Bilgi

Dünyanın En Büyük Faresi: Kapibara


Kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris), dünyanın en büyük kemirici hayvanıdır. Anavatanı Güney Amerika’dır. Tehdit altındaki bir tür değildir. Tüylü bir yapıya sahip olan bu fare türü -25 dereceye kadar düşen soğuk havalarda rahatlıkla yaşamaktadır. Oldukça sosyal bir türdür ve 100 birey kadar büyük gruplar halinde bulunur, ancak genellikle 10-20 bireyden oluşan gruplar halinde yaşar. Kapibaralar, su kütlelerinin bulunduğu alanlarda, ovalarda ve yoğun ormanlarda yaşam sürer.

Güçlü bir kemirgen olan dünyanın en büyük fareleri kapibaralar şehirlerdeki elektrik kablolarını kemirerek elektriklerin kesilmesine de sebep olmaktadır. Boyu yaklaşık olarak 1,40 m ile 1,45 m arasında değişmekte yerden yüksekliği 65 cm ve ağırlığı ise 70 kg olarak Guinnes Rekorlar Kitabına dünyanın en büyük faresi olarak girmişlerdir. Dişiler, genelde erkeklerden biraz daha ağırdır.

Genellikle gündüzleri insanlardan gizlenmeyi ve gece beslenmeyi tercih ederler. Kapibaralar otçul canlılardır ve genellikle deniz bitkileri, meyve ve ağaç kabukları ile beslenirler. Ayrıca hem suda hem karada yaşayan bu tüylü kemirgenler, oldukça rahat ve hızlı hareket etme kabiliyetine sahiptir. Son derece iyi yüzücülerdir. Beş dakikaya kadar su altında kalabilen bu sevimli canlılar, sadece burunları dışarıda kalacak şekilde su içinde uyuyabilirler. Karada ise ortalama bir at kadar süratli koşabilen kapibaralar, jaguar ve anakonda gibi yırtıcılardan kaçmak için genelde suya dalmayı tercih ederler. Ortalama ömürleri ise 8 – 10 yıldır. Kapibaralar, bazı bölgelerde, etleri için insanlar tarafından da avlanırlar.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı