Bilgi

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Alma İşlemleri – 2022 Yılı Tüm Detaylar


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Ehliyet İçin Sağlık Raporu Alma İşlemleri” konusunda kısaca bilgi vermeye çalışacağız. Bildiğiniz -veya henüz öğreneceğiniz üzere- 2016 yılında ehliyet sınıfları ve kapsamları nerdeyse tamamen değişti. Bu değişimle birlikte birçok sürücü adayının en çok merak ettiği soru “Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?” oldu. Bu yazıyla birlikte ilk kez ehliyet alacakların veya ehliyetine yeni sınıf ekleyeceklerin “sağlık raporu” ile ilgili tüm detayları inceleyip, çözüme kavuşturacağız.

Ehliyet Sağlık Raporu Nereden Alınır? | 2022

Ehliyet için sağlık raporu alabileceğiniz hastane, kurum ve kuruluşlar aşağıdaki gibidir;

  • Devlet Hastaneleri ile Eğitim ve Araştırma Hastaneleri
  • Sağlık Ocakları – Aile Sağlığı Merkezleri | Aile Hekimleri
  • Yetkili Özel Hastaneler, Özel Klinikler ve Özel Tıp Merkezleri.
  • Özel Poliklinik ve Uzman Hekimlerden alınabilir.

Yukarı da adı geçen özel veya resmî kurumların tamamından ehliyet sağlık raporu alabilirsiniz.

Öncelikle sağlık raporu almaya gitmeden önce e-Devlet Sistemi üzerinden “Kişisel Sağlık Bilgi Formu” doldurmanız gerekmektedir. Bunun için burayı tıklayabilir (tıkla) veya Devlet Sistemine giriş yaptıktan sonra Kişisel Sağlık Bilgi Formu şeklinde arama yaparak Sağlık Bakanlığı uygulamalarından Kişisel Sağlık Bilgi Formuna erişebilirsiniz.

Sağlık Raporu Almak Zorunlu mu? | 2022

Sağlık Raporu alma işlemi “Sürücü Belgesi” yani “Ehliyet” sınıflarının değişmesinden birlikte gelen bir özellik değildi. Dolayısıyla eskiden ehliyet başvurularında sürücü adaylarından istenilen bir belgeydi. Bu nedenle yeni veya eski ne olursa olsun sağlık raporu almak zorundasınız. Aksi halde evraklarınız eksik tamamlanmış olur ve sürücü belgesi alımın da engel teşkil eder. Ehliyet almak için gerekli olan evrakların yer aldığı yazımıza göz atabilirsiniz; “Ehliyet Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?”

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Ücreti | 2022

Hemen yukarıda “hastanelerden” veya aile hekimlerinin bulunduğu “sağlık ocakları” ile bazı özel hastane, klinik ve tıp merkezlerinden sağlık raporu alınabileceğinden söylemiştik. Şunu unutmamalısınız ki her hastane veya sağlık merkezi aynı fiyata sahip rapor ücreti almıyor. Bu tüm sağlık kuruluşların da geçerli bir durum değildir. Tamamen ehliyet için başvuruda bulunan sürücü adayının kendi seçeceği kurum veya kuruluşa bağlıdır. Bazı sürücü adayları devlet hastanelerinde ki sıralardan veya daha farklı durumlardan şikayetçi olduklarından dolayı daha çok özel hastaneleri tercih etmektedirler. Fakat hatırlatmak gerekir ki özel hastane veya devlet hastanesinden alacağınız sağlık raporlarının birbirinden hiçbir farkı yoktur. İki kurumunda verdiği sürücü olabilir ibareli sağlık raporu ehliyet için aynıdır. Peki ehliyet için sağlık raporu ücreti ne kadar tutuyor? Sağlık raporu ücreti toplam ne kadar? Hangi hastane ne kadar ücret alıyor?

Aile Sağlık Merkezlerinden (Sağlık Ocağı) ya da bilinen diğer adıyla Aile Hekiminizden alacağınız sağlık raporu ücretsizdir.

