Bilgi

Derste Nasıl Not Tutulur?


Günümüzde eğitimin öneminin artmasıyla birlikte lise mezunu olmak hatta üniversite mezunu olmak bir anlam ifade etmemeye başladı. Hal böyle olunca da öğrenciler bir şekilde eğitimlerini tamamlama çabası içine giriyorlar. Öyle ya da böyle bir şekilde mezun olunuyor ama bu aşamaya gelinceye kadar neler çekiliyor onu bir de onlara sorun 🙂 Okula git, dersleri kaçırma, not al, sınavlara çalış vs. Ne kadar meşakkatli bir iş öyle değil mi? Aslında bunları kolay hale getirmek sizin elinizde. Nasıl mı? İşte bu yazımızla bunu amaçladık.

Eğer derslerde not almak gibi bir durumunuz yoksa, bir dönem boyunca hiç konuşmadığınız sadece sınav yaklaştığı günlerde ön sıralarda oturan arkadaşlarınızdan not almak için tabir-i caizse yalvarıyorsanız ve üstelik aldığınız notları fotokopi çektirdiğinizde anlamıyorsanız, keşkeleriniz başlıyorsa bu yazımız tam size göre. Elbette ki sizde düzenli bir şekilde not tutabilir hem derslerde hem de iş hayatınızda başarıya ulaşabilirsiniz. Düzenli not tutmanın avantajlarından yaralanmak istiyorsanız derste nasıl not tutulmalı, nelere dikkat edilmeli hadi birlikte bakalım.

1- İlk önce yapmanız gereken şey oturduğunuz yeri doğru seçmek. Anlatılanları duyabileceğiniz, anlayabileceğiniz yerde oturmalısınız. Orası da ön sıralar oluyor. Arka sıralardan kaçının. Orda oturup da dersi dinleyen pek görülmemiştir. Öndekileri izlemek onlar için daha zevkli. Cam kenarından da mümkün olduğunca uzak durun. Çünkü manzarayı izleyip hayal kurma olasılığınız yüksektir.

2- Derse zamanında gidin. Bütün derslere girmeye çalışın. Nasıl olsa derslere sürekli gelen düzenli not tutan birileri var mantığını bir kenara bırakın.

3- Derse elinizi kolunuzu sallayarak değil not almak için gerekli eşyalarınızla gidin. Hangi kalemle yazmak hoşunuza gidiyorsa onunla yazın ama tükenmez kalem kullanmak silgiyle uğraşıp zaman kaybetmeyi önlediği için tercih edilebilir. Müsvedde kağıt kullanmak yerine defter kullanın çünkü kağıtların kaybolma olasılığı yüksektir. Spiralli defter tercihi de siz kolaylık sağlayabilir. Tabii kalın olmayan, taşıması kolay tercih edilmeli yoksa sıkılıp ertesi gün getirmezsiniz.

4- Tuttuğunuz notları eve gittiğinizde hemen temize çekmelisiniz. Eğer beklerseniz sonradan baktığınızda burada ne demek istemişim? Sorusuyla karşılaşabilirsiniz. Aldığınız notların da hiçbir anlamı kalmaz. Temize çekerken bir yandan da tekrar yaparak çalışmış olursunuz. Sınav günü yaklaştığında da konular birikmemiş olur. Ayrıca ertesi gün hangi ders varsa hangi konu işlenecekse onunla ilgili ön çalışma yapmak inanın çok faydalı olacaktır.

5- Dersi iyi dinleyin. Kelimesi kelimesine her şeyi yazmak yerine kendi cümlelerinizi kullanmaya çalışın. Özellikle hocanın ‘burası önemli’ diye vurguladığı yerleri altını çizerek, renkli kalemlerle renklendirme yaparak ya da yıldız koyarak belirtin.

6- Not alırken bir noktayı kaçırırsanız boş bırakın devam edin. Daha sonra arkadaşlarınıza ya da hocaya sorarak bu boşluğu tamamlarsınız.

7- Hızlı yazabilme kabiliyetiniz olsa bile hocaların hızına yetişmek bazen mümkün olamayabiliyor. O yüzden bazı kelimeleri kısaltma yapmak faydalı olacaktır. Örneğin sadece kelimesini sdc şeklinde kısaltmak gibi ya da Türkçe kelimenin İngilizce karşılığı daha kısa ise onu da kullanabilirsiniz, deniz yerine sea kullanmak gibi.

8- Anlamadığınız yerlerde sorular sorun. Eve gittiğinizde bu ne demek? Nasıl oluyor? gibi sorulara cevap aramak yerine derste anlamadığınız yeri sorup anlamak daha etkili olacaktır.

9- Ve notlarınızı paylaşın. Böylece not tutan diğer arkadaşlarınızla karşılaştırıp eksikliklerinizi tamamlamış olursunuz. Ama eğer sizin iyi niyetinizin kullanıldığının farkına vardığınızda yani sadece not için sizinle konuşuluyorsa not paylaşım olayını bitirin. Kimsenin sizin emeğinizi kullanmasına müsaade etmeyin.

Sonuç olarak eğitim ve iş alanında başarıya ulaşmak için not tutmak gerçekten çok önemli. Yukarıda sıraladığım maddeleri eğitim hayatım boyunca uyguladım ve karşılığını  da fazlasıyla aldım.

Şimdi sıra sizde.

Bir kere deneyin farkı göreceksiniz…

1 Yorum

1 Yorum

  1. Albert Einstein

    3 Nisan 2018 at 21:33

    elinize sağlık hocam. oldukça faydalı bir yazı.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı