Bilgi

F-16 Pilotunun Eğitim Maliyeti Kaç TL’dir?

Tarih |

Pilot, hususi veya profesyonel olarak bir hava taşıtını kullanan, sevk ve idare eden kişi. Sivil veya askeri havacılık sektörlerinde çalışırlar veya hobi olarak uçuş gerçekleştirirler.

Askeri pilotlar, çoğunlukla bağlı oldukları hava kuvvet komutanlıkları tarafından eğitilir. Sivil pilotlar aldıkları eğitime göre hususi pilot lisansı (PPL), ticari pilot lisansı (CPL) veya havayolu nakliye pilotu lisansı (ATPL) sahibi olabilir. ATPL lisansı en kapsamlı ticari lisans olup diğer lisansları da kapsar. Bir pilot kendi ülkesinde aldığı lisans ve derecelendirmeleri bağlı olduğu havacılık otoritelerinin izin verdiği ülkelerde kullanabilir.

Türkiye’de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 4 yıllık Hava Harp Okulu‘nu bitirip teğmen olarak mezun olanlar, sağlık muayenesinin ardından “pilotaj eğitimine” başlıyorlar. Ardından İzmir Çiğli’de 2. Ana Jet Ana Üs Komutanlığı’nda SF-260 tipi tek motorlu pervaneli uçaklarla başlayan eğitim süreci, ardından turboprop motorlu KT-1T‘lerle devam ediyor. Üçüncü aşamayı ise T-38M uçakları oluşturuyor. Çiğli’de bu eğitimi bitiren pilotlar, Türk Hava Kuvvetleri ‘gümüş pilot brövesi’ almaya hak kazanıyor. Bu temel eğitimin maliyeti 7 milyon TL olduğu tahmin ediliyor.

Temel eğitimi kura sonrasında görev yapılacak uçak tipleri için harbe hazırlık ve ardından tam harbe hazırlık eğitimi izliyor. Harbe hazırlık geçiş eğitiminin maliyeti ise pilot başına yaklaşık 8 milyon TL. Bunun sonrasında ise görev yapılacak uçak tipleri yani F-4E 2020 veya F-16 için eğitim izliyor.

Bu eğitimde kullanılan F-4E 2020’ler yaklaşık 12.4 milyon dolar ve F-16’lar 22.3 milyon dolar değerinde.

Bir F-16’nın bir saatlik uçuşu yaklaşık 25 bin doları buluyor. Bombardımana çıkan uçakların yüklü mühimmat maliyeti ise 65 bin dolar olarak hesaplanıyor. Bu durumda bir F-16 savaş uçağının 1 saatlik bombardıman maliyeti, TL cinsinden karşılığı minimum yaklaşık 85 bin TL ile 250 bin TL arasında değişiyor.

Yani bir pilot adayının pilotaj, harbe hazırlığa geçiş ve sonrasında tam harbe hazır yaklaşık 2 yıl sürüyor. Uçuş saati ise ortalama 250 civarında oluyor. Ardından pilot teğmenler filolara tayin oluyor ve göreve başlıyor. Uçuş saati tecrübesi 400‘e ulaşanlar ikili kol lideri oluyor. Yani iki uçak birlikte göreve giderken önde lider olarak uçuyor. Daha tecrübesiz olan iki numara yanında görev yapıyor.

Dört uçakla gerçekleştirilen uçuşlarda, göreve minimum uçuş saati 600 olan lider önderlik ediyor. Uçakta öğretmenliğe ulaşmak için en az 750 saat uçuş yapılması şart. Bu tecrübeye genellikle Kıdemli Üsteğmen rütbesinde ulaşılıyor. 15 Yıllık mecburi hizmeti sonuna gelen bir Hava Pilot Binbaşı rütbesindeki F-16 veya F-4E 2020 pilotunun uçuş saati en az 1500’e kadar çıkabiliyor.

Hava Kuvvetleri’nden ayrılan pilot, havayollarına ikinci pilot olarak girdiğinde ise 12 bin TL’lik maaş almaya başlıyor. Ortalama 4 yıl sonra kaptan pilotluğa yükseldiği zaman maaşı 24 bin TL’ye çıkıyor.

1 Yorum

  1. Sude

    29 Ocak 2023 at 14:12

    Tabi efm bizde zengindik zaten

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version