Bilgi

Dünya’nın Özellikleri Nelerdir?


Dünya; Güneş Sistemi‘nde yer alan 8 gezegen içerisinde Güneş’e en yakın üçüncü gezegendir. Güneş Sistemi’ndeki en yoğun ve beşinci büyük gezegendir. Şu an için üzerinde yaşam olduğu bilinen tek gezegendir. Tek doğal uydusu Ay‘dır. Dünya diğer isimleri ile Yeryüzü, Yerküre, Mavi Gezegen ya da Latince adıyla Terra olarak da anılır. Yapılan araştırmalar sonucu Dünya gezegeninin yaşı 4,467 milyar yıl olarak hesaplanmıştır. Dünya’nın üzerindeki topografik oluşumlar ve kendi ekseni etrafındaki eksantrik hareketi nedeniyle düzgün bir geometrisi yoktur. Geoibs bir biçimdedir, fakat ekvatordaki yarıçapı kutuplardaki yarıçapından fazladır. Bu kutuplarından basık, ekvatordan şişik özel küresel geometrik şekil “Geoit” yani “Dünya Şekli” diye adlandırılır. Dünyanın ortalama çapı 12.742 km’dir.

Sürekli olarak hareket eden Dünya’nın iki çeşit hareketi vardır. Bu hareketlerden birisi kendi ekseni etrafında olur ve batıdan doğuya doğrudur. Bu dönmesini 23 saat, 56 dakika, 4.098903691 saniyede tamamlar. Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki bu dönmesi ile birlikte olan ikinci hareketi güneş etrafında gerçekleşir. Güneş etrafında Dünya, elips şeklinde çok geniş bir yörünge üzerindeki hareketini de 365 gün, 5 saat, 48 dakika, 9 saniye, 763.545,6 mikrosaniyede yani bir yılda tamamlar. Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki ve güneş etrafındaki bu iki hareketi, iki önemli olaya sebep verir. Kendi ekseni etrafında dönmesi ile gece ve gündüz, güneş çevresinde 23 derece 27 dakika eğiklikle dönmesi mevsimleri oluşturur ve mevsimlerin ardalanmasını sağlar.

Dünya’nın yüzölçümü 509,2 milyon km²dir. Bunun %70’i 360,6 milyon km² ile denizleri; %30’u 148,6 milyon km² ile karaları oluşturur. Kuzey kutup çevresinde karalarla çevrilmiş bir deniz, Güney Kutup çevresinde denizlerle kuşatılmış bir kara parçası vardır.

Dünya bulunduğu yörünge üzerindeki hızı (güneş çevresinde) yaklaşık olarak saniyede 29,78 kilometredir ve saatte ise yaklaşık olarak 107.200 kilometrelik bir hıza eşittir.

Dünyada yüzey sıcaklığı ortalaması 14 santigrat derecedir. Bugüne kadar ölçülmüş en yüksek sıcaklık 57,8 santigrat derece iken ölçülmüş en düşük sıcaklık ise -89,2 santigrat derecedir. Dünyamızın merkezinde bulunan çekirdekteki sıcaklık ise yeni ölçümlere göre neredeyse güneşin sıcaklığına eşit haldedir. Yaklaşık olarak 6000 santigratın daha üzerinde bir sıcaklığa sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Dünya üzerindeki en yüksek yer Everest dağı olup deniz seviyesinden yüksekliği 8848 metredir. Dünya üzerindeki en derin yer ise Mariana çukuru olup buda deniz seviyesinden yaklaşık olarak 10.924 metrelik bir derinliğe sahiptir.

Yerküremiz yer altına doğru toplam 5 tabakadan oluşmuştur. Bunlar, Hava Küre (Atmosfer), Su Küre (Hidrosfer), Taş Küre (Litosfer), Ateş Küre (Pirosfer) ve Ağır Küre (Barisfer)‘dir.

1 Yorum

1 Yorum

  1. timur

    9 Haziran 2019 at 11:57

    Alper bu sabah merak ettiğim bilgiye buradan ulaştığım için çok sevindim. Hawking’ in merakını hiç olmazsın günümüz gençlerine (1÷2)n 0 <n<1 umuduyla aktarabilme çabasında teşekkür ederim.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı