Bilgi
Denizin Derinliklerindeki 10 Korkunç Yaratık
Bu yazımızda denizin derinliklerinde yaşayan korkunç canlılar hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağız.
10. Fener Balığı (Anglerfish)
Türkiye’de Akdeniz, Ege denizi ve Marmara denizinde bulunur. Ayrıca Atlas Okyanusunda da bulunur. Vücudu çok yassı, büyük bir kafası ve çok büyük bir ağzı olan bir balıktır. Sırtında iki yüzgeci ve dikenleri vardır. Bu dikenlerin birisi diğerlerinden çok daha uzundur ve ağzının önüne kadar sarkar. Bu dikenin ucunda bulunan ve fener balığı ile bir simbiyoz içinde yaşayan bakteriler, ışık üretirler. Fener balığı bu “fener”ini olta olarak kullanır; ışığı merak edip tam ağzına kadar yaklaşan küçük balıklardan beslenir.
9. Vampir Kalamar
Vampir bir balık türü olarak bilinen bu kalamar çeşidi, oldukça derin sularda yaşar. Tıpkı bir sivrisinek gibi kan emerek beslenir. Su içinde oldukça yavaş bir şekilde hareket etselerde, çok hızlı saldırılar gerçekleştirebilirler.
8. Pelikan Yılanbalığı
Siyah renkli, çok büyük yılanbalığı türüne ait bir balıktır. Pelikan gibi ağzı olduğundan bu ismi almıştır. Küçük yunus türlerini bile yiyebilen bu korkunç avcı denizin çok derinlerinde yaşamaktadır.
7. Fangtooth
Korkunç bir yüzü olan bu balık maksimum 17 santimetre. Kafasında yüzlerce sümüksü boşluklar bulunuyor. 94 milimetelik dişleri alt ve üst damağında yer alıyor. Ülkemizin sularında bulunmamaktadır.
6. Fırfırlı Köpekbalığı
Yaşayan fosillerin en güzel örneklerinden birisi, köpek balıklarının evriminin ilk basamaklarını halen vücudunda taşıyan “fırfırlı köpekbalıkları”dır. 2 metrelik boylarıyla bu canlılar, köpek balıklarının erken atalarına ait özellikler olduğu düşünülen koyu kahverengi bir renge, yılan balığı benzeri bir vücut planına sahiptir. Bir yılan gibi kendisini geriye esnetip, ileri ok gibi fırlayarak avının üstüne atlamaktadır.
5. Stargazer
Stargazer balığı, denizin dibindeki kumların altına kendini tamamen gömerek gizler. Balığın ağzının üstünde dişe benzer saçaklı bir yapı bulunur. Dişe benzeyen ve kumlardan ayırt edilemeyen bu organ sayesinde kumun altında rahatlıkla nefes alır. Bir av gelene kadar tuzakta bekler, avı kendine yaklaştığında ani bir hareketle kumun arasından fırlar ve onu yakalar.
4. Kara Yutucu
Bugüne kadar keşfedilen en büyük Kara Yutucu 25 santimetre boyundadır. Bu türün özelliği kendinden büyük ve ağır avları yutmaktır. Genelde avlarını kuyruklarından yakalar ve santim santim yutarlar. Bu sırada mideleri de avın yutulmasıyla birlikte giderek genişler.
3. Goblin Köpekbalığı
Gulyabani köpekbalığı olarak bilinen bu hayvan , çok enteresan bir çene yapısına sahiptir. Bu köpekbalığının burnundan ziyade avını yerken öne çıkan ağzı, ona aşırı korkutucu bir görünüm vermektedir.
2. Dev İsopod
Bahçenizde görebileceğiniz minik tespih böceklerinin yakın akrabası olan dev isopod okyanus diplerini süpüren etobur bir kabuklu deniz canlısıdır. İnsanlar için zararlı değildir ancak görüntüsü oldukça korkutucudur.
1. Dev Mürekkepbalığı
20 metreye kadar ulaşan boylarıyla oldukça korkutucu olan Dev mürekkep balığı yeryüzünün belki de en esrarengiz canlılarından bir tanesidir. 2004 yılında kameraya alınana kadar efsane olarak görülen bu canlıların artık gerçek olduğu biliniyor.