Bilgi

Depresyon Nedir? Belirtileri, Çeşitleri ve Kurtulmanın Yolları


Bu makalemizde sizlere çağımızın en büyük hastalıklarından biri olan depresyon hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Depresyon en genel anlamıyla daha önceden severek, isteyerek, zevk alarak yaptığımız aktiviteleri çeşitli hormonal, genetik bozukluklardan dolayı yapmak istemediğimiz, zevk alamadığımız psikolojik bir rahatsızlıktır. Toplumumuzda sıkça görülen bu hastalıkla herkes hayatının bazı dönemlerinde karşılaşabilir.  Depresyondaki bir kişi her şeyi olumsuz düşünür, artık bütün olayları olumsuz yönleriyle görür, geçmişte yaptığı her şeyden kendini sorumlu tutar, gelecekle ilgili karamsar düşüncelere sahiptir. Depresyonun belirtilerini biraz daha detaylandıralım;

Depresyonun  Belirtileri

  • Kişinin kendini üzgün veya alıngan hissetmesi
  • Önceleri zevk veren şeylerden artık zevk alınmaması
  • Motive olamamak, dikkatin dağılması
  • Huzursuzluk
  • Unutkanlık
  • Bellek bozukluğu, karar vermede güçlük çekme
  • Yorgunluk hissi, geceleri uyuyamama ya da az uyuma, sürekli uyanma
  • İştahın artması veya azalması
  • Çevresindeki kişilerle sorunların ortaya çıkması
  • Gelecekle ilgili karamsar olmak, yaptığı her şeyden kendisini sorumlu tutma
  • Çabuk sinirlenme
  • Yalnız kalma isteği, diğer insanlardan uzaklaşma
  • Alkol almaya, uyuşturucu ilaçları kullanmaya başlama
  • İntihar etmeyi düşünme, planlama

Bu saydığımız belirtilerin hepsinin bir kişide olması gerekmiyor, bir kısmının bulunması bile depresyon için yeterlidir. Bu belirtiler 2 haftadan fazla sürüyorsa mutlaka tedavi edilmelidir.

Depresyon Çeşitleri

Majör Depresyon: Ağır depresyondur. Kişinin günlük yaşamını bozacak şekilde       üzüntü ve keder durumudur.

Minör Depresyon: Hafif depresyondur. Ağır depresyon kadar ölüm ya da intihar riski yoktur, hemen tedavi edilirse kısa sürede iyileşilir

Kronik Depresyon:  Depresyon hafif geçer fakat uzun sürelidir.

Manik Depresyon: İki uçlu mizaç bozukluğunda, uzun süredir devam eden hastalıklara bağlı olarak veya kullanılan ilaçlara bağlı olarak gelişen depresyondur

Mevsimsel Depresyon: Bazı hastalarda tekrarlayan depresyon atakları hep aynı mevsime denk gelir. Yılın diğer mevsimlerinde hastalar düzelir.

Psikotik Depresyon: Şizofren gibi gerçeği değerlendirme yeteneğinin bozulduğu akıl hastalıklarında gelişen depresyondur.

Bu depresyon çeşitleri dışında yaşa bağlı depresyon, doğum sonrası depresyon, menopoz sonrası depresyon, melankolik depresyon gibi çeşitleri de bulunmaktadır.

Buraya kadar depresyonun belirtilerinden, çeşitlerinden kısaca bahsetmeye çalıştık. Peki bu hastalıktan kurtulmak için neler yapılmalıdır. İlk başta ilaç tedavisi ve psikoterapi ile tedaviye başvurulmalıdır. Tedavi sürecinde iseniz bunlara takviye bazı yöntemleri uygulayarak kısa sürede olumlu cevap alabilirsiniz. Nedir bu yöntemler? İlk önce kendinizi suçlamaktan vazgeçin, olumsuzlukların sizden kaynaklandığını düşünmeyi bir kenara bırakın, pozitif düşünün, yapamayacağınız büyük sorumluluklar almayın, beslenmenize dikkat edin, uyku düzeninize dikkat edin (ne çok fazla ne de çok az uyuyun), spor yapın, kendinize yeni hobiler geliştirin, yalnız kalmaktan kaçının sevdiklerinizle birlikte zaman geçirin ve bence en önemlisi bu hastalıktan kurtulmak için kendinizi sevin.

Eğer depresyon hastası olduğunuzu düşünüyorsanız bu durumu abartmamanız gerekir. Herkesin hayatının belli döneminde bu sorunla karşılaşabileceğini düşünmelisiniz. Evet bu bir hastalıktır, tıpkı diğer hastalıklar da olduğu gibi bundan ancak tedavi ile kurtulabilirsiniz. Kendinizi çok kötü bir hastalığa yakalanmış ve asla bu hastalıktan kurtulamayacağınızı düşünmemelisiniz. Ama maalesef ki günümüzde psikologlar deli doktoru olarak görülmekte ve bu durum kişileri olumsuz etkilemektedir. Bu yanlış görüşü, önyargıyı ortadan kaldırıp, psikoloğa gidilip tedavi olunmalıdır. Çünkü  hiçbir şey sağlığınızdan daha önemli değildir.

Depresyon bir hastalıktır, onu tanıyın ve yenin!

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı