Şaka maksadıyla 6 Aralık 2013 tarihinde üretilen Dogecoin, zaman içerisinde insanlar tarafından inanılmaz derecede benimseyip hızla büyüyüp daha kripto paralar ana akım medyada yer bulmaya başlamadan 2014 yılında 60 Milyon dolarlık bir pazar payı elde etti. Logosunda Shiba Inu cinsi bir köpeğin popüler capsi ‘Doge’un yüzünü barındıran Dogecoin, bu köpek capsinin bir fenomen haline gelmesiyle bir caps koini olarak da anılır hale gelmiştir.
Dogecoin’ın Özellikleri Nelerdir?
Şu an dolaşımda 122 milyar adet Dogecoin bulunmaktadır. Bu kadar çok adeti bulunduğu için de adet başına değeri oldukça küçüktür ve özellikle Bitcoin gibi popüler zincirlerin hızla dolup gönderim ücretlerinin arttığı dönemde kendisine mikro ödemeler için bir araç olarak kullanım alanı bulmuş ve şaka olmanın yanı sıra ciddi işlevsellik barındırabileceğini de piyasaya göstermiştir.
Zaman içerisinde kripto para topluluklarının her kesimi tarafından benimsenmesi Dogecoin’in kendisine, rakiplerine göre oldukça dağıtık ve eğlenceli bir ağ kurma fırsatı yaratmıştır. Açık kaynak kodlu bu ağ, pek çok farklı programcının desteğiyle sürekli işlevselliğini arttırmış ve tüm ciddiyetsizliğine rağmen her gün doğup yok olan pek çok rakibinden de daha uzun hayatta kalmıştır.
Dogecoin esprileri internette bir dönem o kadar geniş yankı buldu ki, Tesla ve SpaceX gibi şirketlerin ünlü CEO’su Elon Musk bile Twitter’da bu esprilerin bir parçası oldu ve Twitter biosunu Dogecoin CEO’su olarak güncelledi. Bir süre Dogecoin hakkında tweet attıktan sonra da Eski Dogecoin CEO’su olarak durumunu değiştiren Musk, takip eden birkaç gün içerisinde de bu şakaya bir son verip biosundan Dogecoin’i tamamen kaldırdı.
Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından oluşturulan Dogecoin, teknik açıdan bakıldığında Scrypt temelli hash algoritması kullanmakta ve madencilik metoduyla elde edilebilmektedir. Her bir blok ödülünde 10.000 Dogecoin madencilere ödül olarak verilmektedir.
Dogecoin (DOGE) Ne Kadar?
2013 yılında ilk kez oluşturulduğunda adet başına 0.00056 dolardan temin edilebilen Dogecoin, 2021 başında değerini 0.34 Dolar’a kadar yükseltti.
Dogecoin’in hızlı değer kazancının bir diğer sebebi de talebin yüksek olmasının yanında aynı zamanda arzın da farklı olması. Dogecoin her yıl kalıcı olarak 5 milyar kripto para çıkarıyor. Bu da enflasyonist bir arz kısıtlaması anlamına geliyor.
Buna karşılık 21 milyon Bitcoin‘i aşamayacak şekilde tasarlanan Bitcoin ise deflasyonist bir arz yapısına sahip.
Dogecoin‘in ‘süper’ performansının son nedeni ise sanal paranın büyük bölümünün bir grubun elinde bulunması. The Wall Street Journal‘ın 17 Şubat’taki haberine göre Dogecoin‘in toplam arzının yüzde 28’i tek bir kişinin elinde bulunuyor.