Bilgi

Girişimci Çocuk Nasıl Yetiştirilir?


Eskiden aileler için en önemli gurur kaynağı büyüttüğü çocuğun doktor veya mühendis olmasıydı. Bu gururu yaşamak için yaklaşık 20-30 yıl beklerlerdi. Günümüzde aileler sadece meslekler için değil çocuğun sosyal zekasının artırılmasına yönelik resmen bir savaşa girmiş durumdalar.

Artık doktor, mühendis öğretmen veya reklamcı olmak önemli değil. Girişimci bir doktor, mühendis, öğretmen veya reklamcı olmak önemli. Çünkü yaşadığımız zaman girişimci olmayı çok gerekli kılıyor.

Çocuğumuzu Nasıl Girişimci Yapabiliriz?

Eğitim herşeyin temeli tabii ki de. Ama iyi bir okula gitmek size her şeyi vaat etmiyor. Aile eğitimi herşeyin başı. Girişimci bir çocuk yetiştirmek için uzmanlar bazı tavsiyeler veriyor.

1- Çılgın ve Çılgın olmayan fikirler geliştirin

Gün içinde çocuğunuz kaç kere’’ anne’’ veya ‘’baba’’ diye sesleniyor? Saysanız belkide 10 belki de 100 kere size ihtiyaç duyuyor. Oyuncağı yere düştüğünde kırdığında veya yemek yerken.. Yapamadığı ve sizden yardım ettiği herhangi bir şeyde onun çığlıklarla bağırmasını yerine fikir üretmesini sağlayın. En sevdiği oyuncağını kırdığı bir anda yapacağınız en güzel şey çocuğunuzda göz teması kurarark ‘’Sence bu duruma ne yapabiliriz?’’ sorusunu sormanızdır. Çeşitli yollarla fikir üretmesi için ona zaman tanıyın. Çocuğunuz kırılan ya da bozulan oyuncağıyla yeni bir şey üretsin ya da durumu kontrol etsin. Ağlamanın çözüm olmadığını çocuğunuza öğrettiğiniz zaman anne baba olarak ona harika bir iyilik yapmış olacaksınız., Bu sayede böyle durumlar için yeni oyuncaklar tasarlayabilirsiniz ya da kaybolan bir oyuncak için arama kurtarma çalışması başlatabilirisiniz.

2- Para konusu

5-6 Yaşlarından itibaren dedeler , büyükanneler, teyze , hala amca dayı çocuğunuza çeşitli nedenlerle harçlık adı altında parlar vermeye başlayacaktır.  Çocuğunuzun elinden parasını almayın. Bırakın ilk seferde tüm parasını saçma bir şekilde harcasın sonra da paranın olmadığı durumda yaşayacağı mağduriyeti tatsın. Bu şekilde ona para yönetiminin gerekliliğini anlatabilirsiniz. İş karşılığında para kazanma fikrini ona mantıklı bir şekilde küçüklüğünden itibaren kazandırabilirsiniz. Örneğin evde onun yapabileceği herhangi bir iş için düzgün bir şekilde tamamladığında minik bir ödül verererk işe başlayabilirsiniz. Çocuğunuzun maddiyatçı olmasından korkmayarak ve buna izin vermeyerek para bilincini ve para yönetimini öğretmeniz ilerleyen yıllarda çocuğun cesur ve kendine güvenen biri haline gelmesinde büyük etkiye sahip olacaktır.

3- Hassas Olmayın

Çocuğunuz şekerden veya eriyen birşeyden oluşmuyor. O etten kemikten oluşan bir insan. Bu yüzden her türlü zorluğa göğüs gerecek şekilde yetiştirilmesi gerekiyor. Örneğin beraber yaptığınız bir planda hava kötü diye etkinliği iptal etmeyin. Hava kötüyken de bisiklete binebilir veya piknik yapabilir. Dışarıda kar var diye elli kat giymesine gerek yok. Çocuğunuzun üzerine titrerseniz sürekli hasta olan ve nazlanan bir çocuk haline gelmesi kaçınılmaz.  Üzerine titremeniz onu ancak ürkek, korkak ve çekingen yapar.

4- Risk Almasına İzin Verin

Risk almak ve hata yapmak yeryüzündeki en iyi öğrenme şeklidir. Çocuğunuz minik hatalar yaptıkça öğrenecektir.Sizin yapmanız gereken ona nazikçe sorular sormak ve olayı anlamasına yardım etmek. Bu sayede ileriki iş hayatında veya sosyal ilişkilerinde bir karar vermeden önce sizin ona sorduğunuz gibi o da kendine sorular soracaktır. Böylece aptalca riskler almak yerine anlamlı ve yerinde riskler alarak girişimci bir ruha sahip olduğunu kanıtlayacaktır.

5- Reklamcılık Oyunu

Çocuğunuz ne meslek yapacak olursa olsun bir parça reklamdan anlamazsa kendini ön plana çıkaramayacaktır. Okuldaki herhangi bir performans ödevinde bile kendini ön plana çıkarması yaptığı çalışmanın öğretmenine minik bir sunumunu yapması bile bu konuda onu geliştirecektir. Çocuğunuzun bu yönünün gelişmesi için onunla oyunlar oynayabilirsiniz, onu farklı düşünmeye sevk edebilirisiniz.

Temel olarak bu 5 maddeyle kendi ayakları üzerinde durabilen, kendine güvenen ve girişimci ruhu olan bir çocuk yetiştirebilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı