Aslında Başbakanlığın kamu kurumlarında F Klavye kullanılması ve özel sektörün F Klavye kullanımının teşvik edilmesi ile ilgili genelgesi var. Bir çok ülke kendi özel klavyesini kullanıyor. Ancak bizler bırakın F Klavyeyi yıllardan beri inadımız inat kullanımı oldukça zor olmasına rağmen Q Klavye kullanıyoruz ve kullanmaya devam ediyoruz. Aslında bu bireyleri ilgilendiren bir durum değil. Tamamen çıkan teknoloji ürününe müdahale edemeyişimizden. Yeni çıkan bir telefon, tablet, laptop gibi ürünlerde standart olarak Q klavye geliyor.
Mesela F Klavye’ye sahip Laptop üreten firma oldukça az gibi. Masaüstü bilgisayarlar için F Klavye bulunabiliyor ancak daha önce F Klavye ile tanışmamış biri için F Klavye kullanmak ilk başta işkence gibi gelebilir. Aslında bu alışkanlığı İlköğretim veya Ortaöğretim aşamasında verilmesi gerekiyor. Yani 10 yıldır Q Klavye kullanan birine F Klavyeye alıştırmak zor gelebilir. Hatta F Klavyeyi kabul bile etmeyebilir.
F Klavyenin Türkçe’ye uygun olmasından dolayı ve yazım hızını olabildiğince hızlandırdığından dolayı tercih edilmesi isteniyor. Mesela J, W, Q, Z, X gibi çok az kullanılan harfler hemen sol elin altında. Ünlü harfler ise dağıtılmış durumda. F Klavyede ise ünlü harfler ile en çok kullanılan ünsüz harfler bir arada. Şahsen F Klavyede pek gelecek görmüyorum. Ancak teknoloji bizde olduğunda kuşkusuz herkesin F Klavyeye geçeceği bir gerçek.