Bilgi

Dünyanın En İyi Taşınabilir Şarj Cihazları | Hangi Powerbank Almalıyım?


 Powerbank dediğimiz “Taşınabilir Şarj Cihazları” artık havada uçuşuyor. Yanımızda arabanın aküsü gibi evden çıktığımızda çantamızda bulunması gereken elektronik araçlardan biri haline geldi! Ne yapalım yetmiyor telefonun bataryası! Bir çok kişi alternatif yedek batarya taşıyor ancak bazı telefonların bataryası gömülü durumda olduğundan bu seçenekte işe yaramıyor. Piyasada yüzlerce marka model powerbank bulunuyor. Hepsinin temel amacı telefon şarj etmek.

Powerbank’lar temel olarak telefon bataryasından bir farkı yok. Sadece daha fazla mAh değeri var. Peki nedir bu mAh? mAh kısaltmasının açılımı miliamper-saat (miliamper-hour) anlamına geliyor. Kısaca birim zamanda iletilen elektron sayısıyla bulunan akım değeridir. Yani aslında bu değer, batarya veya pillerin bir defada toplamda ne kadar enerji depolayacağına dair bilgi vermektedir.

Telefonunuz 3000 mAh ise 10.000 mAh değerine ki bir Powerbank ile yaklaşık 3 kez tam olarak şarj edebilirsiniz anlamı çıkar. Basit bir şekilde Powerbank mAh değerini telefonun mAh değerine böldüğümüzde ve belirli bir enerji kaybını hesaba katarak kaç kez şarj edileceğini buluyoruz.

Daha fazla mAh değerine sahip olan bataryalar, daha büyük, ağır ve/veya kalın olurlar. Bu durum Powerbank’lar içinde geçerlidir.

Bir Powerbak satın almak istediğiniz hemen hemen herkesin ilk baktığı özellik elbetteki mAh değeri oluyor. Aslında bu yeterli bir bilgi değildir. Piyasada bulunan bir çok powerbank’ın etiketinde yazan gerçek mAh değerini taşımadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Korsan/Kopya ürünlerden bahsetmiyorum bile. Bir Powerbak için gerçek çıkış gücü (12700 mAh gibi) ve maksimum çıkış gücü (5.1V/3.6A gibi) değerler telefonun ne kadar zamanda şarj edileceğini belirleyen önemli değerlerdir. Bunun için bir Powerbank için şu zamanda telefonu şarj eder demek yanlış olacaktır.

Şimdi size madde madde kısaca bilgiler vermeye çalışayım.

1- Satın almak istediğiniz Powerbak’ta mümkünse kapasite durum göstergesi (led paneli) bulunsun. Böylece cihazda ne kadar enerji kaldığını görebilirsiniz. Bazıları sadece ışıklı olabildiği gibi bazılarında sayısal yüzde olarak dolum miktarını göstermektedir.

2- Çıkış gücü ne kadar yüksek olursa o derece telefonunuz hızlı şarj olur. Örneğin 3.6A, 2A’ya göre daha hızlı şarj edecektir.

3- Korsan/Kopya ürünler satın almayın. Ne olur ne olmaz. Bazıları tehlikeli olayların meydana gelmesine neden olabiliyor.  Üç kuruş fazla olsun iyi olsun mantığı ile hareket edin.

4- Bazı Powerbak’lar sadece 1 USB girişi bulunabiliyor. Eğer bana yeter diyorsanız problem yok. Ancak bazen eş-dost-arkadaşlarımız içinde şarj ihtiyacı olabiliyor. Bu nedenle en az 2 USB girişi olanı tercih etmenizde fayda var. Tabi bu durumda yanlarında ekstra kablo bulundurmaları gerekiyor.

5- Şu anda piyasada en çok tercih edilen ve dünyada kabul görmüş marka Xiaomi. Adamlar gerçekten işin ehli diyebiliriz. Alternatif markalara bakabilirsiniz ancak ilk tercihinizin bu yönde olması sizin için bir avantaj. Özellikle bu markadan aldığınız ürünü buradaki linkten orijinal olup olmaıdğını sorgulayabiliyorsunuz.

6- Bazı modeller belirli cihazları destekliyor. Bu nedenle özellikle satın alacağınız ürün için iPhone veya LG, Samsung gibi Android cihazlar için uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Diyelim iPhone için alacaksınız o zaman Lightning – USB Kablosu olup olmadığını kontrol edin.

7- Powerbanklar sadece telefonlar için değil Tablet, Mac içinde kullanılabildiğini unutmayın.

8- Yüksek ısı, yüksek akım, kısa devre koruma sistemleri ile otomatik şarj koruma,  şarj doldu uyarısı, PTC koruma sistemi, enerji kaybı koruma sistemi gibi özelliklerin olması Powerbank’ı dahada güvenli hale getirmektedir.

9- mAh değeri olarak ihtiyacınıza göre almanız daha avantaj sağlayacaktır. mAh değeri yükseldikçe cihaz büyüklük ve ağırlık olarak artış gösterir.

10- Xiaomi dışında adından çoksa söz ettiren S-Link, Ttec, Romoss, Codegen, TP-Link, Sony, Samsung gibi modellerde bulunuyor. Bunları da kontrol etmenizde fayda var diye düşünüyorum.

Şahsen uzun zamandır –yaklaşık 1-2 yıldır- “Xiaomi 20000 mAh Taşınabilir Şarj Cihazı” kullanıyorum. Gayet memnun olduğumu söyleyebilirim. Kullandığım 20000 serisi olan. Belki bilmeyenler vardır. Şu anda piyasada Xiaomi 20000 mAh’ın Versiyon 20000,  Versiyon 2 ve Versiyon 2C bulunuyor. Aralarından boyut ve ağırlık olarak önemsenmeyecek farklar bulunuyor. Versiyon 20000 Lityum-ion iken Versiyon 2 ve 2C olanı Lityum Polymer özelliği var.  Lityum Polymer yeni bir teknoloji ancak önemsenek bir fark yok.

Burada şöyle bir algı oluşmasın. “Xiaomi çok çok iyi sadece bundan alın”. Türkiye pazarında şu anda rahatlıkla bulabileceğiniz en iyi model bu.

Şimdi Dünyanın En İyi Powerbank (Taşınabilir Şarj Cihazlarını) Sıralayalım. Bunları Google’de aratarak uygun fiyata olan seçeneklerine ve özelliklerine bakabilirsiniz.

1- Anker PowerCore 20.100 Powerbank

2- AUKEY 20.000mAh Powerbank

3- iMuto 30.000mAh Powerbank

4- RAVPower 22.000mAh Powerbank

5- Xiaomi 10.000mAh Powerbank Pro

6- Veho 10.400mAh Pebble P1 Pro

7- Poweradd Pilot 2GS 10.000mAh Powerbank

8- Anker PowerCore II 10.000mAh Powerbank

9- RAVPower 6.700mAh Portable Charger Powerbank

10- MAXOAK 50.000mAh Powerbank

11- Poweradd Pilot Pro2 23.000 mAh Powerbank

12- Romoss RT Pro 10.000mAh Powerbank

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı