Bilgi
En İyi LED TV Hangisidir? Hangi Marka LED TV Almalıyım?
Eminim bu yazıyı okuduğunuzda kafanızda bir çok soru işareti ile LED TV almaya karar vermişsinizdir. Bu yazımızda kafanızı çok karıştırmadan en iyi led tv hangisi, hangi marka led tv almalıyım? Sorularına kısaca yanıt vermeye çalışacağım.
LED TV’ler, arka aydınlatması LED olan LCD televizyonlardır. Aslında LED TV’ler için LCD TV’lerin ulaştığı son nokta denilebilir. Standart LCD TV’lerden farklı olarak; arka aydınlatma CCFL (soğuk katot floresan lamba) ile değil, LED’ler ile yapılmaktadır. Ekranda görüntü oluşturulurken kullanılan arka aydınlatma teknolojisindeki bu devrimsel yenilik sayesinde oldukça ince paneller üretilmeye başlamıştır.
LED TV Light Emitting Diode-Işık Yayan Diyot arka aydınlatmasında Led teknolojisinin kullanıldığı düz panel ekranlarda uygulanan görüntüleme teknolojisidir. LED TV, Light-emitting dioedes (LEDs) olarak da bilinmektedir, aynı zamanda LED televizyonlar için Led arkadan aydınlatmalı LCD televizyonlar da denilmektedir. Plazma ve OLED teknolojilerinden farklı olarak LED televizyonlarının ışık kaynağı kendine özgüdür.
LED televizyonlardaki en büyük fark siyah rengin geleceği bölgedeki ledin kapatılarak ekranda daha fazla siyah elde edilmesidir. Bu sayede çok yüksek kontrast oranı yakalanabilir. Bu durum görüntüde netliğe yol açar. LCD televizyonlarda 1:10.000 ile 1:50.000 lümens arasında kontrast elde edilirken, LED televizyonlarda bu oran 1:2.000.000 ile 1:5.000.000 arasındadır. Bu teknoloji ile gelen diğer önemli özellik ise düşük enerji tüketimidir. LED televizyon türlerinin tümünde enerji kullanımı düşük seviyededir.
LED Televizyonlarında üç tür LED kullanılır, bunlar :
1- Kenardan aydınlatma: Işığın ekran arkasına yansıtılması için ekran kenarlarından beyaz ledler ile aydınlatma. Bu teknoloji kullanılan ekranlar daha ince olur ve ışık ekran boyunca eşit olarak dağıtılır.
2- Dizi aydınlatma: Ekran arkasında tek tek dizilmiş kontrol edilen led kullanımı. Bu teknoloji ile LED televizyonlarda daha az enerji tüketimi sağlanmıştır. Daha fazla renk aralığı sayesinde sahne geçişleri fark edilemez dereceye getirilmiştir.
2- Doğrudan aydınlatma: Ekran arkasında doğrudan RGB kullanımı. Bu teknoloji ile ekranın istenilen alanında karartma uygulanabilir.
LED TV’nin Avantaj ve Dezavantajları
LED televizyonların avantajlı olduğu noktalar şunlardır:
Plazma ve LCD televizyonlara göre yaklaşık %40 daha az enerji tüketir. LCD televizyonlardan çok daha hafif ve ince bir yapıdadır. LCD’lere göre renkler daha gelişmiştir. LCD türlere göre daha uzun ömürlüdür. Yüksek ışıkta eski nesil televizyonlara göre daha az yansıma yapar. 40” ve daha küçük ebatlı ekran boyları plazmalara göre daha performanslıdır.
LED televizyonların dezavantajları:
Görüntüyü hızlı oluşturamaması sebebiyle hareketli görüntülerde görüntü netlik kaybeder. Bu sebeple yüksek Hz’li modellerin tercih edilmesi büyük önem taşır. 50 Hz’den aşağı tepkime süresine sahip modeller özellikle spor müsabakaları gibi programlarda büyük sıkıntı olabilir. 100 ya da 200 Hz tavsiye edilir. Siyah-Beyaz renklerde LCD televizyonlarda olduğu gibi geçişler tam anlamıyla başarılı değildir. Renkler gerçek renklerden daha parlak ve canlıdır. Fiyatları diğer televizyon türlerine göre daha yüksek olabilmektedir. Ölü piksel oluşma riski LCD’lerde olduğu gibi LED TV’lerde de mevcuttur.
