Cebinizde belirli bir bütçeniz var ve bu bütçe ile bir oyun bilgisayarı almayı planlıyorsunuz. Alacağınız bilgisayarın hemen hemen her türden oyunu oynayabilecek kapasitede olması, ısınmaması, kasma ve donma problemlerinin olmaması önceliklerinizden.
İyi bir dizüstü bilgisayar almak için bilgisayar mühendisi olmanıza gerek yok. Bir bilgisayarla ilgili bazı temel bilgileri öğrendiğinizde iyi bir bilgisayar almak adeta çocuk oyuncağı. Şimdi bu temel bilgileri vermeye çalışalım.
1- Alacağınız dizüstü bilgisayarın marka olmazına öncelikle önem gösterin. Çünkü aldığınız bilgisayar bir elektronik eşya olduğundan bozulma eğilimi gösterebilir veya aldığınız anda sorunlu olabilir. Bu tamamen şans meselesi. Çok düşük ihtimallede olsada alacağınız laptop sorunlu veya kendi performansının altında bir özellik gösterdiğinde karşınızda sorununuzu anında veya kısa zamanda çözecek bir muhattap bir teknik servis olmalı.
2- Bir oyun bilgisayarının gücünü belirleyen temel unsurlar işlemci, ram ve ekran kartıdır. Bunların değeri ne kadar yüksek olursa o kadar güçlü olur. Ancak şu unutulmamalıdır. Piyasada satılan laptoplarda yüksek özellikmiş gibi sunulan işlemci, ekran kartları düşük değerli olabiliyor. Mesela her i7 işlemci birbirine eşit güçte olamayacağı gibi her 2 GB ekran kartı birbirine eşit değerde olmayacaktır. Laptop aldığınızda 3-4 laptop seçin ve bu laptoplar arasında performans değerlerini karşılaştırarak satın almanız en doğrusu. Mesela; İşlemci için Cache (4-6 MB gibi) ve Ghz değeri (3.5 Ghz gibi), Ekran Kartı için kaç bit olduğu (128/512 BİT gibi) , RAM’in frekans değeri (1333/1666 Mhz gibi)
3- Harddisk kapasitesi bilgisayarın performansını etkilemez. Performansı etkileyen harddisk değeri RPM ile Cache’dir. RPM Disklerin dadikada yaptığı devir sayısıdır. Piyasada genellikle 5400 RPM ile 7200 RMP kullanılır. Ancak laptoplarda batarya ömrünü kısalttığı için genellikle 7200 RPM harddiskler kullanılmaz. Alacağınız harddisk cache değeri en az 64 MB olması artı bir özelliktir. SSD disk dediğimiz yeni nesil depolama birimlerimeri kullanabilirsiniz. Bu diskler sessiz, enerji tasarruflu, kolay bozulmayan, dayanıklı ve okuma yazma hızları yüksek disklerdir. Oyun veya programlar oldukça hızlı açılır. Ancak oyun oynamaya etkisinin olabilmesi için işlemci, ram ve ekran kartı değerinin yüksek olması gerekiyor. Negatif özelliği çok düşük kapasitede ve oldukça pahalıdırlar. Oyun laptoplarında genellikle 128 GB/ 256 GB’dir. Alacağınız laptopta harddisk yuvası varsa ekstra 1 TB harddisk alabilirsiniz. İşletim sistemini ise SSD’ye kurmak daha doğru olacaktır.
4- Bilinen bir yerden oyun bilgisayarı alın. Örneğin Vatan Bilgisayar, İstanbul Bilişim, Media Markt, Bimeks gibi. Çıkacak bir sorunda doğrudan muhattap bulmak en doğrusu.
6- Oyun bilgisayarı alırken bir mağaza görevlisine sormak yerine öncelikle çevrenizde aranızda ticari bir bağ olmayan yakın arkadaşlarınızla bu konuyu konuşun. Ve size 1-2 bilgisayar önermesini rica edin. Ardından Google’den v.s araştırma yaparak 4-5 seçeneğe kadar çıkarın ve listenizin sonucunda mağazaları gezin. Elde ettiğiniz seçenekleri karşılaştırarak en iyisini bulmaya çalışın.
7- Son söz olarak alacağınız elektronik eşyanın sorunlu çıkma ihtimali olabilir. Ancak bu onun kötü marka olduğunu göstermez. Bizde bazı kaliteli markaların teknik servisleri berbat olduğundan sanki o marka kötüymüş gibi algılanır. Halbuki üreticinin bundan haberi bile yok. Olay tamamen dağıtımı distribitörlerin elinin altındaki olay. Bu nedenle bazı kişiler bu marka çok kötü şeklindeki değerlendirmeler bundan kaynaklanır. Oyun için İşlemcisi en az İ7, Cache 4 MB, 3.0 Ghz ve üzeri, Ekran Kartı GTX serisisinde ve 128 Bitlik, RAM ise 1666 Mhz değerinde ve 6 GB olmasına kesinlikle önem verin.
8- Mac, Asus, Sony, Toshiba, Dell, Lenovo, Gigabyte, MSI ve Monster markaları tavsiyem. Özellikle Monster toplama oyun laptopu alanında bir numara. Asus’un gaming serisi ile MSI ve Gigabyte tek geçtiğim modellerden. Alıpta pişman olmayacağınız markalar.
ARDA
27 Ekim 2016 at 18:15
GTX 960M 4GB
İ7 6700 HQ 2.6 GHZ
16 GB RAM
1TB+128 SSD
GARANTİ VAR TEMİZ.