Bilgi

Döküm Tava Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?


Merhaba Arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere -kısaca “Döküm Tava Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?” gibi aklınıza takılabilecek sorulara yanıt vermeye çalışacağım.

Öncelikle “Döküm Tava” eriyik halde bulunan demirin tava şeklinde tek parça halinde dökülmesi ile elde edilen ve madeni yapısı gereği ısıyı uzun süre muhafaza edebilen, eşit dağıtan bir tava türüdür. Bu tavalar bildiğimiz standart teflon veya çelik tavalara göre çok daha ağır ve kalın özelliktedir. Hem sağlıklı olması hem de dayanıklı olması açısından yemek severlerin vazgeçilmez mutfak aracıdır.

Dökme tavaların özellikle kullanımı yaygın olan teflon tavalara karşı hem sağlık hem de uzun ömürlü ve dayanıklı olmaları açısından tavsiye niteliğindedir. Bildiğiniz üzere teflon tavalar uzun süre kullanımdan sonra yapışmazlık özelliğini kaybetmeye başlarlar. Ancak bu durum dökme tavalar için pekte söz konusu değildir. Doğru bir kullanımda çok uzun yıllar dökme tavaları kullanabilirsiniz.

Piyasada kaplamalı (emaye) ve kaplamasız (ham) şeklinde iki çeşit döküm tava bulunmaktadır. Aslında iki çeşit tavanın da üretim şekli neredeyse aynıdır.

Kaplamasız döküm tavada koruyucu özellikteki kaplamalar kullanılmadığı için paslanmaya çok açıktır. Bu nedenle deterjan veya bulaşık makinası ile yıkamaya uygun değildir. Genel olarak bir fırça yardımı ile çok çok az -doğal- sabunlu su ile temizlendikten sonra iyice kurutulup saklanmalıdır. (Tabi sadece sıcak su ve fırça ile temizlemek en doğrusu.) Eğer deterjan veya bulaşık makinesi ile yıkanırsa bulaşık deterjanını gözeneklere hapsedebilir. Bu da sağlık açısından istenmeyen bir durumdur. Ayrıca beraberinde paslanma sorunlarını da getirebilir. Bunun dışında zeytinyağı gibi yağlarla yağlayıp saklamak pek tavsiye edilmemektedir. Uzun süre kullanımdan sonra kaplamasız döküm tavalarda “seasoning” denilen bir işlem vardır. Peki seasoning nedir? Seasoning işlemi bir çeşit tavayı sıfırlama işlemi, ilk haline getirme işlemi diyebiliriz. Tabi burada üreticinin izin verdiği sayıda seasoning işlemi yapmalısınız. Basit bir şekilde doymamış bir yağ türü (ayçiçek, keten, soya, ceviz yağı) ile tava iyice yağlanır ve fırını maximum sıcaklığa ayarlayıp 1-2 saat fırında bekletilir. Ardından fırın kapatılır ve 1-2 saat fırında soğumaya bırakılır. Bu işlemlerden sonra seasoning işlemimiz tamamlanmış olur.

Kaplamalı döküm tavada ise koruyucu kaplama kullanılır ki bu döküm tavalardaki koruyucu ise emaye kaplamadır. Emaye kaplama, bazı metal oksitlerin ve tuzların yüksek sıcaklıklarda eritilip hızlıca soğutulması sonucunda, kaplanan yüzey üzerinde oluşan camsı bir yapıdır. Camsı yapıda olması paslanmaya karşı tavayı koruduğu gibi (bazı tavalarda) deterjan veya bulaşık makinesi ile yıkanmasında da bir sakınca yoktur. Bunun dışında yüksek sıcaklıklara dayanması, mikrop tutmama özelliği, dayanıklı ve sert yapıda olması emaye kaplı döküm tavaların tercih edilmelerine neden olmaktadır. Piyasada farklı marka modelde birçok döküm tava bulunmaktadır.

Sorularınız için yorum kısmını kullanabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı