E-Book Reader kullanımı ülkemizde çok yaygın değil. Bunun temel sebepleri “Türkçe” kaynak bulmada ki problemlerden kaynaklanıyor elbet. E-Book reader satın aldığınızda e-book reder formatında çok sayıda kitap v.s bulamıyorsunuz. Genellikle E-Book Reader satın alanlar bulabildikleri .pdf veya .doc formatlarını .mobi, .ebup gibi E-Book Readerın okuyabileceği formata dönüştürdükten sonra kullanabiliyorlar.
Ancak yabancı dili olanlar için (özellikle İngilizce) fazlasıyla kaynak mevcut. Tabi bunlara dilerseniz ücretsiz olan bir çok kaynak bulabileceğiniz gibi satında alabilirsiniz.
E-Book Reader kitap taşıma derdine bir nebze olsun son veriyor. Bu nedenle olabildiğince taşıması kolay ve kullanılabilirliği yüksek bir aygıt.
Eğer E-Book Reader alacaksanız çok fazla seçeneğiniz olmadığını hatırlartmakta fayda var. Amazon ve birkaç firmanın sattığı dışında model bulmak biraz zor gibi. Ancak yurtdışı ile bağlantınız varsa çok düşük bir ücret ödeyerek satın alabilirsiniz.
Piyasada Moko, Calibro veya Reeder 2 e-kitap okuyucular satılıyor. Ancak en çok tercih edileni ve şahsen kullandığım Amazon Kindle. Fiyatları biraz yüksek. Dolar değerinde satış yapıldıkları için haliyle uçuk fiyatları olabiliyor.
E-Kitap okuyucular bir lüx değil tamamen kitap okumak isteyenlerin alabileceği bir cihaz. Bunun dışında genellikle Wifi ile kablosuz internet erişimi sağlıyor ancak bu internette sörf yapacağınız anlamına gelmiyor. Zaten internet veya video izlemek için kullanılabilir bir aygıt değil.
Gerçek kitap okuma görüntüsü ve rahatsız etmemesi ile tercih sebepleri arasında. Eğer satın almaya karar verdiyseniz en uygunları N11, İstanbul Bilişim ve Vatan Bilgisayarda uygun olanları alabilirsiniz. Bunun dışında uygun satış yapan firma pek yok. 2. El almanızı pek tavsiye etmiyorum. Ancak emin olduğunuz herhangi bir tanesini alabilirsiniz.
Satın almada dikkat edeceğiniz hususlar Wifi özelliği olması, hafızasının yüksek olması 2 ve üzerinde, ekran çöznürülüğü ve PPI’ın yüksek olmasıdır. Bunun dışında kalan özellikler çok önemli değil. PPI seçeneği elbette dikkat etmeniz gerekenlerden.İnç olarak en az 6” olmasına dikkat edin. Çok küçük olduğunda cep telefonundan farksız hale geliyor. USB Bağlantısı ise hemen hemen çoğusunda var.
Bunun dışında batarya konusu ise genellikle uzun süreli kullanılabiliyor. Yani hiç kullanmasanız bile aylarca açık kalabiliyor. Işığı v.s kimseyi rahatsız etmeyecek türden. Yatağınızda veya yolculuk esnasında rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Piyasada Bulunan E-Book Reader Marka Modelleri
Amazon: Kindle, Kindle Touch, Kindle Paperwhite
Bookeen: Cybook Opus, Cybook Orizon, Cybook Odyssey, Cybook Odyssey HD FrontLight
Ectaco: JetBook
Onyx: Onyx Boox M92, Onyx Boox i62ML
Sony Reader: PRS-T1, PRS-T2, PRS-T3
Kobo: Kobo Touch, Kobo Glo, Kobo Mini, Kobo Aura, Kobo Aura HD
PocketBook: PocketBook Pro 602, PocketBook Pro 902, PocketBook Pro 603, PocketBook Pro 903, PocketBook 360° Plus, PocketBook Basic 611, PocketBook 360° Plus New, PocketBook Pro 612, PocketBook Pro 912, PocketBook Touch, PocketBook Basic New, PocketBook Mini, PocketBook Touch lux, PocketBook Color Lux, PocketBook Basic Touch
Barnes & Noble: Nook, Nook Simple Touch, Nook Simple Touch GlowLight