Bilgi

Dizüstü Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Tarih |

Kısa ve öz yazacağım. Uzun zamandan beri bilişim teknolojileri ile ilgili aktif çalışan biri olarak tavsiyem şudur. Siz siz olun öyle ilk girdiğiniz  elektronik mağazasına bana laptop lazım demeyin. İkincisi dizüstü bilgisayar ile ilgili bir çok teferruat var. Emin olun benim bile bilmediğim bir sürü bilgi var. Sonuçta alacağınız dizüstü bilgisayarla uzaya çıkmayı planlamıyorsanız ihtiyacınıza yönelik ve uzun vadede kullanabileceğiniz bir laptop tercih edin.

Dizüstü bilgisayarlar 600 TL’den başlar 30.000 TL’ye kadar çıkar. Tıpkı araba gibi 5.000 TL’ye araba var 100 bin TL’yede. Temel mantık aynı. Ferrariye hava atmak için binersiniz ama Doblo ile sülalece pikniğe gidersiniz. Ferrari ile ilk saptığınız stabilize yolda kalırsınız. Doblo ile hava atanı görmedim :)) Burada Tercihler/Seçimler önemli. Oyun için mi, ofise mi yoksa gündelik işlemleri için mi? Bir üniversite öğrecisi yada mühendislik fakültesi öğrencisi kullanacağı alana göre tercih etmeli. Gamer dediğimiz biriyseniz o zaman gaming serisinden almalısınız.

İlk yapılacak işlem bütçedir. Bütçenizi net belirleyin. Zorlamayın. Çok pahalı bilgisayar demek çok iyi demek değildir. Emin olun 5.000 TL’lik bir bilgisayar bazen 10.000 TL’lik bilgisayara taş çıkartıyor. Bu nedenle fiyat olayında sadece miktarınızı belirleyip öyle satın alamaya karar verin. Eğer bütçenizi net belirlediyseniz. İkincisi aşamaya geçiyoruz.

Bilgisayarlar üretilirken segment segment üretilirler. Mesela bazıları multimedya, bazıları oyu, bazıları günlük kullanım için. Siz “yaw bunun özellikleri çok iyi deyip” multimedya bilgisayarı alırsanız oyun oynarken ısınma/donma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Mesela işyeri için alıyorsanız gidip herhangi bir laptop alabilirsiniz. Ancak uzun süreli kullanım olmaz. Mesela tanık olduğum buna benzer bir sürü dizüstü bilgisayar var. Lenovo Thinkpad R500 nerdeyse 10 yıldır kullanmama rağmen 2 yıldır aldığımız performans ve fiyat olarak üst düzey laptop sorun çıkarmaya başladı. Zaten eğer işyeri için alıyorsanız Lenovo Thinkpad veya Hp ürünleri tercih edilir. Dünyada bu böyledir. Sürekli yeni kullanıcının kullandığı laptoplar dayanaklı olmalı.

Birde şu i7 işlemci hikayesi. Yahu her i7 işlemci canavar diye bir şey yok! Her i7 işlemci i5’ten üstün diye bir kuralda yok. Ekran Kartı’da, RAM’de öyle. Birbirlerine karşı üstünlükleri vardır. Mesela 2 GB Ekran Karı 1 GB Ekran Kartından her zaman üstün değildir. Hatta bazı 1 GB Ekran Kartları 2 GB Ekran Kartını göre oldukça pahalı ve üst düzeydirler.

Pazarlama stratejisi gereği adamlar tabelya yazıyor i7 işlemci, 4 GB RAM, 2 GB Ekran Kartı, 1 TB Harddisk. Eeee!… Adam alıyor evine götürüyor. Oda ne! Oyun oynayamıyor. Donuyor kasıyor ses çıkarıyor miyavlıyor. Eee öyle araştırmadan alırsan kusura bakma sonuç böyle. Değiştirme kalktığınızda değiştirmeyip teknik servise gönderiyor. Orda 1 ay tatil yapıyor bilgisayar aynen geri geliyor.

Bakın uzman olmanıza gerek yok! Eğer bir ürün alacaksanız ne olursa olsun bu konuda deneyim yaşamış kişilerden bilgi almak en doğrusu. Mesela bir dizüstü almaya karar verdiniz hemen google’den bu laptopu kullananlara sorun, yorumlara bakın, youtube’den videolara bakın öyle alın. Yani çok işlemci nedir hikayesine girmenizede gerek yok.

Bilgisayarı hızlı yapan güçlü yapan şey işlemci, ram ve ekran kartıdır. Gerisi tamamen şekildir. Tasarımı, şıklı v.s sizin zevkinizdir. Şimdi Dizüstü bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyim? sorusuna madde madde cevap verelim.

1- Bütçeni belirle.

2- Çevrende arkadaşlarına, bu konuda bilgi sahibi olanlara danış ve bilgi edin. Mağazaları gez ve almak istediklerini not et. Googleden araştırma yap.

3- İşlemci, RAM ve Ekran Kartı ile ilgili bilgi edin. Hangisi iyi hangisi kötü şeklinde.

4- Ne amaçla aldığını belirle.

5- Alacağın yada almak stediğin bilgisayarların tam özelliklerini listele 3-4 seçeneğin olsun. Ve bunları bilen birilerine göster.

6- En önemlisi kullanıcı yorumlarını oku veya tavsiye al.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version