T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı herhangi bir devlet hastanesinden alacağınız; Hekim Raporu 50 TL, Sağlık Kurul Raporu ise 200 TL’dir.

– Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Tıp Fakülteleri veya Üniversiteye bağlı hastanelerde alacağınız; Hekim Raporu 75, TL Sağlık Kurul Raporu ise 300 TL’dir.

– Özel hastanelerde ehliyet için sağlık raporu ücreti ise her yerde aynı olmadığını belirtelim. Ancak ortalama 50 TL ile 300 TL arasında değiştiğini söyleyebiliriz

* Tek Hekim Raporu: Hastanelerde herhangi bir kurula girmeksizin sadece bir doktor tarafından verilen sağlık raporudur.

** Sağlık Kurulu Raporu: İleri düzeyde tetkiklerin gerekli olduğu durumlarda birden fazla uzmanın oluşturduğu kurulun verdiği bir sağlık raporudur.

Önemli Bilgi: Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER) Genel Başkanı Murat Köse, sürücü belgesinde şart koşulan sağlık raporu konusunda aile hekimlerinin farklı uygulamalara gittiğini söyledi. Köse, yönetmeliğe aykırı uygulamaların “Alo 184” hattına bildirilmesini istedi.

Ehliyet Sağlık Raporu Örnek Belge | 2022

Daha önce sağlık raporu almadıysanız ve gittiğiniz hastanede nasıl bir dosya ile karşılaşacağınızı bilmiyorsanız aşağıda sizin için örnek bir dosya hazırladık. Dilerseniz resim formatında, dilerseniz de PDF olarak indirip yazıcıdan çıktı alarak inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki sağlık raporu bir aile hekiminden alacağınız örnek sağlık raporudur.

Önemli Not: Yukarıda verdiğimiz sağlık raporu bir örnektir. Resmi makamlarda kullanmayınız. Aksi takdir de tech-worm.com sorumluluk kabul etmeyecektir.

Sağlık Raporunda Gruplar Nedir? | 1. ve 2. Grup

Eğer yukarıda verdiğimiz örnek sağlık raporu incelediyseniz üzerin de yer alan ve daha önce duymadığınız, bilmediğiniz bazı terimler var. Mesela 1. Grup sürücü olur, 2.grup sürücü olur gibi. Bu kısım da oldukça önemli bir detay lütfen dikkatlice okuyunuz.

1. Grup için sağlık raporları geçerli ehliyet sınıfları; M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F

–  Bu ehliyet sınıflarının yenileme tarihleri 10 yılda bir olduğu için 1. gruptadırlar. Grubun özelliği ise hafif araç kullanacak sürücü adaylarını kapsamasıdır.

2. Grup için sağlık raporları geçerli ehliyet sınıfları; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G

–  Bu ehliyet sınıflarının yenileme tarihleri 5 yılda bir olduğu için 2. gruptadırlar. Grubun özelliği ise ağır ve ticari araç kullanacak sürücü adaylarını kapsamasıdır.

Ehliyet Sağlık Raporu Nasıl Alınır? | 2022

Ehliyet İçin Sağlık raporu almanız için gereken adımlar şu şekildedir.

Sağlık raporu almak için gene olarak Özel Hastane veya Devlet Hastaneleri ile Sağlık Ocağı fark etmez. Ancak burada örnek olarak aile hekimleri yani sağlık ocaklarından nasıl sağlık raporu alacağınızı anlatacağım. Çünkü buradan ücretsiz alıyorsunuz.

–  Önce e-Devlet Sistemi üzerinden “Kişisel Sağlık Bilgi Formu” doldurmanız gerekmektedir. Bunun için burayı tıklayabilir (tıkla) veya Devlet Sistemine giriş yaptıktan sonra Kişisel Sağlık Bilgi Formu şeklinde arama yaparak Sağlık Bakanlığı uygulamalarından Kişisel Sağlık Bilgi Formuna erişebilirsiniz. Bu formu doldurmanız kamu (devlete bağlı) hastane veya sağlık merkezlerinde işlemlerinizi hızlandıracaktır.

