Windows 10
Crackli Windows İşletim Sistemi Kullanmak
Şu anda milyarlarca insan Windows İşletim Sistemlerini “crack” dediğimiz küçük paket programlar kullanarak orijinal hale(!) dönüştürüp bu şekilde kullanıyor. Aslında bu tamamen orijinal olmuyor. Korsan dediğimiz kullanım şekline giriyor. Peki ne farkı var orijinal sürümünden?
Normal MSDN dediğimiz orijinal satış sürümünü indirip crackleme olayı dünyada en yaygın yöntemlerden. Temelde orijinal sürümden hiçbir farkı yok. Normal kullanıcılar için bu farkedilmeyebilir bir özellik. Hatta crackleme işlemi yapıldıktan sonra güncellemeleri yükleyebilir ve tam özellikleri ile rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Normal şartlar altında bu tamamen suç. Microsoft isterse saniyesinde korsan işletim sistemi kullanan tüm bilgisayarların fişini çekebilir veya dava edebilir. Ancak şu ana kadar kurumsal yapılar dışında bireysel olarak korsan yazılım kullandığı için mahkemeye verileni duymadım. Türkiye’de ise bu durum hiç olmadı.
Microsoft korsan yazılım kullanan bireysel kullanıcılara karşı yıllardan beri toleranslı davrandığı bilinen bir gerçek. Tahminen kazandığı parayla yetinip pazar payını küçültmek istemiyor.
Diğer bir karmaşık olay ise hemen hemen bilgisayarların %75-80’i bir işletim sistemine sahip olarak piyasaya sürülüyor. Yani bir teknoloji mağazası herhangi bir laptop veya masaüstü bilgisayarını pazara sunmadan önce işletim sistemi yüklüyor ve bu işletim sistemi için Microsofta para ödüyor. Ancak kullanıcı belirli bir kullanımdan sonra kendisi bilgisayarına format atıyor. Ardından Crack’liyor. Bu suç mu? Tartışılabilir bir konu.
Sonuç olarak; kurumsal bazda korsan yazılım kullananlar hakkında ciddi yaptırımlar yapılabiliyor ancak bireysel olarak bir dava görülmüş değil. Ancak şu unutulmamalıdır ki işletim sistemlerinin içerisine özel yazılımlar kullanılarak crackli diye piyasaya sürülebiliyor. Buda kişisel verilerin tehlikeye girmesine neden oluyor.