Bu yazımızda, günümüzün en önemli duygularından ve en fazla ihtiyaç duyduğumuz fakat uygulayamadığımız konularından biri olan empatiden bahsedeceğiz. Ayrıca empati nasıl kurulur? faydaları nelerdir? gibi sorulara da yanıt bulmaya çalışacağız.
Kökeni Fransızca olan empati; bir insanın kendisini başka bir insanın yerine koyarak onu anlamasıdır. Eşduyum olarak da bilinen empatinin doğuştan geldiğini bilmek gerekiyor. Bazıları bu yeteneği sürekli kullanıp geliştirirken bazıları bu becerinin önemini kavrayamayıp köreltiyor.
Empatinin temeli karşı tarafı anlamaktan geçiyor. Anlamak için de dinlemek gerekiyor. İyi bir dinleyici olduğunuzda, insanları anlamanız ve onlara yardımcı olmanız daha da kolaylaşır. E maalesef günümüzde çoğu kişinin dinlemekten aciz olduğunu düşünürsek ve karşımızdakinin ne söylediğini önemsemeyip ne cevap vereceğimize odaklanıyorsak empati yoksunu olmamız kaçınılmazdır öyle değil mi??
Birçok kişi empati kazanmanın çok zor olduğunu düşünmektedir. Oysaki durum hiçte düşünüldüğü gibi değildir. Birkaç kurala uyulduğu takdirde empati olgusu kolayca kurulabilmektedir. Bu kurallar nelermiş şimdi de onlara göz atalım; ilk önce karşımızdaki bireyin yerine kendimizi koyup olaylara ve eylemlere onun bakışıyla bakmamız gerekiyor, sonra karşımızdaki bireyin duygu ve düşüncelerini doğru yönde değerlendirip tam anlamıyla hissetmemiz ve son olarak da karşımızdaki bireyin tüm duygu ve düşüncelerini tam anlamıyla anlayabildiğimizi söylememiz. İşte bu kadar kolay..
Bireysel mutluluk için gerekli olan ve karşınızdaki kişiye değer verdiğinizin göstergesi olan empatinin elbette faydaları da bulunmaktadır.
- En önemli faydası merhamet duygunuzu geliştirir
- Başkalarını anlama yeteneğinizi geliştirir
- Kişinin ego, kibir gibi kötü duygulardan kurtulmasını sağlar
- Kişilerin objektif olarak hareket etmesini sağlar
- Kişiler arasında huzurun, refahın, mutluluğun ileri seviyede yaşanmasını sağlar
- Sosyal ilişkileri daha da kuvvetlendirir
- İnsanlarla yardımlaşmanın önünü açar
- Negatif düşüncelerden uzaklaştırır
- Hem kendinizin hem de karşınızdaki kişinin sorunlarıyla başa çıkmanıza yardımcı olur.
- Çevrenizde sevilen ve saygı duyulan biri olursunuz.
Peki empati kimlerde bulunmaz? Bencil insanlarda, akli dengesi bozuk insanlarda, psikolojik takıntıları olanlarda, antisosyal kişilik bozukluğu olanlarda bulunmaz.
Sonuç olarak empati kurma yeteneği kullanılmadığında zamanla eriyip yok olur. Bu yeteneği geliştirmenin yollarını aramalıyız gerçi bırakın geliştirmeyi en azından bunu kullanmak için çaba harcamalıyız. Çünkü empati, insanım diyebilmenin, huzurun olmazsa olmaz özelliğidir, insanları birbirine yakınlaştırır, güven inşa eder, iletişimi güçlendirir.
Ee bize düşen ne? Çok basit.
Şöyle ki;
Kendimize yapılmasını istemediğimiz bir davranışı başkasına yapmamak!…