–  Yukarıda belirttiğimiz “Kişisel Sağlık Bilgi Formunu” e-Devlet aracılığı ile doldurduktan sonra MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sisteminden) randevu almanız gerecektir. Bunun için hemen buradaki linki (tıkla) tıkladıktan sonra gelen pencereden e-Devlet ile Giriş butonunu kullanarak e-Devlet sisteminden giriş yapın. Gelen pencerede “Aile Hekimi Randevusu Al” sekmesini seçtiğinizde karşınıza gelen panelde Aile Hekimi Muayene seçeneğini kullanarak uygun zamanda bir randevu oluşturun. Eğer, “Bilgi; Aile hekiminizde uygun randevu bulunamamıştır. (RND4014)” hatası alırsanız uygun zamanınızda randevu almadan aile hekiminizde rapor alabilirsiniz. Alternatif bir şekilde 182’yi arayarak randevu oluşturabilirsiniz.

–  Sürücü belgesi için sağlık raporu alırken yanınızda T.C. Kimlik Kartınızı almayı unutmayınız. (Sadece Kimlik Kartı Yeterlidir. Aile hekiminden sağlık raporu alırken fotoğrafa gerek yoktur. Kendisi sizi muayene ettikten sonra e-Devlet sistemi üzerinden verdiğiniz bilgilere göre sağlık raporu verecektir. Bu işlem en fazla 20 dakika sürecektir.)

Sağlık Raporu Alım Sonrası İşlemler | 2022

–  İlgili doktor tarafından (özel veya devlet kurumu fark etmez) muayeneniz yapıldıktan sonra eğer formda “Sürücü Olur” yazılan yerdeki seçenek işaretlendiyse raporunuz tamamlanmıştır. Hangi sınıftan ehliyet alacaksanız ona göre başvurunuzu belgelerinizle birlikte ilgili Nüfus Müdürlüğüne yapabilirsiniz.

–  Eğer formda “Sürücü Olur” yazılan yerdeki seçenek işaretlenmediyse ve hemen altındaki “Uzman Hekim Muayenesi Gerekir” yazılan yerdeki seçenek işaretlendiyse “ilgili hekim” size gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.

–  Raporda kişinin daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse bu rapor düzenlendiği tarihten itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir.

–  Danıştay 15. Dairesinin kararına göre; önceden sürücü adaylarının ilk muayenesinin pratisyen hekimler /aile hekimleri tarafından yapılması şartı kaldırılmış oldu. Bu karara göre tüm hekimler (uzman hekimler vs. dahil) sürücü adaylarının ilk muayeneleri yapabileceklerdir.

Sağlık Raporu İçin Zeka Testi Nasıl Yapılır?

Sağlık kurulu raporu almak isteyen vatandaşlar 5 ayrı branşta uzman hekim tarafından oluşturulan kuruldan geçerek bu raporu alabilmekteler. Eğer kurul kişinin sağlık durumuyla ilgili ek tetkikler talep ederse vatandaşlar herhangi bir ekstra ücret ödemeden bu tetkikleri de yaptırabilecekler.

Diğer bir durum da ehliyet almak isteyen kişilerden zekâ testi talep edilmesiyle ilgili yaşanıyor. Bakanlık bu konuyla da ilgili olarak bir açıklamada bulunarak zekâ testinin tüm mevcut ehliyet sahipleri ya da ehliyet alacak vatandaşlardan istenmeyeceğini söyledi. Doktor kontrolü sırasında kişinin uyuşturucu madde bağımlılığı, demans, kişilik bozukluğu ya da herhangi bir akıl hastalığı sorunu tespit edilir ya da sezilirse bu kişiler psikiyatri uzmanlarına sevk edilebilecekler.

Psikiyatra sevk edilen kişilerden zekâ testi neticesinde 79 ve altı sonucu çıkan kişilere ehliyet verilmez.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı