Erik, botanikte Rosales takımı, Rosaceae familyası, Pomoideae alt familya ve Pyrus cinsine girer. Prunus cerasifera (can erikleri-yeşil erikler), Prunus domestica (Avrupa erikleri), Prunus salicina (Japon erikleri) Prunus cinsine giren erik türleridir. Eriğin anavatanı; Anadolu, Kafkasya ve Hazar Denizi civarıdır. Avrupa ülkeleri arasında başta Almanya olmak üzere Fransa, İtalya ve İspanya’da erik üretimi yapılmaktadır. Türkiye, dünya erik üretiminde 10. sırada yer almaktadır.
Türkiye her ne kadar erik üretiminde 10. sırada yer almakta ise de üretim potansiyeli mevcut üretim miktarının çok daha üstündedir. Uygun arazilerde kapama erik bahçelerinin tesisi, verimli ve kaliteli çeşitlerin yetiştiriciliğine önem verilmesi, kurulmuş bahçelerde bakım işlemlerinin tekniğine uygun şekilde yapılması durumunda Türkiye’nin dünya erik üretimindeki yeri daha fazla olacaktır. Erik, Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetişmektedir. Tür sayısının çok olması yanında ülkemizdeki farklı ekolojik bölgelerin sağladığı imkânlar nedeniyle erik çeşitlerini 4-5 ay süreyle pazarda görmek mümkündür. Erik, Türkiye’de taş çekirdekli meyveler grubu içinde yıllık üretim bakımından kayısı ve şeftaliden sonra 3. sırada yer almaktadır. Bölgeler üzerinden üretim durumu incelendiğinde Ege Bölgesi 1. sırada yer almakta, bunu Marmara Bölgesi izlemektedir.
Ülkemizde erik ağaçları genellikle diğer meyve ağaçları arasında karışık olarak bulunmaktadır. Ancak son yıllarda Ege Bölgesi ve Akdeniz’in kıyı bölgelerinde turfanda yeşil erik konusu önem kazanmış ve bu amaçla kapama bahçeler kurulmaya başlanmıştır.
Türkiye’de en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir.
Erik Ne Zaman Çıkar? Erik Mevsimi Ne Zaman?
Olgunlaşma durumları göz önüne alınırsa erikler 15 nisan-30 eylül gibi uzunca bir dönemde pazara sunulur. Can erikleri 15 nisandan itibaren pazara çıkar. Bunları Japon erikleri izler. Avrupa erikleri ise 20 temmuzdan sonra olgunlaşır. Pazarda ilk ve son turfanda eriklerin yüksek fiyatla satılmaları doğaldır. Taze, kurutulmuş ve konserve olarak tüketilen erik insan sağlığı açısından önemli bir meyvedir. Sindirimi kolaylaştırır. Taze erik meyvesi mineral madde açısından zengindir. Son yıllarda meyve suyu da yapılmaktadır.
Meyvelerinde şekerler, pektin ve organik asitler vardır. Meyve olarak yenir. Kurutularak hoşaf ve çeşitli yörelerde değişik pestil yapımında kullanılır. Erik bol miktarda B vitaminleri içermektedir, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyvedir. 100 gr taze erik; 66 kalori, 17.8 gr karbonhidrat, 299 mg potasyum, 17 mg fosfor, 2 mg sodyum, 18 mg potasyum, 0.5 mg demir, 0.4 mg lif içermektedir. Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamininide içermektedir. Yaz meyvesidir.