylemişti.

Duplex’in performansını izleyen University of North Caroline’dan Doçent Zeynep Tüfekçi, insan konuşmasının yapay zeka tarafından bu kadar gerçekçi bir şekilde taklit edilmesini “korkunç ve yanlış” diye niteledi. Tüfekçi, bunun insanları kandırmak olacağını söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Google, şeffaflığın kendileri için önemli olduğunu, iletişime geçtikleri kişilerin bir yapay zeka ile konuştukları konusunda mutlaka uyarılacağını söyledi.

Şirket, bu uygulama ile insanların doğal bir diyalog aracılığıyla, randevu alma gibi günlük işlerini halletmesini hedeflediklerini belirtti.

Google’ın bütün şirketlerini bir çatı altına toplamak amacıyla kurulan Alphabet’in başkanlarından John Hennessy, Duplex’in çok önemli bir kilometre taşını aştığını belirtti. Hennessy’e göre Duplex, genel anlamda olmasa bile yaptığı iş bakımından (randevu alma, ayarlama) kesinlikle Turing Testi’ni geçti.

Turing testi, ilk olarak 1950 yılında Mind adlı felsefe dergisinde ünlü İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing‘in Computing Machinery and Intelligence başlıklı ünlü makalesinde sözü edilen kavramdır.

Turing testinin amacı, bir makinenin düşünebildiğini söyleyebilmenin mantıksal olarak mümkün olup olmadığıdır. Turing testine göre makine, gönüllü bir insanla birlikte, sorgulayıcının görüş alanının dışında bir yere saklanır. Sorgulayıcı yalnız soru sormak suretiyle hangisinin insan hangisinin bilgisayar olduğunu saptamaya çalışır. Sorgulayıcının soruları ve daha önemlisi aldığı yanıtlar, tamamen ses gizlenerek, yani ya bir klavye sisteminde yazılarak veya bir ekranda gösterilerek verilir. Sorgulayıcıya bu soru-cevap oturumunda elde edilen bilgiler dışında her iki taraf hakkında hiçbir bilgi verilmez. Dizi halinde tekrarlanan testler sonucunda sorgulayıcı, tutarlı bir şekilde insanı saptayamadığı takdirde makine Turing testini geçmiş sayılır.

Kaynak:

  • https://www.bbc.com/turkce/haberler-44100128
  • http://www.haberturk.com/google-duplex-turing-testini-asti-1960524-ekonomi
  • https://www.chip.com.tr/haber/google-duplex-nedir-ne-sunuyor_75910.html

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version