Curiosity Keşif Aracı Nedir?
2011’de NASA‘nın “Mars Bilim Laboratuvarı Görevi” kapsamında fırlatılan Curiosity, Mars’a gönderilen en gelişmiş araştırma aracıdır.
Curiosity Keşif Aracının Amacı Nedir?
Curiosity‘nin Mars’taki hedefi, mikroplar gibi küçük yaşam formlarını barındırmaya uygun çevre koşullarının, bu gezegende bu zamana dek herhangi bir dönemde bulunup bulunmadığını keşfetmektir.
Görevinin ilk zamanlarında, Curiosity keşif aracının bilimsel ekipmanları, Mars‘ın acımasız ortamında yaşam olabileceği teorisini destekleyen mineral ve kimyasal kanıtlar buldu. Böylece “uzayda yaşam var mı yok mu?” adlı derin ve yıllarca süren tartışma konularına da minik ve etkili cevaplar da gelmeye başladı. Asıl varacağı ve veri toplayacağı yer Mars’taki Gale kraterindeki Aeolis Palus düzlüğüdür. Buranın iklimini ve toprağını detaylı olarak incelemeyi hedeflemektedir.
Keşif aracı, ufak bir araba boyutundadır. Uzunluğu (kolu hariç) 3 metre, genişliği 2,7 metre ve yüksekliği 2,2 metredir. Ağırlığı ise tam olarak 900 kilogramdır. Özelliklerine değinecek olursak; yer bilimi laboratuvarından tutun da kayaları toza dönüştüren lazere kadar bir çok gelişmiş yapıya sahiptir.
Bu robotun eli-kolu o kadar özelleşmiş bir yapıya sahip ki. Mesela robotun kolu olarak adlandırılan yapının en önemli özelliği oldukça dayanıklı olması ve yüksek manevra yeteneğine sahip olmasıdır. Bundan dolayı yerle ilgili yapılacak olan tüm incelemelerden sorumlu ekipmanlar da bu bölüme eklenmiş. Biyomimetik olarak insan kolundan taklit edilen bu yapı tıpkı insan konundaki gibi eklemsel bölgelere sahip. Yani omuz, dirsek ve bilek olmak üzere 3 eklem sayesinde inanılmaz bir hareket yeteneğine sahip. Buradaki ekipmanlar kayalar ve toprağın element bileşimini analiz eder ve mikroskobik fotoğraflar çeker.
Robotun kolu olarak adlandırılan kısım ise kolun ucunda 5 aygıttan oluşuyor. Bu aygıtlardan birisi Mars Lens Görüntüleyici (MAHLI), bir diğeri ise Alfa Parçacık X-Ray Tayfölçer (APXS) aygıtıdır. Bu ikisi temas ekipmanları olarak bilinir. Aracın üzerindeki diğer üç aygıt ise numune toplama ve numune hazırlama amaçlarına yönelik olarak kullanılır.
“MAHLI”, yani Mars Lens Görüntüleyici‘ ise odaklanma kapasitesi tam anlamıyla mükemmel olan 1,5 inç genişliğinde kamerasıyla 12,5 mikrometre boyutundaki ayrıntıların bile detaylı ve renkli fotoğraflarını çekebiliyor. Bu sistemin başlıca görevleri ise;
- Taşlarda bulunan minerallerin ve yapıların görüntülenmesi
- Kaya parçaları ve toz katmanlarının görüntülenmesi
Hem beyaz ışık, hem de ultraviyole ışık kaynakları taşıyan MAHLI, hem gündüz hem de gece çekim yapabiliyor. Bu ışıkları fener ışığı ve solaryum lambasının ışığı gibi düşünebilirsiniz. Bilim insanları ultraviyole ışığı, floresan özelliğini teşvik etmek için kullanıyor. Bu özellik sayesinde, Mars’ta karbonat ve evaporit mineraller olduğunu göstermiş ve gezegenin yüzeyini suyun şekillendirdiğini keşfetmişlerdi. Chemcam ise kaya ve toprakları toza dönüştürmeye yarar. Bunun için güçlü lazer sistemine sahiptir. Parçalanan kaya ve topraklar toza dönüştükten sonra analiz edilerek element bileşimi tespit edilir. Bu sayede kayanın içinde hangi atomun bulunduğu tespit edilir. Gerekli yorumlamalar için bu önemli bir bilgi kaynağıdır.
İste en temel kısımlarıyla Curiosity. Bakalım bize nasıl net veriler verecek? Belki de Marsta geçmişte bizim gibi medeniyetler vardı ve zamanla yok oldu, kendi kıyametlerini yaşadılar. Belki de Mars’ta hiçbir şey olmadı kimse yaşamadı ve yaşayamayacak. Eğer bir gün Mars’ta yaşama ihtimali gerçek olursa orada gelişen ve ilerleyen medeniyetler Curiosity’i tarihlerinin başlangıcı olarak kabul edip bir de onun heykelini dikebilirler.