Hangi Boyutta (İnç) LED TV Almalıyım?
İdeal Televizyon boyutları kullanacağınız alanın metrekare cinsinden ölçüsü ile kabaca hesaplanabilir. Çok küçük bir alanda büyük boyutlu bir TV rahatsız edebileceği gibi büyük bir alanda küçük bir TV izlenemeyecek bir duruma gelebilir.
- Çocuk Odası veya Mutfak: 32 inç 84 cm (1- 3 metre mesafe)
- Büyük Oda veya Salonlar: 106cm ,108 cm ,104, 42” (3- 5 metre mesafe)
- Daha Büyük Oda ve Salonlar: 127 cm, 138 cm 50” -55” (5+ metre mesafe )
Boyutlarında seçimler yapılmalıdır. Aksi takdirde görüntü kalitesi gibi göreceli bir kavramda iyice işler karışabilir.
LED TV Alırken Dikkat Edeceğiniz Teknik Özellikler
Marka: Şahsen elektronik bir ürün söz konusu olduğunda doğrudan ana üretici veya işbirliği olan kaliteli bir marka almanızı tavsiye ediyorum. Ucuz etin yahnisi olmaz. Gerçekten ucuz diye alacağınız bir ürün başınızı ağrıtabilir. Piyasada çok ucuz ama kalitesiz bolca ürün var. Deyim yerindeyse “ucuz mal alacak kadar zenginseniz” buyrun gidin alın. Ama yok ben yıllarca, sorunsuz kullanabileceğim kaliteli bir ürün almak istiyorum diyorsanız marka alın. Peki nedir bu markalar Sony, LG, Samsung, Sharp, Philips aklıma ilk gelen kaliteli markalar. Ancak mutfak gibi bir alanda kullanmayı düşünüyorsanız diğer türdeki markaları almanızda fayda var.
Dahili Uydu Alıcı: Artık yeni nesil TV’ler dahili uydu alıcı ile satılıyor. Eğer dahili uydu alıcısı yoksa yine bir miktar ücret verip dahili uydu alıcı almanız gerekiyor bu durumda kablolar ve ayarlamalarla uğraşmak durumunda kalıyorsunuz. Şahsen 2 kumanda olabildiğince can sıkıcı olduğunu düşünüyorum. Bide aldığınız dahili uydunun çıkabilecek sorunları extra problem çıkartıyor. Tek kumanda tek elektrik bağlantısı olabildiğince konfor sağlıyor. Zaten aldığınız TV’nin kurulumu bir çok firma tarafından ücretsiz yapılıyor. Yani genelde internetten spariş verdiğinizde gelip kurulum yapılıyor. Geriye sadece kumandadan kanal seçmek kalıyor.
Ekran Ebatı: Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu tamamen odanızın veya kullanacağınız alana bağlı olarak değişiyor. 22″ (55 cm), 24″ (61 cm), 28″ (72 cm), 32″ (81 cm), 40″ (100 cm), 48″ (122 cm), 49″ (124 cm), 50″ (127 cm), 55″ (140 cm), 58″ (147 cm), 60″ (152 cm), 65″ (165 cm), 70″ (178 cm), 75″ (190 cm), 86″ (218 cm), 98″ (248 cm) gibi bir çok ölçüde LED TV seçenekleri mevcut. Bazı ölçüleri bulabilmek için doğrudan satış firması ile irtibata geçmeniz gerektiğini söylemekte fayda var.
Çözünürlük: Ekranda resim bilgisi taşıyan nokta (benek-piksel) sayısı oldukça önemlidir. Çözünürlük arttıkça görüntü kalitesi artar. Çözünürlük değiştiği zaman tv ekranında elde edilen görüntü belirgin bir şekilde değişir. TV Seçiminde karşımızda daha çok HD Ready, Full HD ve 4K seçenekleri çıkmakta. Kaliteli görüntü dediğimizde kuşkusuz Full HD veya bir üstü olan 4K tercih edilmelidir. Eğer HD Ready ibaresini görüyorsanız, bu da 1366×768 piksel çözünürlüğe denk gelir. HD yayınları ise standart olarak 1920×1080 (Full HD) piksel çözünürlüğe sahiptir. Televizyonun özelliklerinde Full HD olarak belirtilen ibare, cihazın bu çözünürlükte görüntü verebildiğini belirtir. HD Ready TV’lerin HD yazısına aldanıp da, High Definition göreceğinizi asla sanmayın. Bu cihazların normal bir televizyondan pek de bir farkı yoktur. 4K ise yukarıda da belirttiğimiz üzere 3840×2160 piksel çözünürlüğe sahiptir. Eğer satın aldığınız LED televizyonun, doğal çözünürlüğü 3840 x 2160 piksel çözünürlüğünde ise aldığınız televizyon 4K destekleyen bir LED TV’dir. 4K yayınları izlemeniz için, aldığınız televizyonun içerisinde bulunan dahili uydu alıcının da 2160p 50i özelliğinde olması gerekmektedir. Şayet 50i değil de 30i türünde bir dahili uydu alıcıya sahipse TV’niz, örneğin TRT 4K yayınları gibi pek çok 4K yayını izleyemiyorsunuz.
Piyasadaki bazı televizyonların da 4K adı altında, daha düşük çözünürlüklere sahip olduğu da biliniyor. O yüzden doğal çözünürlüğe ve uydu alıcısına dikkat etmeniz gerekiyor.
Tepkime Süresi: Tepki süresi de televizyonlar için olabildiğince önemlidir. Bu değer üreticiden üreticiye değişiklik göstermekle beraber aldatmacalara açık bir konudur. Bazı üreticiler olması gereke şekilde tam siyah ve tam beyaz görüntü arasındaki geçiş sürelerini tepki süresi olarak belirtirken, bazı üreticiler gri tonları arasındaki geçiş süresini baz alarak çok daha düşük tepki süreleri çıkarabiliyorlar. Piyasada 1 ve 2ms şeklinde belirtilen cihazların tamamına yakını aslında o değerleri verememektedir. Siyah-beyaz geçişleri arasındaki 5ms-8ms değerleri oldukça iyidir. Bu değerlerin üzerinde görüntüde ghosting denilen görüntünün gölge bırakarak hareket etmesi olayı rahatsız edici boyutlarda gözükür ve gözü yorar.
Yenileme Hızı: LED TV’lerde karşımıza 50 Hz’den 1500 Hz’ye kadar farklı Hertz değerleri çıkar. Bu Hertz değerleri aslında ekranın yenileme hızıdır. İngilizce Refresh Rate denilen bu değer ekranın bir saniyede kaç kez tazelendiğini belirtir. Normal kanalların 50 Hz ile yayın yaptığı düşünüldüğünde ilk başta anlamsız gelebilir ancak bu değer yükseldiğinde görüntü kaliteside değişecektir. Ancak şu unutulmamalıdır piyasada bulunan TV’lerde 200 Hz ve üzerinde ki değerler yazılımla arttırılmaktadır. Bu bir çeşit 1.2 motor arabanın turbosu gibi düşünülebilir.
HDMI Bağlantısı: Televizyonun giriş ve çıkışları da TV seçiminde oldukça önemlidir. Görüntü arabirimi olarak HDMI bağlantısını bulunması hem sesi hem de görüntüyü aynı kablo ile en yüksek kalitede iletebilmesi açısından tercih edilen özelliklerden olmalıdır. Eğer HDMI yoksa mutlaka DVI bağlantı arabirimi bulunmalıdır.
Kontrast: Ekran parlaklığı ve kontrast miktarının yüksek olması çok önemlidir. Kontrast oranı ne kadar yüksek olursa, o kadar gerçek siyah ve gerçek beyaz tonlarına yakın görüntü elde edilebilir. Kontrast oranı düşük TV’lerde özellikle siyahın ışık almış açık bir renkte görünmesi kaliteyi oldukça düşürür. Bunun yanında beyazın tam beyaz olmayıp hafif gri tonlarına dönük olması ve renklerin gerçekçi ve canlı gözükmemesi de kontrast oranıyla ilgilidir. Bu nedenle 20000:1 ve üzeri kontrast oranları oldukça canlı ve gerçeğe yakın renklerde görüntü verir.
Smart TV Özelliği: İnternete bağlanabilen, uygulama indirip çalıştırabilen, hareketlerle ve sesle kontrol edilebilen Akıllı TV’ler (Smart TV’ler) son zamanlarda hızla yaygınlaşmaya başladı. TV’nizde Angry Birds oynayıp, Sosyal Medyaya girmek, YouTube videolarını oynatabilmek, Smart TV’lerde aranan özelliklerden. Hali hazırda Android veya Tizen gibi, konple işletim sistemleri ile gelen akıllı TV’ler yaygınlaşmaya başladı bile. Bu TV’ler, sanki bir akıllı telefon kullanıyormuş gibi, size kusursuz bir uygulama desteği sunuyor.
3D Desteği: 3D desteği TV’ler pazarlama taktiklerinden birtanesiydi. Zaten 2 tane film 3d olarak çıktı muhtemelen piyasayı domine eden bu şirketler insanların ihtiyaçlarını belirlemek istemesinden kaynaklanıyor. Bu özelliğin şahsen bulunup bulunmaması sizin için çok şey farkedeceğini düşünmüyorum. Aktif kullanılan bir özellik olmadığını ve halen yeterli desteğin bulunmadığını söyleyebilirim.
Curved yada Kavisli Ekran: Son zamanların en popüler ekran tipleri. Şahsen kavisli ekranı görünüş olarak beğenmesemde bu ekran tasarımı sayesinde, hangi açıdan seyrederseniz seyredin, çok daha net ve gerçekçi bir TV izleme olanağı veriyor. Curved televizyon yani Türkçe adı ile kavisli televizyon ekran avantajları ile başlarsak özellikle 3 boyut izlenimi veren görüntü sayesinde izlenilen ortamın içindeymiş hissi verebilmektedir. Bazı uzmanların geçici bir çözüm olduğunu düşündüğü curved ekranların geleceğinin olmadığını düşündükleri söz konusu olsa da 3D film severler ve belgesel tutkunları için içindeymiş izlenimi vermesi sebebiyle vazgeçilmez bir hale dönüştü. Curved televizyonda temel unsur izleme esnasında özel algoritmasını devreye sokarak öndeki insanı arka fondan ayırır ve insanı öne çıkararak arka planda derinlik oluşturur. Bir çeşit 3 boyutlu gibi düşünün. Şahsen alacağım LED televizyonu sinema, belgesel vb. ağırlıklı izleyeceğim diyorsanız Kavisli (curved) TV modelleri, haber, müzik gibi yayınları izleyeceğim diyorsanız düz ekranları tercih etmenizin daha doğru olabileceğini düşünüyorum.
LED TV Tavsiyelerim
1- Samsung UE-55K6500 Curved LED Televizyon | Yaklaşık 3000 TL
2- Samsung UE-49KS8500 Curved LED Televizyon | Yaklaşık 4000 TL
3- LG 49UH610V LED Televizyon | Yaklaşık 2500 TL
4- LG 49UH650V LED Televizyon | Yaklaşık 2750 TL
5- Vestel 49UB8300 LED Televizyon | Yaklaşık 1800 TL
Kaynak:
- http://www.bilgiustam.com/lcd-ve-plazma-televizyontv-alirken-nelere-dikkat-edilmeli/
- http://www.chip.com.tr/haber/smart-tv-nedir-smart-tv-size-gerekli-mi_38053.html
- https://www.sahteyazilim.com/en-iyi-led-tv-hangisi/
- https://www.arcelik.com.tr/curved-tv-4k/
- https://piyasaanketi.com/kavisli-curved-tv-mi-yoksa-duz-ekran-mi-daha-iyi/
- https://onedio.com/haber/far-cry-4-ilk-10-dk-323522
Hamit
11 Aralık 2017 at 00:40
Teşekkürler arkadaşım çok yardımcı oldu bu yazı bize düz ekran LED TV almaya karar verdik
Jane
6 Ocak 2018 at 02:53
Ben anlatmak istedim ve
Ahmet Korulsan
15 Ocak 2018 at 12:50
Yazarı kutlarım, çok aydınlatıcı, dili düzgün, rahat anlaşılır bir yazı. Saygılarımla.
Münir
12 Şubat 2018 at 04:57
cl ve konstart bilgileri faydalı